Kokki, siistijä, hoitaja
SuPeriin tulee huolestuttavia yhteydenottoja hyvinvointialueilta. Säästöpaineissa olevat alueet uudistavat nyt esimerkiksi ateriapalveluita. Tämä tarkoittaa, että vaikkapa vanhusten ympärivuorokautisiin asumisyksiköihin ei tule päivittäin lämmin ruoka vaan ruoka toimitetaan kaksi kertaa viikossa kylmänä. Tällöin lähihoitajat lämmittävät ateriat, huolehtivat ateriat asukkaille, syöttävät ja hoitavat tiskin. Säästöä tulee siinä, ettei varsinaista keittiöhenkilökuntaa enää ole.
Lähihoitaja on moniosaaja. Mutta keittiöhygienia, suurtalouskeittiöosaaminen (yksiköissä usein yli 50 asukasta) tai keittäminen eivät kuulu lähihoitajan koulutukseen. Asia ei ole niin yksinkertainen kuin hyvinvointialueen johto vaikuttaa ajattelevan. Suurin ongelma tässä on vaikutus henkilöstömitoitukseen. Keittiössä työskentely ei kuulu välittömään hoitotyöhön, vaan kaikki aika on pois asukkailta. Osa työnantajista naamioi nämä työt ottamalla asukkaat mukaan keittiöaskareisiin, mutta niin ei voi tehdä. Keittiössä tulee noudattaa erityisiä hygieniaohjeita; täytyy olla hygieniapassi, keittiössä tulee olla puhtaat työvaatteet jne. Työvuorolistoilta tulee ilmetä, kuinka paljon hoitajan työvuorosta kuluu välillisiin tukipalvelutehtäviin.
”Toivottavasti alueiden terveystarkastajat ja Ruokavirasto ovat hereillä ja tietoisia näistä muutoksista, joilla haetaan ainoastaan säästöjä.”
– Päivi Inberg
Lisäksi tulee huomioida yksikön tilat. Jos ateriat toimitetaan kaksi kertaa viikossa kylminä, se edellyttää suuria kylmätilavarastoja. Varsinkin juhlapyhinä ruokaa tulee todella paljon. Ruokien lämmittäminen on yksi asia. Tarjottavien aterioiden täytyy olla tietyn lämpöisiä ja ruokien lämpötilat täytyy kirjata. Keittiön pintahygienia täytyy testata tietyin väliajoin ja kirjata sekin. Lisäksi hävikkiruokaa mitataan aika ajoin. Myös ruokien ja elintarvikkeiden tilaus ollaan sälyttämässä hoitajien vastuulle.
Kuka tästä kokonaisuudesta on vastuussa? Nykyisellä henkilöstömitoituksella päivittäinen hoito- ja hoivatyö on paineistettua työtä ja nyt tähän kokonaisuuteen ollaan lisäämässä myös ateriapalvelut. Toivottavasti alueiden terveystarkastajat ja Ruokavirasto ovat hereillä ja tietoisia näistä muutoksista, joilla haetaan ainoastaan säästöjä.
Kirjoittaja
