
Välkommen till SuPer!
SuPer är närvårdarnas eget förbund. Alla yrkesverksamma och studerande inom social-, hälso- samt utbildnings- och handledningsbranschen som har avlagt en examen på andra stadiet är välkomna till SuPer.
Om du är studerande medlemskapet är avgiftsfritt.
Som SuPers medlem får du:
Ett starkt fackförbund
SuPer bevakar dina intressen och är starkt involverad i att utveckla branschen.
Stöd till arbetslivet
Hos SuPer får du hjälp med problemsituationer i arbetslivet.
Medlemsförmåner
Som medlem i SuPer får du omfattande medlemsförmåner.
SuPer-sammanslutning
SuPers medlemmar bildar en fast sammanslutning. Kom med!
Bli medlem
Ordinarie medlem
Du kan bli SuPers ordinarie medlem om du har avlagt minst en examen på andra stadiet inom social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogisk verksamhet och handledning. Även personer som har avlagt en yrkes- eller specialyrkesexamen inom branschen godkänns som medlemmar.
Studerandemedlem
Du kan bli SuPers studerandemedlem om du studerar till en examen inom social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogisk verksamhet och handledning och inte tidigare har varit medlem i SuPer. Examen kan till exempel vara en grundexamen för närvårdare, läkemedelsbranschen eller utbildnings- och handledningsbranschen, samt en yrkes- eller specialyrkesexamen.
Utexaminerad student
När du utexamineras ska du ansöka om ett ordinarie medlemskap. Studentmedlemskapet ändras inte automatiskt till ordinarie medlemskap. Du kan ansöka om medlemskap i slutskedet av studierna när tidpunkten för utexamineringen är känd.
Vi rekommenderar att du ansluter som inloggad användare. Om detta inte är möjligt kan du gå med utan inloggning:
Övriga medlemstyper
En person som på heltid bedriver företagsverksamhet inom social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogisk verksamhet och handledning kan ansluta sig som företagarmedlem.
Man anses vara företagare på heltid då arbetsmängden är så stor att personen inte kan ta emot ett heltidsjobb. Arbetskraftsmyndigheten avgör saken från fall till fall.
En företagare på heltid betalar 10 €/månad i medlemsavgift. Företagarmedlemskapet inkluderar alla förbundets medlemsförmåner, med undantag för arbetslöshetskassan.
Anmäl ändringar i medlemskapet i Oma SuPer-tjänsten
En medlem i Super arbetslöshetskassa kan som företagarmedlem kvarstå i kassan i 18 månader. Därefter upphör medlemskapet i kassan.
Medlemskapet är fördelaktigt även som pensionär. Som pensionär är medlemsavgiften endast 30 euro per år. Du behåller de mångsidiga medlemsförmånerna och kan fortfarande delta i evenemang och utbildningar som anordnas av SuPer.
Du kan bli pensionärsmedlem i SuPer om du är på heltidspension (ålders- eller invalidpension) och har avlagt en examen på andra stadiet eller en yrkes- eller specialyrkesexamen inom social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogisk verksamhet och handledning.
Om du vill beställa en medlemsblankett hem till dig, kontakta SuPers medlemsenhet.
Om du redan är medlem i SuPer och har övergått till en tillsvidare gällande pension, anmäl denna förändring via tjänsten Oma SuPer eller med tjänstekortet som finns i SuPer-tidningen.
Vanliga frågor
Se svaren på de vanligaste frågorna om att bli medlem.
Alla yrkesutbildade personer och studerande inom social-, hälso- samt utbildnings- och handledningsbranschen med examen på andra stadiet är välkomna till SuPer.
Du kan bli ordinarie medlem om du har avlagt minst en examen på andra stadiet inom social-, hälso- eller pedagogisk verksamhet och handledning.
Du kan bli studerandemedlem om du studerar för en examen inom dessa områden och inte tidigare har varit ordinarie medlem i SuPer.
För att bli ordinarie medlem i förbundet krävs att du har avlagt någon av de nämnda examina (delar av en examen eller partiella studier räcker inte för medlemskap). Om du är osäker på om din examen kvalificerar dig för medlemskap, kontakta SuPers medlemsenhet för att kontrollera behörigheten.
Du kan bli företagarmedlem i SuPer om du har avlagt minst en yrkesexamen på andra stadiet och arbetar som företagare inom social-, hälso- eller utbildningsområdet. Även privat familjedagvårdare kan bli företagarmedlemmar.
Du kan ansöka om medlemskap genom att fylla i den elektroniska ansökningsblanketten.
