1.12.2016

SuPers representantskap 24–25.11: Vårdarnas yrkeskompetens har en stor inverkan på kvaliteten och kostnaderna

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers representantskap kräver att undervisnings- och kulturministeriet föreskriver obligatoriska inträdes- och lämplighetsprov som gallrar studerande som söker till SORA-utbildningar. Via SORA-utbildningar utexamineras professionella inom social och hälsovården samt det pedagogiska området till uppgifter, där man arbetar med barn samt klienter och patienter som befinner sig i en sårbar ställning och ofta ensam i klienternas hem. Syftet med inträdes- och lämplighetsproven är att i ett tillräckligt tidigt skede gallra bort studerande som inte lämpar sig för yrkesområdet. Kvaliteten kan inte tryggas utan yrkeskompetens.

En person, vars ostabila hälsotillstånd eller alkohol- eller drogberoende äventyrar patient- och klientsäkerheten, lämpar sig inte för uppgifter inom social- och hälsovården eller det pedagogiska området. Arbetet som närvårdare förutsätter en psykisk mogenhet, att man har kontroll över sitt liv och en förmåga att bära ansvar för andra människor. Det går att minska antalet problem i anknytning till olämpliga personer genom att ta i bruk obligatoriska inträdes- och lämplighetsprov som gallrar studerande som söker till yrkesutbildning. Personer som inte lämpar sig för att arbeta med människor eller inte känner sig motiverade att arbeta som närvårdare, skulle då hänvisas till en utbildning och ett yrke som passar dem bättre.

Den största delen av närvårdarstuderande är lämpliga för yrkesområdet och har alla förutsättningar att lyckas i arbetslivet. Vi är rädda för att arbetsgivare kanske i fortsättningen inte litar på att yrkesutbildningen ger en högklassig och kompetent arbetskraft. Fel yrkesval kan också ur studerandens synvinkel vara en betydande faktor som ökar marginalisering.

Olämpliga studerande belastar arbetsplatserna och lärarna
Grundprincipen för yrkesutbildningen är att stödja alla studerandes studier och göra det möjligt att avlägga examen. Man strävar efter att med alla medel avlägsna hinder för studierna även i situationer, där det finns skäl att avbryta studierna. Lärare inom yrkesutbildningen har uttryckt sin oro för studerande som enligt deras uppfattning inte kan ta sin examen som närvårdare.

Vi har även med oro lyssnat på budskap från arbetslivet om att antalet studerande som inte är olämpliga för yrkesområdet verkar ha börjat öka efter att inträdes- och lämplighetsproven har avvecklats. Även om utbildningsanordnarna enligt SORA-lagstiftningen har möjligheten att ingripa i olämplighet, följs lagstiftningen i detta avseende mycket sällan.

Ett av regeringens huvudmål inom sote-reformen är att höja kvaliteten och effektiviteten. Det kommer inte att lyckas om man medvetet vill sänka arbetskraftens kompetens genom att öka förvrängda studerandeurval och andelen outbildad arbetskraft.

SuPer stöder samarbetsinstanser vars mål är att återinföra inträdes- och lämplighetsprov till all yrkesutbildningen på andra stadiet.

SuPer har sammanlagt närmare 90 000 medlemmar som arbetar inom social- och hälsovården samt det pedagogiska området, både inom den offentliga och den privata sektorn.