17.11.2017

Anninpirtti voitti Innostavat teot -palkinnon KunTeko-gaalassa

Sastamalaisen Anninpirtin yksilövastuullinen hoitotyömalli ansaitsi palkinnon Innostavat teot -sarjassa KunTeko-gaalassa torstaina 16.11.

Kehitystyötä paremman työyhteisön puolesta on tehty jo useampi vuosi. Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki pisti pyörät pyörimään vuonna 2012, kun säästöpaineet olivat kovat, mutta ne haluttiin toteuttaa vaarantamatta palveluita. Edessä oli koko toimintakulttuurin muutos. Johtava periaate oli tehdä asiakkaille koti, mikä on ohjannut kaikkea toimintaa.

Anninpirtin esimies Auli Kanerva lähti toteuttamaan asiakaslähtöisyyttä muun muassa kuukausikokouksilla, joissa asiakkaat päättävät mitä tehdään, mitä syödään, missä käydään ja miten elämää Anninpirtissä ylipäänsä toteutetaan. Myös työaikoihin kiinnitettiin huomiota ja niin sanotuista sairaalatyöajoista luovuttiin. Tilalle tulivat asiakkaasta lähtevät työajat ja joustavat työaikakäytännöt. Säästöä tuli siitä, että asiat ajoitettiin oikein ja turhat karsittiin pois. Henkilökunnasta tai työn laadusta ei tingitty.

Kehitystyö ei pääty palkintoihin

Palkinnot yhdessä asukkailta ja työntekijöiltä saadun palautteen kanssa rohkaisevat jatkamaan hyväksi havaitulla tiellä, vaikka vastatuultakin on ollut. Isot muutokset vaativat epämukavuusalueelle astumista, minkä takia Anninpirtissä on opeteltu myös riitelemään. Vaikeatkin asiat puhutaan halki, jolloin asiat riitelevät eivätkä ihmiset. Lopputuloksena suorasta puheesta on työntekijöille hyvä työpaikka ja asukkaille koti.

KunTeko-gaalassa palkintoa olivat noutamassa Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki, yksikön esimies Auli Kanerva, Sastamalan kaupungin superilainen pääluottamusmies Arja Herckman sekä Anninpirtin työntekijöitä. Palkinto yksilövastuullisesta hoitotyömallista tuntuu koko porukasta hienolta, mutta kehitystyö ei suinkaan lopu palkintojenjakoon.

SuPerin pääluottamusmies Arja Herckman näkee Anninpirtin tulevaisuudessa entistä toimivampana kokonaisuutena.

- Me haluamme antaa lisää elämää vuosiin asiakkaille ja työhyvinvointia ja jaksamista henkilöstölle. Se on pääasia, minkä lisäksi haluamme tietysti pystyä kilpailemaan tulevassa sotessa. Julkinen puoli on hyvä, ja se voidaan Anninpirtissä todistaa. Kuka tahansa voi tulla sen tänne toteamaan.

 

Anninpirtti palkittiin myös vuonna 2016 SuPerin ja La Carita -säätiön tunnustuspalkinnolla hyvästä vanhustenhoidosta.

KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen KunTeko 2020 -ohjelma palkitsi kymmeniä kuntaorganisaatioita ja työntekijöitä KunTeko-gaalassa 16.11.2017. Palkitsemisella nostetaan esille kunta-alalla tehtävää työtä työelämän kehittämisessä sekä juhlitaan onnistumisia.