FacebookTwitterLinkedInInstagramYouTube
5.9.2019

SuPer vanhustenhoidon asialla

Hyvä vanhustenhoito ei ole säilytystä

Koulutetun hoitohenkilöstön riittävän määrän turvaaminen on keskeisin vanhustenhoidon laatuun vaikuttava tekijä. Hoitajamitoitus on kirjattava lakiin sanktioiden kanssa, vanhustenhoitoa on kehitettävä kokonaisuutena ja työntekijöillä on oltava aito mahdollisuus kertoa epäkohdista ilman pelkoa vastatoimista.

SuPer vaatii parempaa valvontaa palveluiden järjestäjiltä eli kunnilta. Tarkastuslista ostettavien sote- ja vaka-palvelujen valvontaan (pdf).

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut 25 toimenpidettä (pdf) vanhusten asumispalveluiden laadun parantamiseksi. Toimenpiteitä oli laatimassa muiden muassa SuPer.

Ajankohtaista

 

Tällä sivulla:

 1. SuPerin tuoreimmat kannanotot
 2. SuPerin selvitykset vanhuspalveluihin liittyen
 3. Teesit
 4. SuPer arvokkaan elämän puolesta -kampanja

   

  SuPerin tuoreimmat kannanotot

  Tiedote 19.9.2019

  SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajat: 0,7:n hoitajamitoitusta ei voida odottaa

  Tiedote 17.9.2019

  SuPerin yksityissektorin kysely: Hoitajien työaikaa menee edelleen siivoamiseen ja pyykkäämiseen

  Tiedote 11.9.2019

  Tiedote 11.9.2019

  SuPerin Paavola: Hoitajamitoitus on kohtalonkysymys vanhustenhoidolle

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola moittii pääministeri Antti Rinnettä 0,7:n hoitajamitoituksen siirtymisestä. Pääministeri Rinne ilmoitti puoluejohtajien paneelissa Kuntamarkkinoilla, että 4 000 hoitajan ja lääkärin saaminen tällä vaalikaudella on mahdottomuus. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää ilmoitusta kohtalonkysymyksenä vanhustenhoidolle. – Hoitajat eivät enää odota vuosia. Tilanne on todella kestämätön kentällä, Paavola varoittaa.

  Tiedote 11.9.2019

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Kuntien on huolehdittava valvontavelvollisuudestaan

  Tiedote 5.9.2019

  SuPer: Eksotella on tahto parantaa kotihoidon laatua

  Mielipide 13.6.2019

  Mielipide: Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään on toteutettava nopeammin

  Ratkaisu on askel eteenpäin, mutta se ei ole riittävä. 0,7:n vähimmäismitoituksen pitäisi tulla voimaan heti, ei portaittain. Hoitajat ja hoidettavat eivät kestä asian siirtymistä. Moni vanhustenhoidon yksikkö on toiminut jo kauan liian pienellä henkilöstömäärällä, ja osa hoitajista on paennut muille aloille kestämättömän työmäärän vuoksi. 

  Tiedote 19.8.2019

  SuPerin Paavola: VM:n budjettiesityksessä ei ole varattu riittävästi rahaa hoitajamitoituksen nostamiseen

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytymätön valtiovarainministeriön budjettiesitykseen, jossa ei ole varattu riittävästi rahaa hoitajamitoituksen nostamiseen. Luvattu 0,7:n mitoitus vaatii huomattavasti enemmän kuin viisi miljoonaa euroa. Paavola vaatii, että vaalilupausten täyttämiseen on löydyttävä asianmukaiset varat.

  Mielipide 13.6.2019

  Tuntematon Huoli-ilmoitus

  Tiedote 10.6.2019

  SuPerin Paavola: Hoitajamitoitusta on nostettava heti

  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii tarkennuksia hallitusohjelmaan. Ohjelmassa on luvatun mukaisesti kirjaus siitä, että vanhustenhoidon vähimmäishenkilöstömitoitus nostetaan tasolle 0,7. Ongelma on, että kirjaus on liian väljä eli siinä puhutaan hoivahenkilöstöstä eikä hoitohenkilöstöstä. Tämä on tarkoittanut ainakin tähän asti sitä, että jopa talonmies on saatettu lukea mitoitukseen osallistuttuaan hoivatyöhön. SuPer edellyttää, että 0,7:n vähimmäismitoitukseen lasketaan vain koulutettu hoitohenkilöstö.

  Tiedote 4.6.2019

  SuPer hallitusohjelmasta: Hoitajamitoitus voidaan korjata

  SuPer kiittää hallitusneuvottelijoita hoitajamitoituksen ja palkkatasa-arvon linjauksista, esittää toimenpiteitä hoitoalan koulutuksen ja arvostuksen kehittämiseksi sekä kehottaa huolehtimaan myös alle 3-vuotiaiden lasten tarpeista varhaiskasvatuksessa.

  Mielipide 22.5.2019

  Vanhustenhoito vaatii arvostusta ja ammattitaitoa

  Mielipide 17.5.2019

  SuPer: Hoitajamitoitus ei saa jäädä tyhjäksi vaalilupaukseksi

  Tiedote 8.5.2019

  SuPer edellyttää hallitukselta lupausten mukaisia ratkaisuja hoitoalan ongelmiin

  Mielipide 26.4.2019

  Hoitajista ei ole pulaa, kunhan työolot ja palkkaus ovat kunnossa

  Tiedote 25.4.2019

  SuPerin edustajisto: Hallitusohjelmassa on luotava edellytykset turvalliselle hoidolle

  Mielipide 5.4.2019

  Hoitajamitoituksen korjaaminen ei vaadi ihmeitä

  Mielipide 28.3.2019

  Liian pienellä hoitajamäärällä rikotaan työturvallisuuslakia

  Tiedote 15.3.2019

  SuPer vaatii sote-palvelujen laaturekisteriä

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan vanhustenhoidossa tarvitaan nopealla aikataululla lisää avointa tietoa palveluiden todellisesta laadusta. Palveluntuottajien laaturekisterin perustaminen ei saa jäädä kaatuneen sote-uudistuksen jalkoihin. Lisäksi on perustettava anonyymi ilmiantokanava epäkohdista ilmoittavien työntekijöiden turvaamiseksi.

  Mielipide 7.3.2019

  Vanhustenhoidon omavalvonta ei saa pettää missään tilanteessa

  Tarvitaan pikaisesti toimia, joilla hyvä hoito sekä asiakas- ja työturvallisuus voidaan taata. 

  Tiedote 6.3.2019

  SuPerin Paavola: Yksikin huono vanhustenhoidon yksikkö on liikaa

  Ympärivuorokautisen hoidon laatusuosituksesta on tehtävä sitova. Pelkkä suositus ei riitä hyvän vanhustenhoidon turvaamiseksi.

  Tiedote 5.3.2019

  SuPer: Eksoten kotihoidossa edelleen ongelmia

  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on huolissaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kotihoidosta. Liitto järjesti 4.3. tapaamisen, jossa käsiteltiin kotihoidon ongelmia. Tilaisuuteen osallistui työntekijöitä, SuPerin edustaja ja Eksoten johtoa.

  Tapaamisessa kävi ilmi, että ongelmat jatkuvat. SuPerin mukaan paras keino parantaa tilannetta on palkata lisää koulutettuja hoitoalan ammattilaisia vakituisiin työsuhteisiin, jotta työhyvinvointi ja -turvallisuus, laadukas hoito ja hoiva sekä asiakasturvallisuus voidaan varmistaa. 

  Tiedote 21.2.2019

  SuPerin Paavola vaatii sitovaa hoitajamitoitusta lakiin

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii sitovaa lainsäädäntöä hoivakotien hoitajamitoitukseen ja sanktioita lain noudattamatta jättämisestä. Mitoituksen ehdoton lakisääteinen perälauta on oltava vähintään 0,7. Paavola nostaa esiin myös omavalvonnan ongelmat.

  Mielipide 15.2.2018

  Mielipide: Vanhustenhoidossa on myös hyviä yksiköitä

  Tiedote 12.2.2019

  La Carita -säätiö palkitsi hyviä vanhustyön yksiköitä

  Tiedote 5.2.2019

  Hoitajamitoitukseen tulee laskea vain hoitajat

  Tiedote 4.2.2019

  SuPer julkaisi eduskuntavaalitavoitteensa: Hoitajamitoitus on kirjattava lakiin

  Liiton puheenjohtaja Silja Paavola pitää välttämättömänä, että hoitoalan turvallisuus on yksi eduskuntavaalien ja hallitusohjelman kärkiteemoista. Turvallisuutta tuo riittävä henkilöstömitoitus, joka on viimeinkin saatava lakiin. Mitoitukselle on määriteltävä kaikille yhteinen laskentakaava. Tukipalveluja ei saa sisällyttää hoitajamitoitukseen vaan ne on määritettävä erikseen. Lakiin on kirjattava riittävät sanktiot sen noudattamatta jättämisestä.

  Tiedote 1.2.2019

  Puheenjohtaja Paavola vei SuPerin tavoitteet ministeriöön

  Tiedote 1.2.2019

  SuPer muistutti kuntia valvontavelvollisuuksien laiminlyönneistä joulukuussa

  Tiedote 1.2.2019

  SuPer ja JHL vaativat hoitajamitoitusta lakiin – turvallisuus on ykkösasia

  Tiedote 31.1.2019

  Haamuhoitajilla ei saa kikkailla hoitajamitoitusta

  Mielipide 29.1.2019

  Vanhustenhoito vaatii konkreettisia toimia

  Tiedote 29.1.2019

  SuPerin kysely hoivayrityksistä: “En suosittele paikkaa kenellekään. Aivan karmea.”

  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer teki syksyllä 2018 kyselyn jäsenilleen, jotka työskentelevät Attendolla, Mehiläisessä ja Pihlajalinnassa. Kysely toi esiin merkittävät ongelmat, jotka liittyvät riittämättömään henkilöstömäärään. SuPer kävi syksyllä läpi tulokset jäsenten ja työnantajien kanssa ja keskusteli ongelmista myös valvontaviranomaisen kanssa.

  Tiedote 28.1.2019

  SuPerin Paavola vanhustenhoidosta: Laki, valvonta ja sanktiot saatava vastaamaan todellisuutta

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii hallitukselta toimia vanhustenhoidon kuntoon saattamiseksi. Valvira keskeytti Esperi Care Oy:n Ulrikan toiminnan 24. tammikuuta asiakasturvallisuutta uhkaavan toiminnan vuoksi. Suurin ongelma Ulrikassa kuten myös muissa hoivayksiköissä on liian pieni henkilöstömäärä. – Henkilöstömäärä ei saa enää jäädä palvelun tilaajan tai tuottajan vastuulle, vaan siitä on säädettävä laissa, puheenjohtaja Paavola vaatii. Esperi Care ei ole ainoa hoivayritys, jossa on ongelmia. Myös muut yksityiset hoiva-alan ketjut kiristävät henkilöstömitoituksen liian tiukalle.

  Mielipide 27.12.2018

  Rahan puute ei oikeuta polkemaan ihmisarvoa

  Iltalehti (IL 21.12.) kirjoitti vanhusten aikaisista aamutoimista, jotka saatetaan joutua antamaan jo yöllä. Asiakas joudutaan jopa herättämään kesken unien aamutoimia varten. 

  Tiedote 18.10.2018

  SuPerin kysely paljastaa: yksityisten hoivayritysten omavalvonta ei toimi

  SuPerin tekemä kysely yksityisissä hoivayrityksissä työskenteleville jäsenille tuo esiin jäsenten huolen riittämättömästä henkilöstömäärästä ja hoidon laadusta. 

  Tiedote 9.10.2018

  Vanhustenhoidon ongelmia ei ratkaista ilman henkilöstömäärän lisäämistä

  SuPerin jäsenet ovat huolissaan vanhuksista ja hoidon laadusta. Vanhustenhoidon tilanne Suomessa on rakenteellista väkivaltaa/kaltoinkohtelua ja se voidaan purkaa ainoastaan henkilöstöresursseja lisäämällä. SuPerin asiantuntija Leena Kaasinen puhui tänään Suvanto ry:n seminaarissa ikääntyneiden kaltoinkohtelusta ja sen ehkäisystä.

  Mielipide 8.10.2018

  Voimavaralähtöinen hoito kuuluu jokaisen ikääntyneen oikeuksiin

  Vanhuuden tulisi olla arvokasta aikaa. Superilaiset hoitajat näkevät valitettavasti myös toisenlaista vanhuutta, jossa vanhusten parasta ei välttämättä kuunnella. Kustannussäästöt ajavat ihmisyyden ohi. Hoitajalle tämä on suurin murheen aihe, kirjoittaa puheenjohtaja Silja Paavola.

  Tiedote 4.9.2018

  Suomeen tarvitaan pikaisesti vanhusasiainvaltuutettu

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii toimia vanhustenhoidon pelastamiseksi. – SuPer on jo vuosia, jopa vuosikymmeniä, herätellyt päättäjiä huomaamaan vanhustenhoidon jatkuva heikentyminen. On huolestuttavaa, että kaikesta tiedosta huolimatta tähän ei ole puututtu, Paavola moittii. SuPer kannattaa vanhusasiainvaltuutetun virkaa. – Vanhusten arvostuksen on näyttävä teoissa eikä vain juhlapuheissa, Paavola vaatii.  Puheenjohtaja Paavola pitää asiasta puheenvuoron tänään Narinkkatorilla järjestettävässä tilaisuudessa.

  Mielipide 27.8.2018

  Kotihoidon kriisi syvenee

  Lähihoitaja Emmi Koskinen on kertonut Facebookissa, miksi ei työskentele enää kotihoidossa. Kirjoitus on hätähuuto vanhusten ja työntekijöiden puolesta. Työ kotihoidossa olisi monen hoitajan mielestä mielenkiintoista ja antoisaa, jos työn tekemisen edellytykset olisivat kunnossa.

