5.2.2019

SuPerin puheenjohtaja Paavola: Hoitajamitoitukseen tulee laskea vain hoitajat

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tapaa tällä viikolla vanhustenhoidon ja varhaiskasvatuksen toimijoita. − Ratkaistava on, miten edetään haastavassa tilanteessa. Meillä on samat ongelmat kautta linjan varhaiskasvatuksesta vanhustenhoitoon: hoidettavat eivät saa riittävää hoitoa, Paavola sanoo.

SuPer on tyytyväinen siihen, että sen pitkäaikainen tavoite on toteutumassa: näillä näkymin hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Viimeisenä eduskuntapuolueena kokoomus on kääntynyt velvoittavan mitoituksen kannalle. SuPer pitää erittäin tärkeänä sitä, että mitoitukselle määritellään kaikille yhteinen laskentakaava, johon lasketaan vain koulutettujen hoitajien työ. Lakiin on kirjattava sanktiot sen rikkomisesta. Kyse on turvallisuudesta.

− Mitoituksen täytyy tarkoittaa kokoaikaista työtä, jota tekevät koulutetut hoitajat. Siivoukseen, ruuanlaittoon ja pyykinpesuun tulee palkata riittävästi tukipalvelun työntekijöitä, jotteivat nämä työt ole hoidosta pois, puheenjohtaja Paavola linjaa.

Tällä viikolla SuPer käy tapaamassa hoito- ja hoiva-alan sekä kasvatusalan toimijoita. Kautta linjan SuPerin jäsenet kertovat vajaamiehityksestä työpaikoillaan. Usein kokoaikaisen työntekijän sijaiseksi palkataan osa-aikainen työntekijä, jos sitäkään. Varsinaiselle hoitotyölle ei jää aikaa, kun koulutetut hoitajat siivoavat ja pyykkäävät. Nollatunti- ja runkotyösopimukset aiheuttavat kohtuuttomia tilanteita työntekijän toimeentulon suhteen ja mahdollistavat kikkailun hoitajamitoituksella.

− Jos työntekijä haluaa tehdä osa-aikaista työtä, se on toki sallittava. Mutta silloinkin työnantajan on varmistettava, että ammattitaitoista henkilökuntaa on riittävästi paikalla ja tunnit täyttyvät, Paavola toteaa.

Julkisuudessa on keskusteltu myös siitä, miten hoito- ja hoiva- alalle saadaan tarpeeksi työntekijöitä. Tosiasia on, että moni vaihtaa alaa jo pian valmistumisen jälkeen paremman palkan ja nykyisen työn kuormittavuuden vuoksi.

− On ehdotonta, että alan kuormittavuuteen puututaan ja työn kuvaa selkeytetään, näin hoidon laatu paranee. Hoitajat haluavat hoitaa hyvin ja kärsivät siitä, että asiakas ei saa sitä palvelua, mihin hänellä on oikeus, Paavola sanoo.

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085