Hyppää sisältöön

Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on otettava käyttöön erikoissairaanhoidossa

Erikoissairaanhoidossa on otettava nykyistä laajemmin käyttöön lähihoitajan lääkehoidon osaaminen, SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmän puheenjohtaja Jaana Dalén sanoo. Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.

– Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on alihyödynnetty resurssi erikoissairaanhoidossa, vaikka lähihoitajilla on siihen koulutuksensa puolesta tarvittava osaaminen, Jaana Dalén kertoo.

– Hyvinvointialueiden hoitotyön johdolla ja esihenkilöillä ei valitettavasti ole ajantasaista tietoa tutkinnon perusteiden tuottamasta osaamisesta. Työryhmä näkee tämän yhtenä syynä siihen, miksi erikoissairaanhoidossa lähihoitajien osaamista ei käytetä siinä laajuudessa kuin olisi mahdollista, Jaana Dalén sanoo.

Uudet sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet ovat tulleet voimaan viime elokuussa.

– Suurin muutos perusteissa on erillinen lääkehoidon tutkinnon osa, joka on 10 osaamispisteen laajuinen. Jokaisen lähihoitajaksi valmistuvan on suoritettava tämä tutkinnonosa. Lisäksi lääkehoidon osaamista kohdennetaan ja syvennetään osaamisalaopinnoissa kunkin osaamisalan tarpeen mukaan, SuPerin asiantuntija Tarja Pajunen kertoo.

Lääkehoidon osaaminen on laaja kokonaisuus

Lääkehoito tarkoittaa lääkkeenannon lisäksi tarkoittaa lääkkeiden vaikuttavuuden seurantaa ja raportointia sekä lääkkeiden ominaisuuksien ja haitta-, sivu- ja yhteisvaikutuksien tuntemista.

Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.

Täydennyskoulutuksen järjestäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus.

SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmä pitää tärkeänä, että ennen osaamisen varmistamista työntekijällä on mahdollisuus kerrata ja saada tarvittaessa tukea opiskeluun. Näin voidaan vaikuttaa esimerkiksi lääkehoidontentteihin liittyvään ”lääkelaskupelkoon”. Työryhmä kokoontui 23. toukokuuta.

Lisätietoja

Jaana Dalén
Liittohallituksen varsinainen jäsen
Jaana Dalén

Tarja Pajunen
Asiantuntija
Tarja Pajunen
09 2727 9154

Sairaalat, ensihoito, terveysasemat, välinehuolto, lääkitys- ja potilasturvallisuus, hoitosuositukset sekä kirjaaminen