Perehdytys
Työntekijällä on oikeus riittävään perehdytykseen ja opastukseen työsuhteen alkaessa ja työsuhteen aikana.
Työntekijällä on työturvallisuuslakiin perustuva oikeus saada riittävä perehdytys uuden työn alkaessa. Työntekijällä on oikeus opastukseen ja perehdytykseen muutostilanteissa tai jos huomataan puutteita toimintatavoissa. Kertausta voidaan tarvita myös pitkien poissaolojen jälkeen.
Perehdytyksen aikana tutustutaan työpaikan kulttuuriin, tapoihin, ihmisiin, käytäntöihin ja odotuksiin ja saadaan valmiudet työskennellä työtehtävissä turvallisesti. Työnopastukseen kuuluvat kaikki ne asiat, jotka liittyvät itse työn tekemiseen. Näitä ovat esimerkiksi työn vaiheet ja työhön vaadittava osaaminen.
Perehdytykseen ja työnopastukseen on oikeus kaikilla työntekijöillä riippumatta työsuhteen kestosta. Myös vuokratyöntekijöille on annettava perehdytystä.
Työnantajan on perehdytysvelvoitetta täyttäessään huomioitava työntekijän osaaminen ja kokemus sekä työntekijän henkilökohtaiset edellytykset, kuten kielitaito ja ikä. Esim. Nuorempi ja kokemattomampi työntekijä voi tarvita enemmän perehdytystä kuin kokenut.
Perehdytyksen aikana työntekijää opastetaan:
- omiin tehtäviinsä
- työpaikan toimintaan (työolosuhteet, työtavat)
- työvälineisiin
- työturvallisuuteen (haitta- ja vaaratekijät, turvalliset työtavat)
Perehdytyksessä käydään läpi myös työsuhteeseen liittyviä perusasioita, kuten työaikakäytännöt, koeaika, palkanmaksu, poissaoloista ilmoittaminen sekä työterveyshuolto. Uudelle työntekijälle annetaan yleensä tutustuttavaksi myös kirjallista perehdytysmateriaalia, joka kannattaa lukea huolella. Kyse voi olla esim. työpaikan pelisäännöistä tai ohjeista. Perehdytyksessä kannattaa myös kysyä rohkeasti, jos jokin asia askarruttaa!
Lähin esihenkilö vastaa yleensä perehdytyksestä ja työnopastuksesta. Esihenkilö on voinut siirtää käytännön perehdytystyötä muiden työntekijöiden tehtäväksi. Viimesijainen vastuu perehdytyksestä säilyy kuitenkin johdolla ja esihenkilöillä.
Jos koet, ettet ole saanut riittävää perehdytystä tai asioita on jäänyt epäselväksi, kannattaa puhua asiasta esihenkilön kanssa. Myös työpaikan työsuojeluvaltuutettu tai luottamusmies voi auttaa asian selvittelyssä.
Hyödyllisiä linkkejä perehdytykseen liittyen: