19.3.2020

Mitä SuPer ja Tehy oikeasti esittivät

SuPer ja Tehy haluavat avata poikkeuksellisesti julkisuuteen yksityiskohtia neuvotteluista. Eilen keskiviikkona 18.3.2020 neuvottelimme Kuntatalolla. Neuvottelutauolla – jolloin siis neuvottelut eivät olleet käynnissä – SuPerin ja Tehyn neuvottelijat keskustelivat epävirallisesti ja LUOTTAMUKSELLA Kuntatyönantajien edustajien kanssa.

Keskustelimme siitä, että etujoukoissa työskentelevät hoitajat joutuvat työskentelemään nyt ääriolosuhteissa ja venymään jaksamisensa kanssa äärirajoilla. Olimme juuri saaneet tiedon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 18.3.2020 julkaisemasta mallinnuksesta, jossa koronaepidemian kestoksi arvioitiin 188 päivää eli yli puoli vuotta.

Toimme esille syvän huolemme siitä, kuinka ammattilaiset selviytyvät näin pitkän poikkeustilan ajan työssään ääriolosuhteissa.

Tässä luottamuksellisessa ja täysin epävirallisessa keskustelussa kerroimme, että sote-sopimus on tärkeä, jotta voimme vastaisuudessa korjata alan epäkohtia ja lisätä alan vetovoimaisuutta. Samalla pyysimme myös huomiomaan koronaepidemian etujoukoissa työskentelevät jäsenemme. Esitimme heille epidemiakauden ajaksi erillistä 220 euron lisää kuukausipalkkaan. Työmarkkinajohtajan pyynnöstä lähetimme myös ajatuksemme sähköpostilla heille. Nuo ajatukset oli koottu hyvin nopeasti ranskalaisille viivoille.

Mikäli työmarkkinajohtaja Jalonen tarkoittaa tätä kohtaa epävirallisessa keskustelussamme, on työmarkkinajohtaja joko ymmärtänyt keskustelumme väärin tai tarkoituksella vääristänyt julkisuudessa esitystämme.

Emme ole esittäneet neuvottelupöydässä 10 % korotusvaatimuksia. Työmarkkinajohtaja Jalosen laskelma on huikea vedätys. Kustannusvaikutus vuoden aikana on noin 1,5 %. 

Koemmekin, että työmarkkinajohtaja Jalonen tarkoituksella haluaa aiheuttaa eripuraa ja ristiriitoja neuvotteluissa. Jos täysin epävirallisen keskustelun takia neuvottelut keskeytetään, olemme todella hämmentyneitä ja huolestuneita Kuntatyönantajien toimintatavasta ja neuvottelukulttuurista näin kriittisenä aikana.

SuPer ja Tehy eivät kommentoi asiaa julkisuudessa enempää, koska Suomi käy läpi yhtä historiansa vaikeinta kriisiä. Tämä tulisi ratkaista nyt yhdessä.

 

SuPerin puheenjohtaja  Silja Paavola
Tehyn puheenjohtaja  Millariikka Rytkönen 

SuPer ja Tehy tasa-arvon päivänä: KT:n esitys neuvotteluratkaisuksi surullinen viesti hoitajille

SuPerin neuvottelukierros 2020