5.10.2022

Vårdarna demonstrerade mot tvångsarbetslagen

Riksdagen godkände lagen trots vårdarnas högljudda protester.

Höstregnet som föll ner från himlen avskräckte inte de SuPer- och Tehy-medlemmar som på fredagen den 16 september hade samlats på Medborgartorget. I manifestationen kunde man ana vårdarnas frustration.

Förhandlingarna om vårdarnas löner har pågått sedan våren utan resultat, och vårdarbristen som bara förvärrats genom åren har inte blivit löst. I demonstrationståget, som rörde sig från Medborgartorget mot Riksdagshuset, var stämningen ilsknare än tidigare i form av slagord och tillrop.

Attraktionskraften sinar

Den yttersta känslan är trötthet, beskrev stämningen närvårdaren Jenni Päätalo som kommit till manifestationen från Aura i Egentliga Finland.

- Hemvården hålls igång med övertidsarbete och dubbla skift. I praktiken har vi inga vikarier alls. Det är ingen begränsning på antalet klienter. Vårdkedjorna fungerar inte eftersom det finns allt fler bräckligare klienter i hemmiljön och färre vårdare. Fysiskt är vi helt nedtyngda. För det här ansvarsfulla arbetet får vi inte den ersättning som vi har rätt till.

Päätalo som har arbetat inom branschen i sex år säger att hon har övervägt att byta bransch.

- Den senaste tidens händelser har gjort att jag har funderat på det ännu mer.

Även Sari Korva, som hade kommit till manifestationen från Rovaniemi, hade likadana funderingar.

- Det är tråkigt att branschen inte längre har någon attraktionskraft. Om det stiftas lagar som tvingar oss till arbetet, får vi inga ungdomar till branschen. Ingen annan bransch tvingar folk till arbetet.

Bort med tvångsarbetslagen!

SuPers och Tehys demonstrationståg gick från Medborgartorget till Riksdagshuset där vi fick höra hälsningar såväl från riksdagsledamöter som representanter från regerings- och oppositionspartierna. I anföranden hos vissa partier hördes allt tydligare stöd för att finansiera vårdarnas löner bara man når en överenskommelse i förhandlingarna om arbetsvillkoren.

SuPers ordförande Silja Paavola var dock tvungen att flera gånger påminna om att just nu var det inte tillfälle att tala om vårdarnas lönetvister utan om tvångsarbetslagen som för närvarande behandlas i riksdagen.

- Det är inte helt fel att säga att man söker lösningen på lönetvisten från detta hus eller från personer i detta hus, men nu kämpar vi mot tvångsarbetslagen, sade Paavola.

- Hittills har ingen av er sagt att det är hundraprocentigt möjligt att vårdarna har rätt till stridsåtgärder. Ni alla talar om att patientsäkerheten riskeras. Visst för tusan, patientsäkerheten riskeras varje dag!


Den gick genom

Trots demonstranternas och många andras motstånd godkände riksdagen tvångsarbetslagen som begränsar vårdarnas rätt till stridsåtgärder och lagen trädde i kraft måndagen den 19 september. För godkännandet av lagen röstade 109 ledamöter och mot lagen röstade 38. En ledamot avstod att rösta och 51 ledamöter var frånvarande.

Text Saija Kivimäki