Pappersblanketter kan fås från arbetsplatsens fackliga representant, förtroendeman eller SuPers medlemsenhet.
Som medlem i SuPer får du stöd och trygghet i arbetslivet. Genom förbundet får du tillgång till experttjänster i frågor som rör anställning, hjälp med yrkes- och utbildningsfrågor, juridisk rådgivning, ett brett utbildningsutbud, stöd för att främja ditt välbefinnande, ansvarsförsäkring och rättsskydd, den högkvalitativa tidningen SuPer, rabatter på resor och fritidsförsäkringar samt många andra förmåner.
Du kan bli studerandemedlem om du
- studerar till ett yrke inom social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogisk verksamhet och handledning
- ännu inte har varit ordinarie medlem i SuPer.
Du kan vara studerandemedlem i SuPer även om du är medlem i ett annat fackförbund. Studerandemedlemskapet i förbundet är kostnadsfritt och förpliktar dig inte till något.
Det är fördelaktigt att vara studerandemedlem: under studietiden får du många användbara medlemsförmåner.
Om du studerar till ett yrke inom social- och hälsovårdsbranschen samt pedagogisk verksamhet och handledning kan du gå med som studerandemedlem i förbundet. Som lärling är du anställd, vilket innebär att du också kan bli medlem i SuPer arbetslöshetskassa.
För studerandemedlemmar är medlemskapet kostnadsfritt fram till examensdagen, vilket innebär att ingen medlemsavgift tas ut från din lön innan du tar examen. Även medlemskapet i SuPer arbetslöshetskassa är gratis för studerandemedlemmar, eftersom SuPer betalar avgiften för dig.
När du blir medlem i SuPer kan du samtidigt bli medlem i SuPers arbetslöshetskassa. Som medlem i arbetslöshetskassan säkrar du din försörjning vid arbetslöshet eller permittering. Kassan betalar ut inkomstrelaterad dagpenning, rörlighetsbidrag och omställningsstöd till sina medlemmar.
SuPers medlemsavgift inkluderar även arbetslöshetskassans avgift.
Hur ansöker jag om medlemskap i SuPers arbetslöshetskassa?
Ansökan om medlemskap i arbetslöshetskassan måste göras skriftligt. När du ansöker om medlemskap i SuPer kan du också ansöka om medlemskap i arbetslöshetskassan via samma ansökningsblankett. Du kan ansöka om medlemskap även om du inte är anställd när du går med i förbundet. Medlemskapet i arbetslöshetskassan börjar dock först när du börjar arbeta.
Anställningens längd spelar ingen roll: Du kan gå med även om din anställning är tidsbegränsad eller deltid. Om du är tjänstledig utan lön kan du inte gå med i eller byta arbetslöshetskassa, eftersom medlemskap kräver att du arbetar och får lön. Exempel på obetalda ledigheter är föräldraledighet utan lön, vård av barn under tre år och tjänstledighet på grund av sjukdom utan lön.
Hur ansöker jag om medlemskap i SuPers arbetslöshetskassa?
Ansökan om medlemskap i arbetslöshetskassan måste göras skriftligt. När du ansöker om medlemskap i SuPer kan du också ansöka om medlemskap i arbetslöshetskassan via samma ansökningsblankett. Du kan ansöka om medlemskap även om du inte är anställd när du går med i förbundet. Medlemskapet i arbetslöshetskassan börjar dock först när du börjar arbeta.
Anställningens längd spelar ingen roll: Du kan gå med även om din anställning är tidsbegränsad eller deltid. Om du är tjänstledig utan lön kan du inte gå med i eller byta arbetslöshetskassa, eftersom medlemskap kräver att du arbetar och får lön. Exempel på obetalda ledigheter är föräldraledighet utan lön, vård av barn under tre år och tjänstledighet på grund av sjukdom utan lön.
När du ansöker om medlemskap i SuPer kan du ange namnet på ditt tidigare fackförbund och arbetslöshetskassa i ansökningsformuläret och ge SuPer fullmakt att säga upp ditt medlemskap åt dig.
Du kan byta arbetslöshetskassa om du har ett pågående anställningsförhållande och får lön. Fullmakten för uppsägning kan ges i förväg, även om du ännu inte har en anställning. Medlemskapet i SuPer avslutas först när du har blivit godkänd som medlem i SuPer arbetslöshetskassa.
Om du inte har gett SuPer fullmakt att säga upp ditt tidigare medlemskap, ska du säga upp det skriftligen först när du har fått en bekräftelse om ditt medlemskap i SuPer arbetslöshetskassa. Betala medlemsavgiften till din tidigare arbetslöshetskassa fram till utträdesdagen.
