Ohjeita työelämään tuleville

Mitä tulee tietää työsopimuksen tekemisestä, koeajasta tai työsuhteen päättämisestä? Tältä sivulta löydät perusvinkit työelämään.

Epäselvissä tilanteissa löydät toimintaohjeet ja yhteystiedot Mistä apua ongelmatilanteisiin? -sivulta. Jos sinulla on kysyttävää, superilaisena voit aina kääntyä liiton puoleen.

Muista myös Usein kysytyt kysymykset -osio osoitteessa www.superliitto.fi/ukk. Palvelusta saat vastaukset yleisimpiin työsuhteeseen ja työelämään liittyviin kysymyksiin.

Kun aloitat uuden työsuhteen:

  • Varmista että olet SuPerin jäsen. Meiltä saat avun kaikkiin työelämän ongelmatilanteisiin. 
  • Tee työsopimus aina kirjallisesti. Ennen allekirjoitusta tarkista, että työsopimuksessa mainitaan ainakin: palkan suuruus, palkanmaksun ajankohta, työaika, mahdollisen koeajan pituus sekä työntekopaikka. Mikäli sinua askarruttaa jokin, pyydä apua työsopimuksen tulkintaan superilaiselta luottamusmieheltäsi.
  • Selvitä työpaikallasi noudatettava työehtosopimus
  • Ensimmäisen työsuhteen alussa ilmoita työsuhdetietosi. Näin työttömyyskassan jäsenyytesi aktivoituu ja alat kerryttämään työssäoloehtoa.

Suosittelemme työsopimuksen tekemistä kirjallisesti. Sopimusmuodosta riippumatta sopimus sitoo molempia työsuhteen osapuolia sekä luo työnantajalle ja työntekijälle velvoitteita ja oikeuksia. Lue lisää työsopimuksen tekemisestä.

Lue tarkemmin: 

 
Lisätietoa: