2.2.2022

Arbetsgivaren betalade ut olika löner för samma arbete – över 40 000 euro i ersättning för närvårdare

Tingsrätten fann ingen laglig grund för löneskillnaden. Arbetsgivaren hade själv orsakat den.

I början av 2015 hade Parkano kommun överlåtit en effektiviserad serviceboendeenhet till Kolmostien terveys Oy som ingår i Pihlajalinna-koncernen. De kommunanställda fortsatte sin anställning som så kallade gamla arbetstagare. Kollektivavtalet som tillämpades i enheten ändrades från kommunala AKTA till det privata kollektivavtalet för socialservicesektorn.

Vid överlåtelsen av företag får de anställdas löner inte sänkas så löneskillnaden mellan kollektivavtalen utbetalades till närvårdarna som individuella lönedelar och övergångstillägg. Men alla arbetstagare fick inte samma ersättning.

De arbetstagare som nyanställdes fick inte alls någon individuell lönedel eller övergångstillägg. I samband med överlåtelsen av företaget fick arbetstagare som följde med i överlåtelsen således högre lön än de närvårdare som anställdes efteråt trots att de utförde samma arbete.

Tingsrätten dömde arbetsgivaren till att betala kompensation

Närvårdarna tog kontakt med SuPer för att åtgärda löneskillnaden. SuPer försökte komma överens med arbetsgivaren men det fanns ingen vilja till överenskommelse. Ärendet gick upp i rätten.

Enligt tingsrätten fanns det inget godtagbart skäl till löneskillnaderna. I det här fallet var överlåtelse av företag inte ett godtagbart skäl eftersom det vid överlåtelsen inte fanns några anställda i tjänst hos företaget. Arbetsgivaren hade således själv skapat löneskillnaden genom att anställa nya arbetstagare med lägre lön.

Arbetsgivaren hänvisade till skälig övergångstid för att kunna harmonisera lönerna, men hade inte tagit några åtgärder för att bortskaffa löneskillnaderna. Tingsrätten ansåg att det fanns ingen grund för övergångstiden eftersom löneskillnaden var skapad av arbetsgivaren själv. Skadeersättningen skulle utbetalas från och med den tidpunkten då arbetsgivaren hade brutit mot skyldigheten gällande jämlikt bemötande i arbetslivet.

Tingsrätten dömde arbetsgivaren att betala fyra närvårdare totalt 40 000 euro plus dröjsmålsränta i löneskada. Arbetsgivaren fick även betala närvårdarna för deras rättegångskostnader nästan i sin helhet.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Text: Saija Kivimäki