6.3.2020

Ta det lugnt, var snäll mot ditt hjärta

Hos kvinnor framhävs betydelsen av hjärtvänliga levnadsvanor särskilt efter klimakteriet. Vid sidan av lämplig kost och motion är det viktigt att se till att undvika långvarig stress.

Många tänker fortfarande att hjärtsjukdomar främst är männens problem. Anna-Mari Hekkala, överläkare vid Hjärtförbundet, säger att det delvis är fråga om en feluppfattning.

– Det är sant att exempelvis plötslig hjärtdöd förekommer i högre grad bland män och i yngre ålder. Men det betyder inte att inte kvinnor på samma sätt bör hålla cirkulationsorganet i skick.

Det existerar särskilt en vändpunkt under kvinnans livscykel då hjärthälsan utmanas. Östrogen, det så kallade kvinnohormonet, ökar bland annat blodkärlens elasticitet och håller kolesterolnivån naturligt låg. Efter menopausen är alla dessa effekter emellertid historia, och risken för hjärtsjukdomar blir lika hög som bland män.

– Och östrogen i plåster, gel eller annan medicinering påverkar tyvärr inte pulsådrorna på samma sätt som det naturliga hormonet, påpekar Anna-Mari Hekkala. Hon råder kvinnor att senast i femtioårsåldern låta kolla fettvärdena i blodet, även om de tidigare alltid varit goda.

Känn ditt tryck

Enligt Anna-Mari Hekkala borde den främsta anskaffningen av hälsoinstrument inte vara olika slags moderna aktivitetsarmband, -ringar och -klockor utan en blodtrycksmätare.

– Många mäter och för statistik exempelvis över sin sömn, trots att måendet på morgonen säger alldeles tillräckligt. Samtidigt kan blodtrycksnivån vara höljd i dunkel.

Ingen kan påverka sin ärftliga predisposition för hjärtsjukdom, men det finns också många andra sätt att minska sjukdomsrisken utöver motion och kost.

– Många kvinnor kopplar tobaksrökning främst med lungcancer och -obstruktion, som  förekommer oftare bland män. I verkligheten är kranskärlssjukdom en mycket vanligare följd av rökning.

Inom vården räknar Anna-Mari Hekkala upp flera drag som kan predisponera för kärlsjukdomar. Senare forskning har avslöjat alltmer exempelvis om ett klart samband mellan långvarig stress och hjärtsjukdomar.

– Hjärtat tål nog kortvariga stresstoppar, när en lugnare period följer. Men en fortlöpande hög stress är gift för kroppen. Hjärthälsa är en bra orsak vid sidan av andra att målmedvetet ta i tu med belastningsproblem inom arbetsgemenskapen.

Likaså utgör skiftarbetet inom vården en risk för hjärthälsan. Enligt Hekkala hindrar inte ett konstaterat högt kolesterol eller blodtryck i sig oregelbundet arbete, men en skiftarbetare bör alldeles särskilt fästa uppmärksamhet på tillräcklig sömn, regelbunden motion, mångsidig kost och rökfrihet.

Text: Mari Vehmanen

www.superlehti.fi