  Tiedote 23.8.2018

  Kotihoidon työntekijöillä epäinhimilliset työolot

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii välitöntä korjausta kotihoidon epäinhimillisiin työoloihin. 

  Tiedote 18.7.2018

  Ikääntyneillä on oikeus ihmisarvoiseen vanhuuteen

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan vanhusten arvostuksen puutteesta Suomessa. Vanhustenhoitoa ei nähdä tärkeänä, vaan sen annetaan romahtaa. Samalla ei myöskään arvosteta työtä, jota vanhustenhoidossa tehdään. Hoitajat uupuvat eettisen kuorman ja kohtuuttoman työmäärän alle. Päättäjien tulisi selkeästi myöntää, että tällä toimintatavalla vanhustenhoitoa ollaan ajamassa alas eikä siirtää vastuuta riittämättömästä hoidon laadusta hoitajien vastuulle.

  Mielipide 29.6.2018

  Vanhustenhoidon valvonta ei saa pettää

  SuPer on huolissaan vanhustenhoidon nykytilasta ja valvonnasta. Valvontaviranomaisella on oltava riittävät resurssit toteuttaa valvontaa ennakkoon ja jälkikäteen. Myös henkilöstön ilmoitusvelvollisuudelle epäkohdista on oltava aito oikeus ilman pelkoa rangaistustoimista. Tällä hetkellä ilmoitusvelvollisuuden toteuttaminen on vaikeaa, sillä joillakin työpaikoilla henkilöstö on joutunut puhutteluun tai heidän työsopimuksiaan ei ole jatkettu tämän seurauksena.

  Tiedote 19.6.2018

  SuPer on tehnyt valvontapyynnön Eksoten kotihoidosta

  SuPer on tehnyt valvontapyynnön Itä-Suomen aluehallintoviranomaiselle sekä kantelun oikeusasiamiehelle Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kotihoidosta. Kotihoidon tilanne ei täytä lakien ja laatusuositusten vaatimuksia. Useat kotihoidon työntekijät ovat olleet jo pitkään huolissaan Eksoten kotihoidon tilanteesta. Huoli koskee erityisesti asiakkaiden saamaa hoidon laatua sekä työntekijöiden haitallista kuormittumista. SuPerin edustajat ovat tavanneet Eksoten työnantajaedustajia, mutta tilanne ei ole korjaantunut.   3.4.2018
  Kutsu kansanedustajille, avustajille ja yhteistyökumppaneille

  Ei ole lottovoitto syntyä Suomeen! SuPer kutsuu kansanedustajat keskustelemaan vanhustenhoidon tilasta tiistaina 24.4.

  Tilaisuudessa esitellään pohjoismaisen vanhustyön vertailututkimus sekä tuoreen SuPerin kotihoidon selvityksen tulokset, jotka ovat erittäin hälyttäviä. Tulokset vaativat pikaisia toimenpiteitä. Tilaisuus videoidaan. 

  Kutsut ovat saapuneet kutsutuille sähköpostitse. 


  Tiedote ja selvitys 20.3.2018

  SuPerin selvitys: Kotihoidon kehittämisen lähtökohtana ovat olleet kustannussäästöt

  SuPer julkisti 20.3. selvityksen kotihoidon tilasta. Kotihoidon työntekijät ovat huolissaan asiakkaidensa saaman hoidon laadusta sekä omasta kuormittumisestaan. Työnantajat rikkovat lakien määräyksiä laadukkaasta hoidosta räikeästi. Lisäksi työnantajat eivät puutu Työturvallisuuslain mukaisesti työntekijöiden haitalliseen kuormitukseen. Tulosten valossa näyttää siltä, että kotihoidon kehittämisessä lähtökohtana ei ole ollut asiakkaan hyvinvointi vaan kustannussäästöt. Kyselyyn vastasi 3 005 kotihoidossa työskentelevää SuPerin jäsentä.


  Tiedote 2.3.2018

  Pohjoismainen tutkimus: Suomalainen vanhustenhoito syöksykierteessä

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola allekirjoittaa pohjoismaisen tutkimuksen karut tulokset suomalaisesta vanhustenhoidosta. Henkilöstön määrä suhteessa asiakasmäärään on Pohjoismaiden pienin. Hoitajat ovat huolissaan siitä, että liian pieni henkilöstömäärä aiheuttaa riskejä asiakkaille ja hoidon laadun taso laskee. Suomessa on yksityistetty vanhustenhoitoa muita Pohjoismaita enemmän. – Vanhustenhoidon syöksykierre on alkanut jo vuosia sitten. Nyt tilanne on kestämätön, Paavola varoittaa.
   


  SuPerin opintopäivät 13.–14.2.2018: Turun kaupungin kotiutustiimi, Karvian Iltaruskon palvelukeskus ja Vöyrin tehostetun palveluasumisen Solängen palkittiin innovatiivisesta vanhustenhoidosta

  La Carita -säätiö palkitsi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin valtakunnallisilla opintopäivillä kaksi suomenkielistä ja yhden ruotsinkielisen työyhteisön laadukkaasta ja innovatiivisesta vanhustenhoidosta.


  Tiedote 5.10.2017

  SuPerin puheenjohtaja Paavola Vanhustenviikolla: Ikäihmisten liikkumiskyky on turvattava

  SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan hallituksen kärkitavoite iäkkäiden omatoimisuuden lisäämiseksi on hyvä. SuPerin mukaan omatoimisuutta on lisättävä turvaamalla ikäihmisten arjen liikkumiskyky. Kotihoidon työntekijöille on annettava riittävästi aikaa asiakkaiden liikkumiskyvyn aktivoimiseksi. – Tuetun arkiliikunnan lisääminen on ensiarvoisen tärkeää ikäihmisen toimintakyvylle ja itsetunnolle, puheenjohtaja Paavola sanoo.


  Mielipidekirjoitus 3.10.2017

  Vanhustenhoidon valvonnan on toimittava (pdf)

  Vanhustenhoidon valvonta on kuntien vastuulla, mutta tarvitaan myös kuntalaisten aktiivisuutta asiassa. Sote-palveluja on valvottava riittävästi, eikä valvonta saa pettää missään vaiheessa.


  Mielipidekirjoitus 4.9.2017

  SuPer haluaa vanhainkodit takaisin (pdf)

  Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko nosti kesällä esiin vanhainkotien merkityksen. Hänen mielestään ”tehostettu palveluasuminen” ei nimenä anna kovin hyvää kuvaa vanhustenhoidosta. Kysymys ei ole vain uudesta termistä, vaan nykyaika on tuonut vanhustenhoitoon tehokkuuden, yksilöllisyyden, jopa yksinäisyyden.