Om du byter från en annan arbetslöshetskassa överförs den medlemstid och arbetsvillkor som ackumulerats i den tidigare kassan till SuPer arbetslöshetskassa, förutsatt att du ansöker om medlemskap inom en månad efter att du har lämnat den tidigare kassan.
SuPers medlemsavgift är förmånlig och ger dig tillgång till ett brett och mångsidigt utbud av medlemsförmåner, stöd vid arbetslivsproblem och medlemskap i arbetslöshetskassan.
Din medlemsavgift bestäms utifrån din medlemsstatus. Om du arbetar är medlemsavgiften 1,2 % av din bruttolön per månad.
Förändringar i din livssituation kan påverka ditt medlemskap och medlemsavgiftens storlek. I vissa situationer, till exempel vid obetald ledighet, kan du ha rätt till befrielse från medlemsavgiften. Läs mer om medlemsavgifterna.
- Medlemsavgiften betalas månadsvis enligt kalendern. Du väljer betalningsmetod i ansökningsformuläret.
- Medlemskapet börjar från den dag då medlemsavgifterna har betalats. För att upprätthålla ditt medlemskap och din arbetslöshetsförsäkring måste medlemsavgiften vara betald.
- Medlemsavgiften är helt avdragsgill i beskattningen. SuPer rapporterar medlemsavgifterna direkt till skattemyndigheten, så du får skatteavdraget automatiskt.
- Arbetslöshetskassans medlemsavgift ingår i SuPers medlemsavgift på 1,2 %.
I ansökningsformuläret kan du välja om din arbetsgivare ska dra av medlemsavgiften direkt från din lön eller om du själv vill betala medlemsavgiften månadsvis. Det enklaste sättet att hantera medlemsavgifterna är att ge din arbetsgivare fullmakt att dra av medlemsavgiften direkt från din lön. Då behöver du bara kontrollera att medlemsavgiften är dragen på din lönebesked.
Hur ändrar jag betalningssättet?
Du kan ändra betalningssätt senare via den elektroniska Oma SuPer-tjänsten
Arbetsgivardragna medlemsavgifter
När du fyller i ansökningsformuläret kan du skriva ut ett fullmaktsformulär för medlemsavgiftsdragning, som ger din arbetsgivare tillåtelse att dra avgiften från din lön. Lämna det ifyllda formuläret till lönekontoret. Om du inte har tillgång till en skrivare kan du begära att SuPer skickar fullmaktsformuläret hem till dig per post när du fyller i ansökan. Om du ansöker med en pappersblankett, lämna en kopia av den ifyllda blanketten både till förbundet och till din arbetsgivares lönekontor.
Formuläret för medlemsavgiftsdragning finns också att skriva ut på SuPers webbplats: Jäsenmaksun perintävaltakirja.pdf.
Självbetalda medlemsavgifter
Om du i ansökningsformuläret väljer att själv betala medlemsavgiften, skickar vi dig ett referensnummer och instruktioner för hur medlemsavgiften betalas månadsvis.
Hur får jag veta att jag har blivit godkänd som medlem?
Du får en bekräftelse på e-post så snart din ansökan har behandlats. Du får också en skriftlig bekräftelse per post på ditt medlemskap i SuPer arbetslöshetskassa. Förbundet skickar material till alla nya medlemmar per post när ansökan har behandlats.
Dina medlemsuppgifter hittar du enklast efter att du gått med genom att logga in på den elektroniska Oma SuPer-tjänsten, där du kan kontrollera och uppdatera dina uppgifter.
När du blir medlem i SuPer blir du också medlem i en lokal yrkesavdelning. SuPer har över 200 yrkesavdelningar runt om i Finland. Endast studerandemedlemmar är direkt medlemmar i SuPer, men de kan delta i verksamheten i sin lokala yrkesavdelning. Yrkesavdelningen fungerar som en samlande kraft för SuPers medlemmar i området och som lokal intressebevakare för sina medlemmar.
Du kan välja din yrkesavdelning själv i ansökningsformuläret. Annars bestäms yrkesavdelningen utifrån din arbetsplats eller bostadsort.
Yrkesavdelningarna arrangerar även många trevliga evenemang, resor och utbildningar som du definitivt bör delta i. Evenemangen är mycket förmånliga för dig, ofta till och med kostnadsfria.
Läs mer om den lokala verksamheten: listan över yrkesavdelningar, deras kontaktuppgifter och mer information om yrkesavdelningarnas verksamhet hittar du på sidan Lokal verksamhet.