4.5.2023

SuPer: Sote ry on antanut lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle – lakkovaroituksen piirissä kohdennetut ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt

Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat SuPer, Tehy ja Erto (Sote ry) ovat antaneet tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroituksen piirissä ovat kohdennetut ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt. Lakko on ilmoitettu alkavaksi 23.5.2023 kello 00:01 ja se koskee tämän jälkeen alkavia työvuoroja. Lakko on ilmoitettu päättyväksi 27.5.2023 kello 23:59.

Lakkovaroitus annettiin, koska Hyvinvointiala HALI ry ei ole valmis pitämään kiinni aiemmin sovitusta kirjauksesta, joka koskee palkkaeron pienentämistä julkiseen sektoriin nähden.

Lakkovaroituksen piirissä ovat ilmoitetuissa yksiköissä kaikki Sote ry:n (SuPer, Tehy, Erto) jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Kyseisissä lakkokohteissa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävä työ on lakonalaista työtä.

Lakkokohteet:

Attendo 247 Oy,  Attendo Kaisla, Sysmä
Attendo 247 Oy, Attendo Kehräämökoti, Orimattila
Attendo Oy, Attendo Kilpiäinen, Lahti
Attendo Oy, Attendo Ruusuvuori, Tampere
Attendo Oy, Attendo Villa Tavastia, Hämeenlinna
Attendo Oy, Attendo Kyröskoski, Hämeenkyrö
Attendo Villa Stella Oy, Attendo Kotisalo, Hartola
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Villa Niemi, Nokia
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Teerimäki, Hämeenlinna
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Pakari, Punkalaidun
Gerocare Oy, Esperi Hoivakoti Pikonlinna, Kangasala
Gerocare Oy, Esperi Hoivakoti Honkalinna, Kangasala
Palvelukoti Sylvianna Oy, Esperi Hoivakoti Sylvianna, Kangasala
Hoivia Oy, Hoivapalvelukeskus Hoivia, Hämeenlinna
Palvelutähti Oy, Esperi Hoivakoti Reikonlinna, Urjala
Hoiva Mehiläinen Oy, Mainiokoti Lähdeniitty, Nokia
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Kultakaari, Lahti
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Ilonkaari, Tampere
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Larin Kyösti, Hämeenlinna
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Vilja, Hollola
Ikipihlaja Sofianhovi Oy, Ikipihlaja Sarahelmi, Mänttä-Vilppula
Pihlajalinna Terveys Oy, Ikipihlaja Anne, Sastamala
Mäntänvuoren Terveys Oy, Punatulkun palvelukeskus, Mänttä-Vilppula
Mäntänvuoren Terveys Oy, Sarapihan palvelukeskus, Mänttä-Vilppula
Kolmostien Terveys Oy, Rauhalan palvelukeskus, Parkano
Kolmostien Terveys Oy, Rantakodon palvelukeskus, Parkano

Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin.

Potilasturvallisuus lakon aikana

Mikäli yksityinen työnantaja ei kykene omilla ratkaisuillaan turvaamaan asiakas- ja potilasturvallisuutta, on hyvinvointialueella lainsäädäntöön perustuva velvollisuus turvata asiakas- ja potilasturvallisuus. Hyvinvointialue voi esimerkiksi ottaa toiminnot toimipisteessä haltuunsa, mikäli asiakas- ja potilasturvallisuus sitä edellyttää. Hyvinvointialue voi myös siirtää asiakkaat tarvittaessa omiin toimipisteisiinsä.

Työehtosopimusneuvottelut päätettiin 28.4. Sote ry:n toimesta. Työnantajapuolella ei ollut valmiutta sopia riittävistä palkankorotuksista, joilla turvattaisiin työntekijöiden saatavuus työvoimapulan kurittamalla toimialalla. Sote ry asetti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle 2.5.2023.

– Hoivapalveluja on ulkoistettu merkittävästi, mutta hyvinvointialueet vastaavat palvelujen järjestämisestä. Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on myös yksityisellä sektorilla huolehdittava koulutetun henkilöstön saatavuudesta. Jos työntekijät siirtyvät julkiselle sektorille, ei yksityinen sektori voi enää tuottaa palveluita. Palkkaero julkisen ja yksityisen sektorin välillä on kurottava umpeen, jotta myös yksityinen sektori pysyy toimivana ja vetovoimaisena työpaikkana, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola muistuttaa.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Sote ry:hyn kuuluvat myös Tehy ja ERTO. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085

_____

Tiedotetta on muokattu 4.5. klo 16.40 ja tehty seuraava tarkennus: Lakko on ilmoitettu alkavaksi 23.5.2023 kello 00:01 ja se koskee tämän jälkeen alkavia työvuoroja.