6.5.2019

Rekordmånga deltagare på svenska studiedagarna

Palliativ vård, värdig beröring och glädje i vårdarens arbete var ämnen som lockade ett stort antal SuPer-medlemmar till Vasa för två späckade studiedagar.

Årets upplaga av SuPers svenska studiedagar väckte så stort intresse att arrangörerna blev tvungna att flytta evenemanget till en större sal. I Bio Rex stora filmsalong fanns det plats för alla 172 deltagarna.

– Jag tittade på statistik från tidigare år och noterade att det aldrig någonsin tidigare varit över hundra deltagare på de svenska studiedagarna. När jag planerade programmet för ungefär ett år sedan visste jag inte att intresset skulle bli så här stort. Palliativ vård är ett aktuellt ämne just nu och Peter Strang är en känd person som lockade många av deltagarna, förklarar Mervi Lehtinen, ansvarig för SuPers svenskspråkiga medlemsservice.

Maj-Britt Skogberg, medlem i SuPers förbundsstyrelse, höll öppningstalet och påminde publiken om vikten av att återhämta sig mellan de hårda arbetspassen.

– Det bor en Florence Nightingale i oss alla, men kom ihåg att vi behöver också kunna säga nej.

Konferensens affischnamn Peter Strang hade publiken med sig från första stund. Med sin gedigna bakgrund, både inom forskningen och inom den palliativa vården, kunde han berätta om verkliga fall som han varit med om.

Fortbildning viktigt

Deltagarna var eniga om att Strangs tredelade föreläsning innehöll ytterst relevanta frågeställningar och konkreta exempel som de kände igen från sina egna arbetsplatser.

– Ja, jobbar numera på hälsovårdscentral, men har tidigare arbetat inom åldringsvården. Jag kände inte till honom från förr och hade kanske inte så höga förväntningar, men han talade så att man blev rörd till tårar, medgav Pernilla Roos Pernilla Roos från Pargas och fick medhåll av sin kollega Rosa Vesterlund.

Kollegorna Carine Grönlund, Jaana Jutborg, Klary Viklund och Katarina Ketola-Enholm från Malax arbetar på äldreboenden och hade lockats till evenemanget i första hand av ämnet palliativ vård.

– Ja, det är ett jätteviktigt för alla att fortbilda sig och ämnet är aktuellt. Vi har inte fått så mycket utbildning i ämnen som ensamhet, ångest och smärtlindring, trots att det hör till vår vardag.

De kunde hålla med om att det i början av karriären var tuffare att hantera sina egna känslor i samband med att patienter dog.

– Ja, man lär sig att hantera det, men det beror också på hur nära relation man har och hur länge man har känt patienten.

Värderar de små sakerna

Också Harry Holmberg, sjukhusteolog och sjukvårdare på onkologen i Vasa, kunde relatera till Peter Strangs autentiska fall från den palliativa vården.

– Även om vi har världsklass på onkologen i Vasa är det alltid intressant att höra hur man gör på andra sjukhus. Jag skrev min kandidatavhandling om hur man mentalt hanterar den tunga vardagen och vet att samtalsgrupper och debriefing är nödvändigt inom vår bransch.

Han har arbetat 30 år på en avdelning där döden ständigt är närvarande tror att han påverkats av detta i sin livssyn.

– Det positiva är att man lär sig att uppskatta små saker i livet och att man inser att materiell rikedom inte är det viktigaste.

Sköta även sin egen hälsa

Johanna Nyby undervisar till vardags på Yrkesakademin i Vasa och har använt Peter Strangs böcker som utbildningsmaterial, bland annat i en kurs om att vårda döende.

– Det är viktigt att diskutera med studerande om hur man vårdar patienter som är slutskedet av livet och hur man är närvarande, vilken avdelning man än arbetar på.

Hon höll med budskapet i Maj-Britt Skogbergs öppningstal om att det är bra att lämplighetstester återinförs i vårdutbildningar.

– Ja, alla har något gott inom sig men alla passar inte inom vårdyrket. Där är det viktigt att man har empati, tålamod, intresse och en god hälsa. Annars är det svårt att vårda andra, konstaterade Johanna Nyby.

På tisdag förmiddag blev det praktiska övningar, när Tuula Styrman föreläste om värdig beröring. Eftermiddagen kretsade kring arbetsplatsens välbefinnande, när mentala tränaren Christoph Treier drog sin fartfyllda föreläsning med tänkvärda frågeställningar till publiken.

Läs mer: