28.9.2016

Lapsen oikeus sairastaa

MTV3 uutisoi joka syksy alkavasta pienten lasten sairastelurumbasta. Pienet lapset sairastavat enemmän, koska heidän vastustuskykynsä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt. Suurissa lapsiryhmissä taudit leviävät helpommin, koska ollaan lähekkäin ja monen perheen bakteericocktailit yhdistyvät otollisessa maaperässä. Pienet lapset laittavat kaiken suuhun, koska maailmaan tutustutaan kaikilla aisteilla ja taudin aiheuttajat pääsevät sitä kautta iskemään vielä helpommin.

Pienten lasten vanhemmat ovat erityisessä asemassa työelämässä. He kasvattavat tulevia veronmaksajia ja yhteiskunnan tukipilareita. Tämä pitäisi ajatella positiivisesti, mutta usein asenne on päinvastainen. Alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmilla on oikeus olla kotona järjestämässä lapsen hoitoa työehtosopimuksessa sovitun ajan, yleensä muutaman päivän. Mikä on lapsen oikeus omaan vanhempaan silloin, kun on herkässä tilassa sairaana? Lapsi tarvitsee parantuakseen hellää hoivaa ja huomiota vanhemmaltaan, ei siihen kuka tahansa riitä. Työelämän vaatimukset riistävät lapsen oikeuden omaan vanhempaan liian usein.

Varhaiskasvatuksessa työskentelevät jäsenemme joutuvat ottamaan toipilaan tai jopa sairaan lapsen vastaan ryhmään vanhemman takinliepeiden kadotessa ulko-ovesta työkiireisiin. Lapsi jaksaa ehkä muutaman tunnin olla mukana menossa, mutta usein ryhmän touhut ovat lapselle liikaa ja paraneminen pitkittyy ja muut ryhmän lapset saavat tartunnan. Lapsella tulisi olla oikeus sairastaa rauhassa ja saada silloin oman vanhemman läsnäolo sekä hoiva.

Tyypillinen esimerkki lastenhoitajalta: Lapsi on noudettu kotiin kesken päivän vatsataudin takia. Seuraavana aamuna sama lapsi tulee päiväkotiin. Lastenhoitaja kysyy onko olo jo parantunut, lapsi on syönyt ja terve? Vanhempi: ”On kyllä, ei ole syönyt, mutta voi jo paljon paremmin.” Lapsi jaksaa taas muutaman tunnin, kunnes ripuloi kaikki vaatteensa.

Muutamassa päivässä puolet ryhmän lapsista on pois ripulin takia ja seuraavalla viikolla koko ryhmän lasten perheistä ainakin yksi on ollut vatsataudissa. Ryhmän työntekijöistä 2/3 on sairastunut. Tämä olisi ehkä ollut estettävissä, jos ensimmäisenä sairastunut lapsi olisi ollut kotona vielä ainakin yhden päivän. En usko, että kukaan vanhempi tahallaan tuo sairasta lasta päiväkotiin, mutta työelämän vaativuus varmasti ajaa lapsen edun yli. Näin ei pitäisi olla.

    Kommentit

    Lähetä kommentti