30.8.2019

Ministeri Kiuru Huomenta Suomessa: ”Nyt on viimeinen aika säätää hoitajamitoitus sitovasti lakiin”

− Vilunkipeli loppuu nyt, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP) tänään MTV:n Huomenta Suomi -ohjemassa.

Kiuru viittasi niihin vanhustenhoivapaikkoihin, joissa ei noudateta nykyistä vanhuspalvelulain suositusta 0,5:n henkilöstömitoituksesta, tai joissa hoitohenkilöstön työvuorot täyttyvät tukitehtävistä, kuten pyykkihuollosta.

Ministeri myönsi, ettei 4 000 uuden hoitajan saaminen alalle ole helppoa. Ensimmäinen tehtävä on saada hoitajille kokopäiväisiä työsuhteita. − Hoitoalalla on paljon määräaikaisia työntekijöitä, joilla ei kaikilla ole edes kokoaikaista työtä, Kiuru totesi. Lisäksi pitää kouluttaa lisää hoitajia. Tarve on suuri, koska Suomi ikääntyy vauhdilla.

Kiuru arvioi hoitajamitoituksen koko Suomen alueella maksavan noin 200 miljoonaa euroa. Asiantuntijaselvitys valmistuu syyskuun lopulla.

− Riittävät resurssit tähän on varattava. Jotta voidaan ottaa kantaa siihen, kuinka nopeasti asiassa voidaan edetä, tarvitaan asiantuntijoiden näkemys.

Kiuru pitää riittävän henkilöstömäärän varmistamista tärkeänä, jotta ikääntyville ihmisille saadaan vakuutus siitä, että hoito on laadukasta.

− Myös henkilökunnan jaksamisen kannalta on nyt olennaista, että tämä pitkään jatkunut epävarmuus siitä, onko henkilökuntaa riittävästi, saadaan loppumaan.

Kiuru esittää, että sitova 0,7:n mitoitus kirjataan lakiin heti. Myös hoitoisuus on huomioitava ja tukipalvelut erotettava kokonaisuudesta. Asiantuntijaryhmä ottaa kantaa siihen, ketä hoitajamitoitukseen lasketaan.

− Poliittinen linja on selvä: jatkossa vain koulutettu hoitoalan henkilöstö on mitoituksen piirissä.

Ministeri ei halua ottaa kantaa palkankorotuksiin. Kiuru kuitenkin arveli, ettei pitkällä tähtäimellä ole varaa laiminlyödä hoitoalaan sitouttavia tekijöitä. Palkka on yksi niistä.

Lue MTV Uutisten artikkeli: Hoitoalalla huutava pula työntekijöistä, ministeri Kiuru tärkeimmästä lääkkeestä: "Se on merkittävä startti"