17.5.2023

SuPer: Sote ry on antanut lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle – lakkovaroituksen piirissä ovat ilmoitetut ympärivuorokautisen palveluasumisen ja/tai palveluasumisen yksiköt

Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat SuPer, Tehy ja Erto (Sote ry) ovat antaneet tänään lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroituksen piirissä ovat ilmoitetut ympärivuorokautisen palveluasumisen ja/tai palveluasumisen yksiköt.

Lakko alkaa torstaina 1.6.2023 klo 00.01 ja koskee lakon aikana alkavia työvuoroja. Lakko päättyy lauantaina 3.6.2023 klo 23.59.

Lakon piirissä ovat ilmoitetuissa yksiköissä kaikki Sote ry:n (SuPer, Tehy, Erto) jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Kyseisissä lakkokohteissa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävä työ on lakonalaista työtä.

TYÖNANTAJA, TYÖYKSIKKÖ, PAIKKAKUNTA:

Kivipuiston Palvelukoti Oy, Esperi Palvelukoti Kivipuisto, Järvenpää
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Brahe, Turku
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Pietari, Turku
Esperi Care Oy, Esperi Hoivapalvelukeskus Tilkka, Helsinki
Olivia-yhtiöt Oy, Esperi Hoivakoti Oskar, Kaarina
Saga Care Finland Oy, Saga Palvelutalo Kaskenniitty, Turku
Saga Care Finland Oy, Saga Kaskenpuisto, Turku
Saga Care Finland Oy, Saga Palvelutalo Munkkiniemi, Helsinki
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Tiilipuisto, Salo
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Merivuokko, Uusikaupunki
Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Kerava, Kerava
Esperi Care Oy, Esperi Kiltakallio Espoo, Espoo
Validia Oy, Turun Validia-talo, Turku
Validia Oy, Hirvensalon Validia-talo, Turku
Validia Oy, Vasaramäen Validia-talo, Turku
Validia Oy, Samppalinnan Validia-asunnot, Turku
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Valssi, Karkkila
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Sinivuokko, Hyvinkää
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Maaria, Turku
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Aurora, Turku
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Tanhu, Vantaa
Hoiva Mehiläinen Oy, Ykköskoti Hiidenpelto, Vihti
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Pohjantähti, Salo
Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Mainiokoti Mäntykoto, Hyvinkää
Mainiokodit Hoiva Oy, Mainiokoti Martinlähde, Hyvinkää
Hoiva Mehiläinen Oy, Ykköskoti Ketunkallio, Uusikaupunki
Hoiva Mehiläinen Oy, Ykköskoti Salmenkallio, Uusikaupunki
Hoiva Mehiläinen Oy, Mainiokoti Raisiontori, Raisio

Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin.

Asiakas- ja potilasturvallisuus lakon aikana

Vastuu asiakas- ja potilasturvallisuudesta työtaistelun aikana on työnantajalla. Lainsäädännössä palveluntuottajille (työnantaja) asetettuja velvoitteita koskien esimerkiksi mitoitusta tulee noudattaa myös työtaistelun aikana. Mikäli yksityinen työnantaja ei kykene omilla ratkaisuillaan turvaamaan asiakas- ja potilasturvallisuutta, on hyvinvointialueella lainsäädäntöön perustuva velvollisuus turvata asiakas- ja potilasturvallisuus. Viime kädessä asiakkaat on siirrettävä hyvinvointialueen hoidettavaksi.

– Palkkaero julkisen ja yksityisen sektorin välillä on kurottava umpeen, jotta yksityinen sektori pysyy myös jatkossa yhtenä vaihtoehtoisena palveluntarjoajana. Työ on tärkeää ja mielekästä, mutta yksityisen sosiaalipalvelualan olosuhteet ja palkkataso eivät houkuttele työntekijöitä jäämään. Työ ei hoitoalalta lopu, joten reiluilla palkankorotuksilla voidaan estää joukkopako julkiselle sektorille ja muille aloille, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola kertoo.

SuPer asetti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle 2.5.2023 ja ilmoitti 16.5. kiellon jatkumisesta kahdella viikolla. SuPer on tänään annetun lakkovaroituksen lisäksi antanut 4.5. lakkovaroitukset yksityiselle sosiaalipalvelualalle ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja varhaiskasvatukseen sekä 16.5. varhaiskasvatukseen ja lastensuojeluun. Lakkojen piirissä ovat ilmoitetut työpaikat ja yritykset. Ensimmäiset lakot ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja varhaiskasvatuksessa alkavat 23.5. klo 00:01, jos ratkaisuun ei päästä.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085