5.5.2020

Blogi: Maltti on valttia neuvottelupöydässäkin − tuskin Kuntatyönantajat kuitenkaan hoitajia ongelmana pitää?

KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas kirjoitti 4.5.2020 julkaisemassaan blogissa ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” hyvin tunteikkaasti näkemyksistään myttyyn menneestä valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksesta.

Mielestämme tilanteessa ei ole syytä näin suureen draamaan. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että neuvotteluissa ei vielä löydetty sellaista ratkaisua, joka olisi sopinut kaikille. Tämä ei ole mitenkään ennenkuulumatonta. Näin käy usein neuvotteluissa, jopa sovittelijan pöydässä. Aihetta syyllistää ja arvostella neuvottelukumppaneita ei mielestämme ole.

Muutamia asioita haluamme oikoa Henrikan kirjoituksesta:

  1. SuPer ja Tehy haluavat tehdä sopimuksen. Olemme samaa mieltä, että kukaan ei voi sanella sopimuksen ehtoja. Siksi mielestämme kannattaisi palata neuvottelupöytään mahdollisimman pian, eikä jatkaa keskusteluja/väittelyä somessa.  
  2. Tehy ja SuPer eivät ole vääristelleet tietoja. Tämän voi tarkistaa valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksestä. Jokainen järjestö arvioi ratkaisuesitystä ja sen hyväksyttävyyttä omista lähtökohdistaan. Meidän hallintomme eivät hyväksyneet valtakunnansovittelijan esittämää ratkaisuesitystä, koska se ei ollut hoitajille hyvä. Muille järjestöille se ehkä oli.
  3. SuPer ja Tehy eivät halua kaikkien muidenkin (ilmeisesti henkilöstöryhmien) palkankorotuksia, kuten Henrika kirjoittaa. Väite on kerrassaan erikoinen. Olemme avoimesti kertoneet hakevamme yleisen linjan mukaista palkankorotusta sekä raamin ulkopuolista korvausta valmiuslain piiriin kuuluville. Mielestämme tämä ei ole kohtuuton vaatimus. Emme siis vaadi ”kymmenien prosenttien” palkankorotuksia.
  4. Tehy ja SuPer eivät ole raivoissaan KT:lle. Yksittäiset jäsenemme kentällä saattavat hyvinkin olla, mutta järjestöt ja neuvottelijat ovat valmiita edelleen neuvottelemaan kanssanne ilman hampaiden kiristelyä.
  5. SuPerin ja Tehyn mielestä valtakunnansovittelijan esittämä koronalisä sisältä erityisesti seuraavia ongelmia:
    1. Lisä on tasoltaan liian matala.
    2. Se kohdistuu liian suppeaan joukkoon, esim. suojavarusteiden puutteen kanssa kamppailevat vanhusten parissa työskentelevät hoitajat jäivät kokonaan lisän ulkopuolelle.
    3. Päätäntävalta kenelle lisää maksetaan jää täysin työnantajalle.
  6. Tehyn ja SuPerin mielestä sotesopimuksen voimaantulo vasta käytännössä kolmen vuoden päästä estää työaika- ja palkkausjärjestelmien kehittämisen, jota ala kaipaa kipeästi. Olemme siis kanssanne eri mieltä siitä, missä aikataulussa sotesopimuksen voimaantulo pitäisi tapahtua. Tämä näkemysero on ollut ilmeinen neuvottelukierroksen alusta saakka, eikä ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä.
  7. SuPerin ja Tehyn mielestä kikytuntien poistaminen olisi maksatettu KVTES:n soveltamisalalla lähinnä hoitajien työpanoksella ja etuja heikentämällä. Tämä ei mielestämme ollut tasapuolista kohtelua verrattuna kirjastonhoitajiin, nuorisotyöntekijöihin ja maatalouslomittajiin. Ja koska ajamme hoitajien etua, uskallamme sanoa tämän ääneen. Kuin myös sen, että KVTES 1 luvun 10 §:n muuttaminen sovittelijan esittämällä tavalla olisi heikentänyt hoitajien etuja.

Meillä ei ole kristallipalloa, joten emme voi tietää, mitä huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa tai ensi syksynä tapahtuu. Sen tiedämme, että huonoa sopimusta päättäjämme eivät hoitoalalle tule hyväksymään. Senkin tiedämme, että valmiuslakien aikana meidän jäsenemme eivät lakkoile – he hoitavat suomalaisia. Meillä on siis hyvää aikaa yhteistyössä neuvotella ja hieroa sopimusta, joka kelpaa kaikille.

Anne Sainila-Vaarno ja Else-Mai Kirvesniemi

SuPerin ja Tehyn edunvalvontajohtajat

P.S. Me emme ole ongelma, me olemme ratkaisu.