2.11.2018

Naisten palkkapäivää vietetään 2.11.

kolikot ja setelit
Naisten palkkapäivää vietetään tänä vuonna 2. marraskuuta. STTK aloitti Naisten palkkapäivän vieton vuonna 2011 tavoitteenaan havainnollistaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa. Samalla haluttiin nostaa palkkatasa-arvo julkiseen keskusteluun Suomessa.

Seuranta osoittaa, että vuosien aikana palkkaero on kaventunut vain hitusen. Naisten palkka on tänä vuonna keskimäärin 83,4 prosenttia miesten palkasta. Naisten palkanmaksu päättyy laskennallisesti 1. marraskuuta.

Viime vuonna vastaava päivä oli 31. lokakuuta. Naisten palkat ovat saavuttaneet miesten palkkoja siis 0,5 prosenttiyksikköä.

Naisten palkkapäivän ajankohta määräytyy Tilastokeskuksen II vuosineljänneksen ansiotasoindeksin perusteella. Vuosipalkaksi muutettuna se merkitsee sitä, että naisten palkat on maksettu sinä päivänä ja loppuvuoden naiset työskentelevät ”palkatta”.

Lue STTK:n tiedote:
STTK Naisten palkkapäivänä: Palkkaero kapenee perhevapaauudistuksella ja palkka-avoimuudella >>


Kansalaiskysely puoltaa erillistä palkkaerää naisille

STTK:n teettämän kansalaiskyselyn perusteella 47 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että palkkaeron kaventamiseksi naisille tulisi maksaa palkankorotusten yhteydessä erillinen erä. 36 prosenttia vastustaa ja 16 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.


Lue lisää:
Palkkaerojen kaventamiseen liittyvän kansalaiskyselyn tulokset >>
STTK:n blogi: Palkkatasa-arvo on koko Euroopan asia >>