4.12.2020

Tiden avgör i behandlingen av sepsis

Det går lätt så att sepsis i begynnelsefasen inte identifieras ens av sjukvårdspersonalen. När en misstanke om sepsis uppstår är det alltid motiverat att noggrant följa den insjuknades mående och utan dröjsmål ta ett blododlingsprov.

Sepsis, eller blodförgiftning, betyder ett tillstånd orsakat av en infektion när kroppens egen försvarsreaktion tillsammans med infektionen leder till organstörningar. Ofta är orsaken en bakterie.

– Vi vet ändå inte exakt varför exempelvis en liknande lunginflammation hos en patient utvecklas till sepsis och hos en annan inte.  Särskilt mottagliga är i varje fall alldeles små barn och mycket gamla personer, säger Johanna Hästbacka, docent och specialist i anestesiologi och intensivvård vid HUS.

Ett försvagat immunförsvar är en riskfaktor. Därför hör de som får cytostatbehandling eller annan medicinering som påverkar immunsystemet till riskgruppen. Vanligen upptäcks sepsis hos patienter som ursprungligen haft exempelvis lunginflammation, urinvägsinfektion eller maghinneinflammation. Infektionen kan också få sin början på huden. Också tobaksrökning och riklig konsumtion av alkohol har konstaterats predisponera för sepsis. En av de tråkigaste formerna är hjärnhinneinflammation orsakad av meningokocker, som snabbt kan utvecklas till en häftig sepsis.

Tätare andning ett tecken

Det kan vara svårt att skilja på sepsis och andra infektioner. Det är vanligt med hög feber, som orsakar frossa och darrningar. Tätare andning är ett varningstecken.

Andra symtom kan vara nedsatt medvetandetillstånd, sömnighet och förvirring samt att det systoliska blodtrycket sjunker under hundra.

Enligt Johanna Hästbacka är det särskilt svårt att identifiera sepsis hos ålderstigna, även annars sköra personer. Hos dem kan ett tecken vara enbart allmän utmattning och förvirring, utan att kroppstemperaturen ens stiger.

– Man bör alltid misstänka sepsis när en infektionspatient har något av de här symtomen – i synnerhet om de är flera. Man måste då följa personens mående intensivt, söka organstörningar och utan dröjsmål ta blododlingsprov, poängterar Johanna Hästbacka.

CRP-värdet är ingen tillförlitlig mätare, för inflammationsvärdena kan nå sin topp först klart senare. När allmäntillståndet är svagt finns det heller ingen orsak att vänta på att laboratorieproven ska bekräfta vilken bakterie det gäller.

– Bakteriens exakta namn har inte någon avgörande betydelse för den första vården. Däremot måste man snabbt inleda en tillräckligt bredspektrig mikrobmedicinering.

Varje extra timme som slösats på väntan efter att patienten sökt vård ökar dödsrisken med omkring tio procent.

– Här är uttryckligen orsaken till att vårdkedjan måste trimmas så att alla dröjsmål elimineras. Vårdaren ska också säga till om minsta lilla misstanke om sepsis väcks hos honom eller henne.

Lång återhämtning

En mikrobmedicinering som inleds i tid börjar i bästa fall verka snabbt. I väntan på att antibiotikan ska börja verka går den övriga vården främst ut på att stöda livsfunktionerna.

– Även vid en fullständigt korrekt behandling lyckas man inte alltid stoppa sepsis. I vissa situationer finns det ingenting man med nuvarande metoder kan göra åt en infektion. Ifall tillståndet går från sepsis till chock kan dödligheten trots intensivvård vara så hög som 40 procent.

I vården av mycket gamla personer måste man också överväga när en aggressiv intensivvård orsakar mer lidande än nytta.

När återhämtningen kommer igång beror hastigheten i hög grad på allmäntillståndet och hälsan före insjuknandet. Två olika personers rehabilitering efter en likadan sepsis kan avvika helt från varandra.

En lång sjukhusvård och kritisk sjukdom minskar i sig muskelvävnaden och gör att vikten sjunker. Över huvud taget är en allvarlig infektion en enorm ansträngning för organismen. Risken för nya infektioner kan var hög.

Johanna Hästbacka berättar att PICS, ett syndrom som kan uppkomma efter intensivvård, också är förvånansvärt allmänt.

– I syndromet ingår många slags neurologiska och kognitiva symtom. Man kan ha problem med minnet och med den psykiska prestationsförmågan ännu länge efter att kroppen har återhämtat sig.

 

Det finns skäl att misstänka sepsis om en infektionspatient visar tecken på följande:

  • Snabbt stigande feber med frossa.
  • Andningsfrekvensen stiger till minst 22 andetag per minut. Normalfrekvensen är 10–12.
  • Lågt blodtryck.
  • Minskad urinutsöndring.
  • Förvirring, sömnighet, nedsatt medvetandetillstånd.

www.superlehti.fi