Hyppää sisältöön

Suomalaisten palkansaajien oikeudet puolustaa asemaansa ovat romahtaneet kansainvälisessä vertailussa

Kansainvälinen ITUC-järjestö (International Trade Union Confederation) on julkaissut vuotuisen Global Rights Index -raportin työelämän oikeuksien toteutumisesta maailmalla. Raportissa kuvataan työelämän oikeuksien kehitystä eri maissa. Tämän vuoden raportin mukaan globaali työelämän kriisi syvenee entisessään ja myös Euroopassa kehitys on jatkunut huonompaan suuntaan.

Superilaisia osoittamassa mieltä hallituksen työelämänheikennyksiä vastaan Tuomiokirkon edessä.
Superilaisia palkansaajajärjestöjen yhteisessä Stop NYT! -mielenosoituksessa 1.2.2024. Kuva: Sonia Junttila.

Raportti nimeää Suomen erikseen niiden maiden joukkoon, jossa hallitus on puuttunut kovin ottein palkansaajien lakko-oikeuteen. Nykyinen Petteri Orpon hallitus on ennätysmäisellä tavalla heikentänyt suomalaisen palkansaajan asemaa ja heikentänyt järjestäytymisen edellytyksiä.

”Joudumme tätä nykyä kansainvälisillä foorumeilla vastaamaan muiden EU-maiden kysymyksiin Suomen tilanteesta.”

SuPerin varapuheenjohtaja Harri Järvelin

– Joudumme tätä nykyä kansainvälisillä foorumeilla vastaamaan muiden EU-maiden kysymyksiin Suomen tilanteesta ja olemme saaneet Suomeen useita solidaarisuuskannanottoja maailmalta. Tilanne oli aiemmin päinvastainen, toteaa kansainvälisissä tehtävissä aktiivisesti toimiva SuPerin varapuheenjohtaja Harri Järvelin.

Vuonna 2024 Suomen sijoitus Global Rights Index -raportissa tippui hallituksen toimien takia ensimmäistä kertaa ryhmään kaksi ja vuoden 2025 indeksissä Suomen sijoitus on edelleen sama. Eurooppalaiset vertailukohdat ryhmässä kaksi ovat Tšekki ja Baltian maat, ja maailmalta esim. Singapore ja Uruguay.