  Tiedote 12.6.2017

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Kotihoidossa näännytään työn alle

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii, että kotihoitoon palkataan riittävästi koulutettua hoitohenkilökuntaa. THL:n julkaiseman tutkimuksen mukaan vanhustenhoidon yksiköissä henkilöstö on huolissaan siitä, ettei ehdi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi. Kotihoidossa jopa puolet työntekijöistä koki, ettei ehdi tekemään työtä kunnolla tai että joutuu ottamaan vastaan tehtäviä ilman riittäviä resursseja. 


  Tiedote 7.6.2017

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Vanhustenhoidon laatusuositus rikkoo toteutuessaan lakeja

  Uusi laatusuositusluonnos hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palveluiden parantamiseksi ohjaa henkilökunnan määrää vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa. Eduskunta päätti vuonna 2016, että minimihoitajamitoitus pysyy tasolla 0,5. Nyt annettu laatusuositusluonnos laskee tuohon lukuun mukaan myös muut kuin koulutetun hoitohenkilökunnan. Tämä tarkoittaa hoidon tason laskua.


  Mielipidekirjoitus 24.4.2017

  Suomen laki ei toteudu kotihoidossa (pdf)

  Vuonna 2013 voimaan tulleen vanhuspalvelulain myötä laitoshoitoa vähennettiin oleellisesti. Seuraukset on kaadettu kotihoitoon, jonne ei ole lisätty resursseja. Kotona hoidetaan entistä raskashoitoisempia asiakkaita, jopa täysin vuodepotilaita.


  Tiedote 19.4.2017

  SuPer: Kouluttamattomien hoitajien käyttö on vanhusten arvoa alentavaa

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tyrmää suunnitelmat korvata lähi- ja perushoitajat hoiva-avustajilla vanhustenhoidossa. Kustannussäästöt, joita tällä toiminnalla tavoitellaan, ovat kyseenalaisia. Kouluttamaton hoitaja ei todennäköisesti tunnista vanhusten hoidon tarvetta ajoissa eikä osaa toimia oikein. Tästä seuraa suoranaisia hoitovirheitä ja erittäin suuret kustannukset päivystyspoliklinikoilla, sairaankuljetuksessa ja erikoissairaanhoidossa. Kuka tahansa ei voi toimia hoitotyössä. 


  Tiedote 16.3.2017

  Suomen vanhustenhoidon vahvuus on koulutettu hoitohenkilökunta

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää erittäin tärkeänä, että vanhustenhoidossa on koulutettua hoitohenkilökuntaa myös jatkossa. Suomessa on tuotettu vanhustenhoito edullisesti, sillä työtä tekevät ammatti-ihmiset, joiden työtä ei tarvitse korjailla jälkikäteen. Kouluttamattomien työntekijöiden määrä on kasvanut. Tämä suuntaus heikentää potilasturvallisuutta ja kuormittaa koulutettua työvoimaa. Se myös lisää kustannuksia pitkällä aikavälillä.


  Tiedote 15.3.2017

  SuPerin puheenjohtaja Paavola lääkehoidon seminaarissa: Koulutetut hoitajat ovat turvallisen lääkehoidon edellytys

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola painottaa koulutettujen lähihoitajien merkitystä turvallisen lääkehoidon toteuttamisessa. Lähihoitajien koulutukseen kuuluu vahva lääkehoidon osaaminen ja tätä osaamista on ylläpidettävä ja päivitettävä. Turvallinen lääkehoito on osa kokonaisvaltaista hoitotyötä.
   


  Tiedote 21.2.2017

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Kotihoito on kriisissä

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan kotihoidon tilasta koko maassa. Työntekijät ovat uupuneita ja kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat. Hoitajat ovat huolissaan hoidon laadusta ja asiakasturvallisuudesta sekä jaksamisestaan. Hoitajat kokevat, että vanhustenhoito on epäinhimillisellä tasolla tänä päivänä. Suurin ongelma on, että yhtä asiakasta kohden jäävä aika on aivan liian lyhyt.
   


  Tiedote 14.2.2017

  SuPerin opintopäivät 14.–15.2.2017: La Carita -säätiö palkitsi Kuusamon Katrinkodin ja Helsingin Vuosaaren kotihoidon innovatiivisesta vanhustenhoidosta

  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin valtakunnallisilla opintopäivillä Tampereella palkittiin Kuusamon kaupungin Katrinkoti sekä Helsingin kaupungin Vuosaari 1. alueen kotihoito laadukkaasta ja innovatiivisesta vanhustenhoidosta.
   


  Tiedote 8.2.2017

  SuPerin puheenjohtaja kansanedustajatapaamisessa: Vanhustenhoidon henkilöstömitoitukseen laskettava vain koulutetut hoitajat

  SuPer on huolissaan vanhustenhoidon tilasta ympärivuorokautisessa hoidossa ja kotihoidossa. SuPer haastoi loppuvuodesta kansanedustajat työskentelemään vanhustenhoidossa yhden työvuoron. SuPer halusi näyttää päättäjille vanhustyön arkea, jotta päätökset pohjautuisivat todelliseen tilanteeseen. Koulutetun hoitohenkilöstön riittävän määrän turvaaminen on keskeisin vanhustenhoidon laatuun vaikuttava tekijä. 


  Mielipidekirjoitus 2.1.2017

  Kotihoidon palvelusuunnitelmat eivät toteudu (pdf)

  Vanhustenhoidon riittämätön henkilöstömäärä ei ole vain ympärivuorokautisen hoidon ongelma. Myös kotihoito on suurissa vaikeuksissa ja repeää pian liitoksistaan. Hoitajia on aivan liian vähän. Moni hoitaja kokee kotihoidon mielekkäänä työpaikkana, jos työn tekemisen edellytykset hoidetaan kuntoon.


  Mielipidekirjoitus 11.1.2017

  Vanhustenhoidon henkilöstömitoituksella ei saa kikkailla (pdf)

  Sosiaali- ja terveysministeriön laatima laatusuositus ohjeistaa vanhustenhoidon työnantajia henkilöstömitoituksesta. Mikä on riittävä mitoitus ja kenet mitoitukseen lasketaan, herättävät monenlaisia tulkintoja. SuPerissa käymme keskustelua näiden kysymysten osalta työnantajien kanssa päivittäin.


  Mielipidekirjoitus 4.11.2017

  Hoitajille on kunnia-asia mahdollistaa arvokas saattohoito (pdf)

  Hyvästä saattohoidosta on käyty vilkasta keskustelua. Saattohoito kuuluu olennaisena osana monen lähi- ja perushoitajan työhön, vaikka he eivät työskentelisikään varsinaisessa saattohoitoyksikössä. 


  Tiedote 18.11.2016

  SuPer on tyytyväinen hallituksen päätökseen säilyttää 0,5:n minimihoitajamitoitus, mutta miten käy laadun?

  SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mielestä on hyvä, että hallitus luopuu minimihenkilöstömitoituksen pienentämisestä vanhustenhoidossa. Paavola on kuitenkin huolissaan siitä, että mitoitukseen lasketaan jatkossa myös alalle kouluttamattomat työntekijät. Hallitus mahdollistaa näin nykyistä pienemmän koulutetun hoitohenkilöstön määrän vanhustenhoidossa. Tämä on SuPerin mukaan selkeä asiakasturvallisuusriski ja kuormittaa myös hoitajia. 


