28.9.2022

SuPers Paavola: De äldre och deras vårdare hinner inte vänta – vårdardimensioneringen får inte senareläggas

SuPers ordförande Silja Paavola kritiserar regeringens förslag om att flytta slutförandet av en vårdardimensionering på 0,7 till slutet av 2023.  Regeringspartiernas företrädare berättade i dag om saken i Ylen aamu. – Bristen på respekt för äldreomsorgen är tydlig också i detta förslag från regeringen, liksom att man fortfarande inte fullt ut förstår äldreomsorgens kris, säger Paavola. – Man får inte glömma att minimidimensioneringen är inskriven i lag. Många enheter har haft alldeles för få utbildade vårdare på jobb och klienterna har inte fått den service de behöver och har blivit utlovade. Klientsäkerheten har blivit allvarligt försvagad och läget är fortsatt svårt, säger Paavola.

Minimigränsen för vårdardimensionering skulle redan från början införas stegvis vilket gav tid för att lösa vårdarbristen. – Under denna tid har ändå inga lösningar förts fram i fråga om bristen på vårdare, påminner Paavola. – Vårdarna har än en gång flexat och inga krav ställs på arbetsgivaren beträffande klientsäkerheten och därmed också arbetssäkerheten.

– Varje steg som ökar avståndet till en personaldimensionering på 0,7 är dåligt med tanke på vårdbranschens och äldreomsorgens förmåga att attrahera och behålla sin arbetskraft, säger Paavola.

– Vårdardimensioneringen blir lidande också om utbildade vårdare fortsättningsvis tvingas utföra stödjande sysslor. Så är det fortfarande alltför ofta på många arbetsplatser, säger Paavola. – Lagens syfte är att vårdare ska kunna koncentrera sig på vård i stället för stödarbete. Detta är viktigt med tanke på vårdens kvalitet men också för arbetshälsan. Närvårdarna är äldreomsorgens största yrkesgrupp och deras kompetens har stor betydelse för hela äldreomsorgens framtid. Denna kompetens måste respekteras och satsningar måste göras för att branschen ska få kompetenta krafter också i fortsättningen.

Eftersom kriterierna för dygnetruntvård har skärpts är patienterna ofta multisjuka och svårskötta. Det är viktigt att det finns tillräckligt många utbildade vårdare. – Är det rätt att samhället inte anslår pengar för livskvalitet och god vård under de sista åren av människans liv? frågar Paavola.

Äldreomsorgens kris har pågått länge. Med god vilja är det ändå fullt möjligt att lindra de äldres och vårdarnas nöd. – En förutsättning för att läget ska kunna förbättras är att äldreomsorgen har tillräckligt mycket utbildad personal. Detta ställer också andra krav än en bindande personaldimensionering. Det kräver en ändring av värderingarna i hela samhället, påpekar Paavola.

Till SuPer hör mer än 90 000 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovårdsbranschen och utbildningsbranschen. De arbetar inom den offentliga och den privata sektorn.

Mer information:

SuPers ordförande Silja Paavola, 050 5275 085