Förhandlingarna

Kollektivavtal

I kollektivavtalen kan det finnas exceptionella bestämmelser om innehållet i och fullgörandet av förhandlingsskyldigheten. Dessa ska iakttas i stället för lagen.

Förhandlingstid

Om uppsägningarna, permitteringarna eller överföringarna till anställning på deltid gäller färre än tio arbetstagare eller om permitteringar som varar högst 90 dagar gäller minst tio arbetstagare, är förhandlingsskyldigheten 14 dagar från det att förhandlingarna inletts.

Om uppsägningarna, permitteringarna på över 90 dagar eller överföringarna till anställning på deltid gäller minst tio arbetstagare, är förhandlingsskyldigheten minst sex veckor från det att förhandlingarna inletts.

Om antalet anställda regelbundet är mellan 20 och 29 är förhandlingstiderna ovan 14 dagar.

Parter

Parterna är företrädare för arbetsgivaren och personalgrupperna. Om det är frågan om uppsägning, permittering eller överföring till anställning på deltid som gäller en eller flera enskilda arbetstagare kan förhandlingarna föras med dem.  De har dock rätt att kräva att en företrädare är närvarande.

Förhandlingsframställning och rätt till uppgifter

I förhandlingar som gäller minskning av arbetskraft ska arbetsgivaren före samarbetsförhandlingarna inleds lämna en förhandlingsframställning till personalen. Av framställningen ska framgå åtminstone tiden och platsen för inledandet av förhandlingarna samt ett noggrannare förslag till de ärenden som skall behandlas vid förhandlingarna. Förhandlingsframställningen ska lämnas senast fem dagar innan förhandlingarna inleds.

Om arbetsgivaren överväger uppsägning, permittering för mer än 90 dagar eller överföring till anställning på deltid som gäller minst tio arbetstagare, ska arbetsgivaren till förhandlingsframställningen skriftligen bifoga uppgifter om grunderna för de planerade åtgärderna, en uppskattning av antalet arbetstagare som blir föremål för minskningen, en utredning om de principer som används för att välja arbetstagarna och en bedömning av den tid inom vilken åtgärderna verkställs. Om alla uppgifter inte är tillgängliga när förhandlingsframställningen ges, kan uppgifterna även lämnas separat innan samarbetsförhandlingarna inleds, dock i så god tid att arbetstagarna har möjlighet att sätta sig in i dem.

Arbetsgivaren är inte skyldig att lämna sådana uppgifter vilkas utlämnande enligt en objektiv bedömning skulle orsaka betydande olägenhet eller skada för företaget eller dess verksamhet.

Anteckning om förhandlingarna

På begäran ska protokoll föras om förhandlingarna. Av protokollet ska åtminstone tidpunkterna för förhandlingarna, vilka som deltagit i dem, resultaten av förhandlingarna och avvikande ställningstaganden framgå. Alla närvarande justerar och undertecknar protokollet.

Samarbetsförhandlingar i praktiken

Förhandlingarna börjar ofta med att arbetsgivaren presenterar uppgifter om företagets ekonomi samt pågående eller kommande förändringar i ekonomin samt de orsaker som ligger bakom minskningen av arbetet och tidtabellerna för åtgärderna. Arbetsgivaren presenterar alla de faktorer som det planerade behovet av minskad arbetskraft grundar sig på.

Utifrån dessa grunder lägger arbetsgivar- och arbetstagarsidan fram åsikter och uppfattningar om hur de grunder som arbetsgivaren presenterat i verkligheten påverkar företagets verksamhetsförutsättningar. Efter en bedömning och förhandling av verkningarna förs förhandlingar om alternativa metoder för att undvika och minimera minskningsåtgärderna.

Enligt lagen ska arbetsgivaren föra faktiska samarbetsförhandlingar. De uppgifter som presenteras i förhandlingarna ska vara specificerade och kunna förstås så att personalen har en genuin möjlighet att förhandla. Personalen har en rättighet och en skyldighet att begära ytterligare uppgifter av arbetsgivaren om de uppgifter som getts inte är tillräckliga.

Arbetsgivaren fullgör inte sin förhandlingsskyldighet endast genom att ordna ett diskussions- eller informationsmöte för personalen. Förhandlingarna förs så ofta som parterna anser nödvändigt för att förhandlingsskyldigheten fullgörs. Minst två förhandlingstillfällen måste hållas.

Avslutande av samarbetsförhandlingar

Arbetsgivaren kan inte avsluta förhandlingarna förrän tidsfristerna har uppfyllts. Det finns inte heller skäl för att avtala om att avsluta förhandlingarna i förtid. Arbetstagarna och arbetsgivaren behöver inte vara överens om förhandlingsresultatet. Arbetsgivaren får inte fatta beslut om uppsägning, överföring till anställning på deltid och/eller permittering av arbetstagare förrän förhandlingarna avslutas. Arbetsgivaren ska meddela beslutet inom en rimlig tid från det att förhandlingarna avslutats. Verkställandet av uppsägningar eller permitteringar ska meddelas till var och en personligen på det sätt som arbetsavtalslagen förutsätter.

Gottgörelse

Om en arbetsgivare säger upp eller permitterar en arbetstagare eller överför en arbetstagare till anställning på deltid och uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att iaktta samarbetslagens bestämmelser, kan arbetsgivaren dömas att betala en på högst 30 000 euro till arbetstagaren. Talan ska väckas inom två år från utgången av det kalenderår under vilket rätten till gottgörelse uppkom, eller om anställningsförhållandet har upphört, inom två år efter detta. Kravet på gottgörelse behandlas vid en allmän domstol.

UPPSÄGNINGSSKYDD FÖR FÖRETRÄDARE FÖR PERSONALGRUPPER

Förtroendemannen, förtroendeombudet, arbetarskyddsfullmäktigen och ett samarbetsombud som har valts för en viss mandatperiod har uppsägningsskydd. Arbetsgivaren får säga upp eller permittera företrädare endast om deras arbete upphör helt och arbetsgivaren inte kan ordna annat motsvarande arbete eller utbilda dem till ett annat arbete.