  Tiedote 16.11.2016

  SuPerin Paavola: Vanhukset ansaitsevat koulutetun hoitohenkilökunnan osaamisen

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on ylpeä vanhustenhoidon osaamisen tasosta Suomessa. Lähi- ja perushoitajat ovat vanhustenhoidon suurin ammattiryhmä, vanhustenhoidon asiantuntijoita, jotka työllään mahdollistavat monen omaisen täysipainoisen keskittymisen työelämään. Vanhukset ja heidän hoitajansa ansaitsevat, että koulutettua hoitohenkilökuntaa on riittävästi turvaamaan hyvä ja turvallinen hoito. 


  Tiedote 8.11.2016

  SuPer haastoi kansanedustajat tekemään työvuoron vanhustenhoidossa

  SuPer on haastanut kansanedustajat tekemään työvuoron vanhustenhoidossa, jotta he saavat tietoa vanhustenhoidon arjesta päätöstensä tueksi. SuPer on huolissaan hallituksen aikeista laskea henkilöstömäärää vanhustenhoidossa ja vaatii hallitusta vetämään päätöksensä takaisin. Vanhustenhoidossa on jo tällä hetkellä liian vähän hoitohenkilökuntaa sekä ympärivuorokautisessa hoidossa että kotihoidossa. 


  Tiedote 19.10.2016

  SuPer: Vanhustenhoidon todellinen mitoitus on 0,1

  SuPer vaatii hallitusta vetämään takaisin päätöksensä pienentää vähimmäishenkilöstömitoitusta vanhustenhoidossa. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on ilmoittanut, että hallitus hakee vaihtoehtoisia säästökohteita ja ilmoittaa päätöksestään lähiviikkoina.0,4:n mitoitus tarkoittaisi, että kymmentä vanhusta kohti olisi yksi hoitaja paikalla. Mitoitukseen lasketaan hoitajat koko vuorokauden aikana kaikissa vuoroissa ja myös vapaalla olevat hoitajat. 


  Tiedote 6.10.2016

  SuPerin Paavola mielenilmauksessa: Vanhustenhoidon alasajon on päätyttävä

  SuPer ei hyväksy hallituksen suunnitelmia heikentää vanhustenhoitoa sallimalla nykyistä pienemmän minimihenkilöstömitoituksen. –  0,4:n mitoitus heikentäisi oleellisesti vanhustenhoitoa, sillä jo nyt toimitaan kipurajoilla. 0,4:n tasolla ei voida puhua hoidosta vaan säilytyksestä. Vanhukset ansaitsevat hyvää hoitoa, jota jo vanhuspalvelulaki edellyttää. Hoitajille on annettava mahdollisuus tehdä työtään hyvin, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.  SuPer järjesti tänään mielenilmauksen hyvän hoidon puolesta ja henkilöstömitoituksen pienentämistä vastaan Helsingissä Kansalaistorilla. 

  Tunnelmia Arvon mekin ansaitsemme -mielenilmauksesta 6.10.2016


  Blogi-kirjoitus 5.10.2016

  Jokainen meistä ansaitsee arvokkaan vanhuuden

  Tällä viikolla vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa. SuPerissa jokainen viikko on myös vanhusten viikko, sillä suurin osa vanhustenhoidossa työskentelevistä hoitajista on SuPerin jäseniä. Torstaina 6. lokakuuta kokoonnumme Kansalaistorille Helsinkiin puolustamaan oikeuttamme hyvään hoitoon niin työntekijöinä kuin myös asiakkaina! Moni hoitaja ja myös omainen ottaa yhteyttä SuPeriin päivittäin ja kysyy, mikä on yhteiskunnassa vanhusten arvo ja arvostus, kun vanhustenhoidon alasajo vain kiihtyy päivä päivältä. Missä muussa arvostus näkyy kuin päättäjien juhlapuheissa? Mitä aiotaan tehdä, kun vanhusten määrä kasvaa ja moni tarvitsee yhä enemmän apua? Aikooko yhteiskunta todella jättää vanhukset heitteille? Ovatko omaiset valmiita hoitamaan läheisiään, jos hoitajien määrää vähennetään? 


  Tiedote 4.10.2016

  Arvon mekin ansaitsemme -mielenilmaus hyvän vanhustenhoidon puolesta  6.10.2016

  Arvon mekin ansaitsemme -mielenilmaus hyvän vanhustenhoidon puolesta järjestettiin 6.10.2016 Klo 17 - 18:30 Helsingin Kansalaistorilla.
  SuPer vastustaa maan hallituksen suunnitelmaa pienentää vanhustenhoidon vähimmäishenkilöstömitoitusta 0,4:ään. Sillä ei pystytä turvaamaan edes perushoitoa. SuPerin mielestä jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön. SuPer järjestää Arvon mekin ansaitsemme -mielenilmauksen torstaina 6. lokakuuta klo 17.00 Helsingissä Kansalaistorilla. Maan hallitus ei saa mahdollistaa vanhusten heitteillejättöä.


  Tiedote 4.10.2016

  SuPerin Paavola vanhustenviikolla: Kotihoidon tilanne ei kestä eettistä tarkastelua

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vetoaa kuntiin, että ne turvaisivat vanhuspalvelulain vaatimusten mukaiset kotihoidon palvelut. - Kunnalla on tietty määrä euroja. On arvovalinta mihin ne käytetään. Nyt kun ollaan järjestämässä sosiaali- ja terveyspalveluja uudelleen, tulee samalla tarkastella sitä, miten varmistetaan, että kuntayhtymät kykenevät tulevaisuudessa lainmukaiseen laadukkaaseen kotihoitoon. 


  Kannanotto 4.10.2016

  Vanhukset ovat arvokkaita kansalaisia ja ansaitsevat koulutetun ja osaavan hoitajan

  Toisinaan kuulee sanottavan, että on aivan sama kuka vanhuksia hoitaa, jokainenhan sen osaa. Asia ei kuitenkaan missään nimessä ole näin. Koulutuksella on suuri merkitys laadukkaan vanhustenhoidon turvaamisessa. Lähihoitajakoulutukseen tulisi valita työhön soveltuvimmat henkilöt. On sääli, että moni oppilaitos on luopunut soveltuvuuskokeista. SuPerin mukaan soveltuvuuden varmistaminen koulutukseen hakuvaiheessa ja soveltuvuuden jatkuva arviointi läpi koulutuksen ovat edellytyksiä hyvälle hoidolle. 


  Tiedote 2.10.2016

  SuPerin Paavola vanhustenpäivänä 2.10: Arvokkaan elämän on jatkuttava arvokkaana vanhuutena

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola haastaa kaikki kansanedustajat ja kuntapäättäjät työskentelemään työvuoron vanhustenhoidossa. Työn tekemisen kautta avautuu vanhustenhoidon arki ja todellisuus. Järkeviä päätöksiä on helpompi tehdä, kun ne pohjautuvat ymmärrykseen ja kokemukseen todellisesta tilanteesta. - Nykyiset päätökset kertovat, ettei todellinen tilanne ole avautunut päätöksentekijöille, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo. 


