31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry (SuPer, Tehy ja Erto) on julistanut tänään 31.5. määräaikaisen ja rajatun hakusaarron, joka alkaa 31.5.2023 kello 15:00 ja päättyy 14.6.2023 kello 15:00.

Hakusaarto koskee SuPerin, Tehyn ja Erton jäseniä, joita kielletään hakeutumasta alla lueteltuihin konserneihin kuuluvien Suomessa toimivien yritysten tarjoamaan työhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES):

  • Pihlajalinna Oyj ja sen kaikki tytäryhtiöt (Pihlajalinna-konserni)
  • Irepse Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Esperi-konserni)
  • Mehiläinen Konserni Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Mehiläinen-konserni)
  • Attendo Ab ja sen kaikki tytäryhtiöt (Attendo-konserni).

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei SuPerin jäsenen tule hakusaarron aikana solmia kyseisten yritysten kanssa uusia työsopimuksia, joihin sovelletaan SOSTES:iä, oli kyseessä sitten vakituinen työ tai määräaikainen työsuhde. Myös ns. runko- tai raamisopimuksen kautta määräaikaisissa työsuhteissa työskentely kuuluu hakusaarron piiriin. SuPer ei suosittele jäseniään hakeutumaan työhön kyseisiin yrityksiin myöskään vuokratyöfirman kautta.

Keikkailukielto koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Lisäksi Sote ry (SuPer, Tehy ja Erto) on julistanut keikkailukiellon yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES) noudattaville työpaikoille. Keikkailukielto alkaa 31.5.2023 klo 15:00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15:00.

Keikkailukiellon aikana liitot kieltävät jäseniään hakeutumasta keikkatyöhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES). Keikkatyöllä tarkoitetaan kaikkia alle 13 vuorokauden mittaisia työsuhteita. Kielto koskee myös työntekijöitä, joilla on ns. runko- tai raamisopimus.

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei SuPerin jäsenen tule keikkailukiellon aikana solmia uusia alle 13 vuorokauden mittaisia työsuhteita, joihin sovelletaan SOSTES:iä.

SuPer kehottaa hakusaarron ja keikkailukiellon aikana jäseniään hakeutumaan työhön julkiselle sektorille. – Yksityisen sosiaalipalvelualan lakossa lakkokohteiden yritykset ovat toimineet asiattomasti houkutellessaan työntekijöitä tekemään lakonalaista työtä. Sijaisia ja tuntityöntekijöitä on houkuteltu mm. ylimääräisillä korvauksilla, ja siksi hakusaarto ja keikkailukielto julistettiin, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola sanoo.

Lakot ja ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisellä sosiaalipalvelualalla alkoivat, koska Hyvinvointiala HALI ry ei ole ollut valmis pitämään kiinni aiemmin sovitusta kirjauksesta, joka koskee yksityisen sosiaalipalvelualan palkkaeron pienentämistä julkiseen sektoriin nähden. SuPer vaatii samasta työstä samaa palkkaa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla alan veto- ja pitovoimaa on parannettava, sillä työolosuhteet ja palkkataso eivät houkuttele työntekijöitä jäämään tai hakeutumaan sektorille työhön.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085