12.11.2018

SuPerin lausunto: Tartuntatautilain selkiyttäminen erittäin tärkeää

SuPer on jättänyt lausunnon hallituksen esitykseen tartuntatautilain muuttamisesta.  Ensisijaisesti SuPer esittää, että 48 § poistetaan tartuntatautilaista kokonaan.

Kyseisestä pykälästä on tullut liittoon valtava määrä jäsenten yhteydenottoja. Niistä huomattava osa on koskenut työnantajien osittain lainvastaisia menettelytapoja influenssarokotuksen osalta.

Influenssarokotusten ottamiseen on saattanut liittyä esimerkiksi yksityisyyden suojan loukkauksia. Osa työnantajista on myös katsonut, että rokotussuojavelvoite koskee koko toimintaa ja kaikkia työntekijöitä.

Mikäli kyseistä säännöstä ei voida poistaa, tulisi sitä selkiyttää. Säännöksessä tulisi ainoastaan suositella, että riskiryhmien kanssa työskentelevällä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöllä on suoja sairastetun taudin tai rokotuksen myötä tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan ja rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan. Lisäksi imeväisikäisiä hoitavilla olisi suoja hinkuyskää vastaan.

Lausunnossaan SuPer esittää, että muutosehdotuksesta poistetaan maininnat rokotusten edellyttämisestä. Mikäli näin ei tehdä, tarkoittaisi säännös tosiasiallisesti pakkoa ottaa kyseessä olevat rokotukset. 

Lisäksi SuPer kannattaa hallituksen esitystä lääketieteellisen arvion tekemisestä: tartuntatautilaissa tulee määritellä tarkemmin, kuka tekee lääketieteellisen arvion riskiryhmään kuuluvista potilaista ja siitä, ketä rokotussuoja koskee. SuPerin mukaan arvion tulee tehdä työpaikan työterveyslääkäri.

Tutustu lausuntoon kokonaisuudessaan >>