  Tiedote 15.9.2016

  SuPerin valtakunnalliset neuvottelupäivät 14.–15.9: Kenet jätän tänään hoitamatta?

  SuPer vaatii maan hallitusta antamaan edellytykset hyvälle vanhustenhoidolle. Heikko vanhustenhoidon tila on valtakunnallinen ongelma, joka vaatii pikaista ratkaisua. Lainsäädännön ja suositusten on turvattava edellytykset hyvälle hoidolle, eikä suosituksia henkilöstömitoituksista saa heikentää. Päinvastoin, nykyisessä tilanteessa niitä tulisi nostaa. 0,4:n mitoituksella voidaan tarjota vanhukselle sänkypaikka ja ruoka, ei muuta.


  Tiedote 12.9.2016

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Valvira SuPerin kannalla – hoitajamitoitusta ei voida laskea

  SuPer ei hyväksy hallituksen suunnitelmia heikentää vanhustenhoitoa sallimalla entistä pienemmän henkilöstömitoituksen. Valtio antaa talousarviossaan luvan kunnille vähentää vanhustenhoidon kustannuksia noin 60 miljoonalla eurolla. Lisäksi tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien henkilöstön vähimmäismitoitusta ollaan laskemassa nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään.


  Tiedote 25.8.2016

  Varkauden kaupungin rahapula ei oikeuta vanhuspalvelulain määräysten rikkomiseen

  SuPer on huolissaan Varkauden kaupungin säästötoimista, jotka uhkaavat kuntalaisten oikeuksia laadukkaisiin peruspalveluihin. Esimerkiksi koulutetun hoitohenkilöstön vähentäminen vanhustenhoidossa laskee hoivatason lähelle heitteillejättöä. Vanhuspalvelulaki edellyttää kaupungin osoittavan riittävät resurssit vanhusten palveluiden turvaamiseen. SuPerin mukaan Varkauden kaupungin säästötoimet aiheuttavat todellisuudessa kustannusten kasvua.


  Tiedote 18.8.2016

  Hoitajien kantelu johti viranomaisten toimiin rovaniemeläisessä palvelutalossa

  Rovaniemeläisen Ounaskartano Oy:n palvelukoti Pahtajan pitkään jatkuneet ongelmat saivat hoitajat ottamaan yhteyttä ammattiliittoihin. SuPer ja Tehy saivat palvelukodin tilanteesta useita huolestuneita yhteydenottoja syksyllä 2015.  Yhteydenottoja Ounaskartanosta oli SuPeriin tullut jo aiemminkin.


  Tiedote 27.7.2016

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Myös SuPer on huolissaan hoidon laadusta

  SuPer jakaa viime päivinä mediassa ja erityisesti Ilta-Sanomissa esiin nostetun huolen vanhustenhoidon laadusta, mutta näkemys huonoon hoitoon johtavista syistä on eri. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on yllättynyt, että syy on vieritetty kokonaan hoitajien niskoille. – Vastakkainasettelu ja hoitajien syyllistäminen on lyhytnäköistä eikä tuo parannusta tilanteeseen, jossa ongelmat johtuvat pääosin huonosta johtamisesta ja organisaatiokulttuurista sekä ennen kaikkea liian vähäisestä henkilöstömäärästä.


  Mielipide 30.6.2016

  Kenellä on rohkeutta puolustaa hoidon laatua?

  SuPer on nostanut esiin useiden vuosien ajan yhä heikkenevän vanhustenhoidon tilan. Hoitajien yhteydenottojen ja vaatimusten määrä puuttua tilanteeseen ovat kasvaneet. Jos asialle ei tehdä jotakin nopeasti, vanhustenhoidon tilanne ajautuu pian kestämättömäksi.


  Tiedote 28.6.2016

  SuPer: Onko niin, että kansanedustajia ei kiinnosta hoitajien hyvinvointi eikä kansalaisten saama hoidon laatu?

  SuPer julkisti 9. kesäkuuta selvityksen lähi- ja perushoitajien kokemasta työkuormasta. Tulokset olivat hälyttävät. Työn kuormittavuus on kasvanut neljässä vuodessa merkittävästi. Vastaajista 93 prosenttia oli huolissaan hoidon laadusta. SuPer kysyi selvityksen julkistamisen jälkeen kansanedustajilta, mitä he aikovat osaltaan tehdä, jotta tilanne saadaan korjattua. Kansanedustajista vain 10 vastasi kysymykseen.


  Kysely 23.6.2016

  SuPerin kysely kansanedustajille hyvän hoidon turvaamisesta - vastaukset

  SuPer kysyi kansanedustajilta: Mitä aiot omalta osaltasi tehdä, jotta hoitajat voivat tehdä työnsä hyvin eli asiakkaat saavat hyvää hoitoa ja hoitajien työkuorma vähenee? SuPer julkisti 9. kesäkuuta selvityksen lähi- ja perushoitajien kokemasta työkuormasta. Tulokset ovat hälyttävät. Työn kuormittavuus on kasvanut neljässä vuodessa merkittävästi. Vastaajista 93 prosenttia oli huolissaan hoidon laadusta. SuPer kysyi selvityksen julkistamisen jälkeen kansanedustajilta, mitä he aikovat osaltaan tehdä, jotta tilanne saadaan korjattua. Tällä hetkellä 12 kansanedustajaa on vastannut kysymykseen. SuPer uusii kyselyn syksyllä.


  Tiedote 10.6.2016

  SuPerin kysely kansanedustajille hyvän hoidon turvaamisesta

  SuPerin uuden selvityksen mukaan lähi- ja perushoitajien työkuorma on kasvanut merkittävästi. 93 prosenttia lähi- ja perushoitajista on huolissaan hoidon laadusta ja yli puolet kyselyyn vastanneista ei ole varma, pystyykö työskentelemään kahden vuoden kuluttua terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan.  Olemme kiinnostuneita, mitä kansanedustajat aikovat tehdä tilanteen korjaamiseksi. SuPer on lähestynyt kansanedustajia seuraavalla kysymyksellä: Mitä aiot omalta osaltasi tehdä, jotta hoitajat voivat tehdä työnsä hyvin eli asiakkaat saavat hyvää hoitoa ja hoitajien työkuorma vähenee?


  Selvitys 9.6.2016

  SuPerin selvitys hoitajien työkuormasta: Lähi- ja perushoitajista 93 % on huolissaan hoidon laadusta

  SuPer julkisti liittokokouksessaan selvityksen lähi- ja perushoitajien työkuormasta. Kyselyyn vastanneista 93 prosenttia on huolissaan hoidon laadusta. Vastaajista 70 prosenttia on harkinnut alanvaihtoa. Yli puolet kyselyyn vastanneista ei ole varma, pystyykö työskentelemään kahden vuoden kuluttua terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan. Lähi- ja perushoitajien kokema työkuorma on kasvanut oleellisesti neljässä vuodessa. Työnsä raskaaksi kokevien määrä on noussut yli viidenneksen. Työntekijöillä on vahva halu tehdä työnsä laadukkaasti asiakkaan parhaaksi, mutta tällä hetkellä siihen ei anneta mahdollisuutta.


