17.4.2024

SuPers Paavola om ramdiskussionen: regeringen försvagar genom sina beslut sysselsättningen inom social- och hälsovårdssektorn

"De verkliga betalarna av rambesluten är än en gång våra vårdbehövande närmaste, deras vårdare och låginkomsttagarna", menar SuPers ordförande Silja Paavola. – Man fann inga lösningar till bristen på arbetskraft inom social- och hälsovårdssektorn i ramförhandlingarna. Besluten fördjupar till och med bristen på vårdare genom att försämra sysselsättningen och orken i arbetet inom social- och hälsovårdssektorn.

Regeringen beslutade i sina ramförhandlingar att skära ner finansieringen av yrkesutbildningen med hundra miljoner euro. Nedskärningarna drabbar fnansieringen av yrkesutbildning för vuxna, yrkesexamina på andra stadiet och examen på högre nivå.

Regeringens beslut gör det svårare att hitta kompetent arbetskraft inom social- och hälsovården och småbarnspedagogiken. Det finns ett stort behov av utbildad arbetskraft och experter inom andra områden har velat utbilda sig inom till exempel äldreomsorgen. – Denna grupp har varit en mycket viktig resurs inom social- och hälsovårdssektorn, påminner Paavola.
- I framtiden kommer omskolning inom social- och hälsovårdssektorn att vara möjlig endast för personer som vågar ta en risk och finansiera sin utbildning med lånade pengar. Att åtgärda bristen på arbetskraft bör vara en av regeringens prioriteringar, eftersom det kommer att bidra till att stärka förutsättningarna för ekonomisk tillväxt. Företagen kommer också att drabbas av regeringens beslut att spara på utbildning och kompetens.

Det är mycket viktigt att upprätthålla kvaliteten på utbildningen, vilket också är målet för många arbetsgivare. Nedskärningarna i yrkesutbildningen leder till personalnedskärningar vid läroanstalterna, vilket ytterligare försämrar tillgången på kompetent arbetskraft. – Det finns inget ljus i slutet av tunneln för att förbättra bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården, påpekar Paavola .

– På grund av åtstramningsåtgärderna är de rikstäckande urvalsproven ännu viktigare. Det bör i mån av möjlighet säkerställas att närvårdarstuderandena lämpar sig för branschen och utexamineras till arbetslivet. Närvårdaryrket kräver mycket av de studerande och lärarna. Urvalsproven hjälper till att säkerställa att karriärvalen övervägs. Det ligger också i den studerandes eget intresse att välja en lämplig bransch i ett tillräckligt tidigt skede, påpekar Paavola.

SuPer har cirka 85 000 medlemmar som har avlagt examen inom social-, hälsovårds- eller den pedagogiska branschen och arbetar inom både den offentliga och privata sektorn.

Mer information: SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085