6.4.2018

Kolumn: Vilka yrkeskunskaper behövs i framtiden?

Vårdreformen kommer eller inte, men ingenting ändrar på det att vi har enorma förändringar framför oss. Grundläggande yrkeskunskap är ett absolut krav, men kraven ökar. Vem ska utbilda för dem och hur?

I år har vi tagit en ny läroplan i bruk. Ett mål i den är att identifiera och erkänna tidigare kunskaper, som är till nytta i avläggandet av närvårdarexamen. Ett annat mål är att man ska få jobb så snabbt som möjligt efter utbildningen. Synen på utbildningen är resultatansvarig. Det här är samhällets krav och vilja.

Vad vill fältet? SuPer har ofta frågat medlemmarna vad som är viktigast på arbetsplatserna. Svaret överraskar inte: tillräckligt med kunnigt folk. Och vad menas med det? Jag lånar från en av SuPers utredningar. Citaten beskriver bra vad man tänker om framtida behov och hur arbetet kommer att utvecklas:

”Ökad yrkeskunskap bland vårdarna i ett växande omsorgsbehov, i kraven på vårdprioritering.”

”Vi ska utbilda yrkeskunniga och ansvarstagande arbetstagare för mångprofessionella arbetsgrupper. Idag kan en närvårdare arbeta mångsidigt inom olika sektorer. Det bör vi satsa på även i framtiden.”

”Finns det tillräckligt med studerande för en bransch som ständigt skärps.”

Vi behöver utbildade som känner sin arbetsbeskrivning och kan verka i mångprofessionella team. Som vet hur och via vem man för ärenden vidare bl.a. när det gäller sådant som styrs av sociallagen och klienten – ett barn eller en vuxen – inte själv kan eller förmår. Vårdaren får rollen som advokat.

Å andra sidan är det bra att minnas att närvårdarexamen är den enda examen som möjliggör arbete såväl inom social- och hälsobranschen som inom fostran. Den kompetensen kommer att behövas i allt högre grad om eller när funktionerna spjälkas. Kompetensen behövs överallt där SuPer-medlemmar jobbar.

Vi måste allt bättre känna till vilka sociala tjänster en åldring inom hemvården har rätt till. Vem kan hjälpa om det inte finns pengar, men ett obestridligt behov? Hemvårdarens bedömning av hur ett ärende ska gå vidare är extra viktig i ett mångprofessionellt team. Rehabilitering efter en akut sjukdom kräver personal och tid.

SuPer-medlemmarna arbetar alltid mycket nära människan. Här framhävs empati och ledsagande. Arbetet är sjukvård, rehabilitering, rådgivning, fostran, uppmärksamhet och bedömning. SuPer-medlemmarna har en hög yrkeskompetens och vi vill arbeta mer omfattande och övergripande.

Vård- och omsorgsarbetet styrs av många lagar och förordningar. Det största hindret för ett övergripande arbete är ändå ofta det hierarkiska systemet inom organisationen. Vården utvecklas ständigt. Närvårdarna och alla SuPer-medlemmar är de bästa experterna på sitt arbete – som en medlem har sagt:

 ”Branschen utvecklas hela tiden om man lyssnar till arbetstagarnas erfarenhet
er och synpunkter.”

Hälsningar,

Silja