  Lausunto 26.5.2016

  SuPerin lausunto STM:lle henkilöstömitoituksen tarkistamisesta iäkkäiden palveluissa

  SuPer ry on huolestunut maamme vanhustenhoidon tilasta ja erityisesti osaavan ja koulutetun hoitohenkilöstön määrän vähenemisestä eri hoito- ja hoivapaikoissa. SuPer on tehnyt erilaisia selvityksiä henkilöstömitoituksen tasosta ja niissä on yhteneväisyyttä THL:n tekemiin selvityksiin. Ne molemmat osoittavat selvästi, että henkilöstömäärät alittavat jonkin verran nykyiset minimisuositukset. SuPerin mitoitusselvityksissä alitus on suurempi ja mielestämme suurin syy tähän on se, että SuPer ei ole ilmoittanut toimipisteille etukäteen tekemistään tarkastuksista, kun taas tietojemme mukaan THL:n selvityksissä etukäteisilmoitus tulevista tarkastuksista näin on tehty.


  Tiedote 24.5.2016

  SuPerin puheenjohtaja Paavola Valviran selvityksestä: Vanhustenhoitoon on turvattava riittävä määrä koulutettua hoitohenkilökuntaa

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan vanhustenhoidon tilasta. Valvira julkaisi tänään selvityksen, jonka mukaan 93 prosenttia kyselyyn vastanneista työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua. - Kaltoinkohtelua ei tule missään nimessä hyväksyä. Suuri ongelma vanhustenhoidossa on riittämätön henkilöstömäärä. Hoitajat kokevat, etteivät he voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat ja pitäisi. Tällaista viestiä tulee liittoon päivittäin, puheenjohtaja Paavola sanoo.


  Lausunto 4.5.2016

  Superin lausunto vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksesta

  SuPer pitää hallituksen selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vanhuspalveluiden osalta puutteellisena ja selonteossa esitettyjä säästöarvioita osin sekä perusteiden, että toteutuvien säästötavoitteiden osalta virheellisinä. Vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksilla on todellista merkitystä erityisesti kuntatalouteen ja niiden tarkastelussa on huomioitava suoranaisten mitoituksista aiheutuvien henkilöstökustannusten lisäksi mitoitusten seurausvaikutusten kustannukset.


  Mielipidekirjoitus 11.2.2016

  Hoitajilla on oltava mahdollisuus ilmoittaa vanhustenhoidon epäkohdista – ilman pelkoa

  Keskustelu vanhustenhoidon tilasta kääntyy helposti siihen, että hoitajia syytetään huonosta hoidosta. Hoitajilla on velvollisuus kertoa epäkohdista, jotka estävät hyvän hoidon toteuttamisen. Kun he näin tekevät, syyttävä katse kääntyy helposti hoitajien suuntaan. Myös työnantaja saattaa pelotella epäkohtien esiin nostajaa. Pitäisikö vaieta ongelmista ja unohtaa asiakaslähtöisyys ja eettisyys.


  Tiedote 28.1.2016

  SuPerin puheenjohtaja Paavola: Kansanedustajat voivat vielä estää hallitusta romuttamasta maamme vanhustenhoitoa

  Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi Aamulehdessä 23.1.2016, että hallitus aikoo pitää kiinni kaavaillusta hoitajamitoituksesta. Hallitusohjelman mukaisesti tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien henkilöstön vähimmäismäärä laskee nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään. SuPer on vedonnut asiassa kansanedustajiin (27.1.). Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, liitto vie asian Euroopan ihmisoikeuksista vastaavien toimielinten tarkasteluun ja pyytää tutkimaan Suomen vanhustenhoidon tilan.


  Mielipidekirjoitus 10.1.2016

  Kenellä on vastuu vanhustenhoidosta?

  Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kuntien vastuita ei tulla lisäämään. Hallituksen tavoitteena on myös sallia pienempi henkilöstömäärä vanhustenhoidossa pienentämällä suosituksia. Tiedämme, että jotkut kunnat ovat vaatineet tätä, jotta vanhustenhoidossa olisi mahdollisuus toimia niukemmilla resursseilla.


  Blogi 22.12.2015

  Uhkien lisäksi tuleva vuosi on täynnä myös mahdollisuuksia

  ”Johtuuko lämmin ilma Helsingissä siitä… mikä se nyt on… ilmastonmuutoksesta? ”, kysyy 9-vuotias kotona. ”Mitä vois tehdä, ettei se pahene?” Mikä se Isis oikein on ja mitä se haluaa?” ”Mä en uskalla lentää, enkä ainakaan Ranskaan - en just nyt.” ”Miks kaikki puhuu maahanmuuttajista?” Pojan yksi parhaista kavereista on Myanmarista kotoisin. ”Mä autan sanoissa, kun se ei aina oikein osaa kieltä.


  Tiedote 26.11.2015

  SuPerin edustajisto 26.–27.11: Maamme hallitus hylkäämässä vanhukset, lapset ja heidän hoitajansa

  SuPerin edustajisto on huolissaan lähi- ja perushoitajien työssäjaksamisesta. Hallituksen esittämät hoitohenkilöstön vähennykset ovat kestämättömiä. Jaksamisongelmat ovat lisääntyneet ja suurin syy tähän on riittämätön koulutetun hoitohenkilökunnan määrä. SuPerin edustajiston mielestä nyt tehtyjen sekä esitettyjen leikkauspäätösten täytäntöönpano vahingoittaa työntekijöiden lisäksi välttämättömiä palveluja tarvitsevien kansalaistemme oikeusturvaa.


  Tiedote 19.11.2015

  SuPerin puheenjohtaja: Hallitus ei saa näyttää vihreää valoa vanhusten heitteillejätölle

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan vanhustenhoidon yhä heikkenevästä tilasta. Hallituksen suunnitelma pienentää vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta johtaa entistä vakavampiin vaaratilanteisiin ja uhkaa kansalaisten turvallisuutta. SuPerin tietoon on tullut, että osa vanhustenhoidon yksiköistä on jo nyt pudottamassa henkilöstömitoitusta 0,4:n tasolle. – Suositusta vähimmäishenkilöstömitoituksesta ei missään nimessä saa pienentää. Hallitus ei saa mahdollistaa tällaista vanhusten laiminlyöntiä, Paavola vaatii.


