2.3.2022

Kolumn: Lösning av vårdarbristen är en värdefråga

I skrivande stund vet jag ännu inte i vilket skede förhandlingarna befinner sig när denna tidning utkommer i början av mars. Säkert är bara att inte alla avtal har rotts i  hamn. Inom den offentliga sektorn kan många av frågorna fortfarande vara  obesvarade och den privata sektorn har precis börjat förhandlingarna. Följ gärna utvecklingen i förhandlingarna på SuPers hemsida och sociala medier.

För att kunna lösa frågorna måste man utöva påtryckningar på arbetsmarknaden. SuPer har under många år rapporterat om orättvisorna inom branschen som medlemmarna har upplyst oss om: om stress och problemsituationer till följd av den, och om att lediga platser inte har några sökanden. Vi har tagit upp problemen som uppstått efter nedskärningarna inom utbildningen.

Den otydliga arbetsbeskrivningen för närvårdare måste bli tydligare. Arbetet ska vara mångsidigt och utmana arbetstagaren. De är kryddan som gör arbetet attraktivt för arbetstagarna. Alltför många organisationer underskattar fortfarande SuPer-medlemmarnas kompetens och hindrar på det sättet den yrkesmässiga utvecklingen, eller sänker ambitionsnivån i arbetet på grund av företagsekonomiska skäl. Vi ska skaka om och välta omkull onödiga gränsstaket mellan olika yrken eftersom det inom framtidens sote-sektor kommer att finnas mer arbete än arbetstagare. Även många kompetenta arbetstagare inom branschen går i pension.

Vårdarbristen finns överallt där det finns SuPer-medlemmar i arbete. Branschen har för närvarande inget som håller kvar de anställda och den har ingen dragningskraft för nyanställda heller. Vi har blivit hörda, och något har väl gjorts, men inte tillräckligt. Branschen behöver en ordentlig makeover.

Men vi ska inte klä oss i säck och aska, vi vet hur bra detta yrke är. Nu är frågan hur de uppkomna skadorna ska repareras. Vi vet hur skadorna repareras och det kommer att kosta. Eftersom branschen har stor brist på arbetskraft är löneförhöjningar och andra åtgärder nödvändiga. Svaret kan inte bli att vi inte har råd. Lösningen till arbetskraftsbristen inom vårdbranschen är en värdefråga för hela samhället.

De många arbetsuppgifterna som SuPer-medlemmarna utför är i hög grad reglerade av lagar och förordningar. Närvårdare som avlagt examen har skyddad yrkesbeteckning. Arbetet är krävande. Vi vet hur ett krävande arbete utförs, hur välfärdstjänster och genomförande av dessa i hög grad är resultat av SuPer-medlemmarnas arbete. Vi förringar inte någon annan yrkeskårs nödvändighet eller kompetens, men nu måste det bli ändring på närvårdarens arbetsbeskrivning, lön och arbetsförhållanden. Det är frågor som det lönar sig att kämpa för. Bara på det sättet kan vi förbättra vårdbranschens attraktionskraft.

Ta hand om varandra och kom ihåg att fråga en ny arbetskamrat eller studerande om de redan är SuPer-medlemmar.

Hälsningar,

Silja