  Kirje kansanedustajille 9.10.2015

  SuPerin kirje kansanedustajille henkilöstömitoituksesta

  Hyvä kansanedustaja

  Hallituksen leikkaustavoitteet vanhustenhuollon henkilöstömäärästä tuntuvat täysin käsittämättömiltä. Julkisuudessa annetaan henkilöstömitoituksesta selkeästi virheellistä tietoa, joka tulisi välittömästi oikaista. Tällä hetkellä monille mitoitus 0,4 tarkoittaa 4 hoitajaa 10 asukasta kohden. Tämähän kuulostaa ihan kohtuulliselta. Mutta jos työntekijät jaetaan eri vuoroihin, näyttäytyy todellisuus totisesti erilaiselta.


  Tiedote 9.10.2015

  Puheenjohtaja Paavola: Vanhukset jäävät heitteille, jos henkilöstömitoitusta pienennetään

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää hallituksen leikkaustavoitteita vanhustenhuollon henkilöstömäärästä käsittämättöminä. – Jo nyt vanhustenhoito on todella heikossa kunnossa, koska henkilöstöä ei palkata riittävästi. Työntekijät väsyvät työtaakan alla, joka ei ole hallittavissa.


  Tiedote 7.10.2015

  SuPer tuomitsee jyrkästi suunnitelmat pienentää minimihenkilöstömitoitusta vanhustenhoidossa

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vastustaa ankarasti suunnitelmia heikentää vanhustenhoidon laatua. Minimihenkilöstömitoitukseksi suunnitellaan 0,4:n tasoa. Jo nykyinen vähimmäismitoitus 0,5 on liian pieni ja tarkoittaa lähinnä säilytystä. Jos henkilöstömäärä vähenee entisestään, on tilanne vaarallinen.


  Tiedote 27.1.2015

  SuPerin selvitys kotihoidosta: Kotihoito on kriisissä - hoidon laadusta ollaan huolissaan aiempaa enemmän

  SuPerin tuoreen selvityksen mukaan kotihoito on yhä pahenevassa kriisissä. Yhteydenotot kotihoidossa työskenteleviltä jäseniltä ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana. Ne koskevat pääsääntöisesti huolta hoidon laadusta ja asiakkaiden turvallisuudesta sekä työn kuormittavuutta. Hoidon laadusta oli huolissaan 95 prosenttia kyselyyn vastanneista.


  Tiedote 8.12.2014

  Vanhuspalvelulaki ei saa heikentää vanhusten oikeuksia

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ihmettelee hallituksen päätöstä heikentää vanhustenhoitoa, kun tavoitteena on sen sijaan ollut vahvistaa sitä. Eduskunnan käsittelyssä oleva lakimuutos, joka heikentää vanhusten laitoshoitoon pääsyä, ei lupaa hyvää asiakkaille eikä hoitajille. SuPerin vaatimus ja päättäjien lupaukset riittävästä henkilöstömäärästä ovat nyt entistä tärkeämpiä.


  Tiedote 18.7.2014

  Hyvässä vanhustenhoidossa on aikaa vanhukselle

  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että Suomesta löytyy myös hyvää vanhusten kotihoitoa ja hyviä vanhustenhoidon yksiköitä. Yhteistä näille yksiköille on, että niissä on riittävästi hoitohenkilökuntaa turvaamassa vanhusten hyvä hoito. Monilla vanhuksilla on jokin pitkäaikaissairaus yhdistettynä muistisairauteen, jolloin tärkeäksi nousee myös sairauden hoito ja seuranta


  SuPerin selvitykset vanhuspalveluihin liittyen:

  2018

  2015

  2014

  2012

  2010


  Teesit

  SuPer on laatinut teesit vanhuspalvelujen kehittämiseksi. Niiden mukaan vanhuksella on muun muassa oikeus arvokkaaseen elämään ja hyvään hoitoon, hoivaan ja kuntoutukseen. Samoin saattohoitopotilaalla on oikeus hyvään hoitoon.

  1. Teesit vanhuspalvelujen kehittämiseksi (PDF)
  2. Teesit hyvän saattohoidon kehittämiseksi (PDF)

   


  SuPer arvokkaan elämän puolesta -kampanja

  Vanhuksilla on oikeus hyvään hoitoon ja hoivaan, jonka edellytyksenä on riittävä määrä koulutettua hoitohenkilökuntaa. SuPer vaati vanhuspalvelulakiin kirjausta henkilöstömitoituksesta ja että ko. lakiin kirjataan 0,8:n hyvä henkilöstömitoitus.
   
  Vuonna 2014 päättäjät lupasivat avata lain, mikäli yksikin ympärivuorokautisen vanhustenhoidon yksikkö alittaa 0,5:n vähimmäismitoituksen vuoden 2014 lopussa. SuPerin keväällä 2014 tekemän selvityksen mukaan näitä paikkoja oli noin viidennes. THL:n selvityksen mukaan vähimmäismitoitus alittuu edelleen 10 prosentissa vanhustenhoidon toimintayksiköissä. Hallituksen esitys eduskunnalle vanhuspalvelulain muuttamisesta oli lausuntokierroksella 13.2.2015 asti. Myös kansalaiset saivat ottaa kantaa esitykseen otakantaa.fi-sivustolla.

  Henkilöstömitoituksen perusteena asiakkaiden hoitoisuus

  SuPer muistutti, että suunnitteilla oleva kirjaus 0,5:n henkilöstömitoituksesta lakiin on ehdoton minimimitoitus. Sillä ei vielä turvata hyvää hoitoa. Mitoituksen on perustuttava asiakkaiden hoitoisuuteen. Työnantajilla on vastuu siitä, että henkilöstömäärä on riittävä hyvän hoidon toteuttamiseksi ja henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Valitettavan moni vanhustenhoidon yksikkö ei täytä edes vähimmäishenkilöstömitoitusta.
   
  Kaiken hoivan ja hoidon tulee edelleen perustua arvokkaaseen elämään. Vanhuksella on oikeus omiin päätöksiin. Kotihoidossa on runsaasti huonokuntoisia asiakkaita, jotka tarvitsisivat ympärivuorokautista hoitoa. Jokaisella vanhuksella tulee olla oikeus tarvitsemaansa hoitopaikkaan sekä ammattitaitoiseen ja riittävään hoitohenkilökuntaan.

  Kirje kansanedustajille: vanhuksella tulee olla oikeus tarvitsemaansa hoitopaikkaan

  SuPer lähestyi marraskuussa 2014 kansanedustajia kirjeellä, jossa edellytetään, että jokaisella vanhuksella tulee olla oikeus tarvitsemaansa hoitopaikkaan. SuPerin kotihoidon selvitys julkistettiin 27.1.2015. Viestit ovat olleet koko vanhustenhoidosta samanlaiset: henkilökuntaa on liian vähän, työntekijät ovat huolissaan hoidon laadusta ja hoitajien jaksaminen on koetuksella. Lisäksi kotihoidossa on vanhuksia, jotka tarvitsisivat ympärivuorokautista hoitoa.
   
  SuPer vaatii, että hallitus toteuttaa edellisen hallituksen lupauksen vanhusten laadukkaasta ja tarpeenmukaisesta hoidosta. Nykyinen vanhuspalvelulaki ei ole riittävän velvoittava henkilöstömitoituksen osalta.