18.9.2017

Hoitajajärjestöt ilahtuivat OAJ:n puheenjohtajan tuesta

Neuvottelukierrokselle valmistautuminen on työmarkkinakentässä jo täydessä vauhdissa. Hoitajajärjestöissä Tehyssä ja SuPerissa tavoitevalmistelussa esillä ovat palkankorotukset ostovoiman parantamiseksi ja julkisen sektorin lomarahaleikkausten peruminen. 

Samaan aikaan kun teollisuusaloilta odotetaan liittokierroksen päänavaajaa, keskustelu muillakin aloilla vilkastuu.

Koulutetun hoitohenkilöstön, esimerkiksi lähihoitajien ja sairaanhoitajien, palkkaus ei vastaa koulutusta ja koko ajan lisääntyvää työn vaativuutta. Tämän hyvin naisvaltaisen alan palkkataso on selvästi jäljessä suomalaisten keskiansioista. Palkkakuopasta nouseminen edellyttää toimenpiteitä sekä päättäjiltä että työmarkkinaosapuolilta.

Hoitajajärjestöissä on ilolla pantu merkille, että hoitohenkilöstö saa kannatusta tavoitteilleen. Esimerkiksi OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ilmaisi viime viikolla näyttävästi tukea hoitajille todetessaan, että sairaanhoitajan palkka ei saa jatkossa alittaa 3000 euroa. 

-Hienoa, että koulutetun hoitohenkilöstön palkkatason parantaminen kiinnostaa laajasti ja korotuksia voidaan lähteä tavoittelemaan yhtenä rintamana. Koulutettujen alipalkattujen naisten asema ja palkkataso kunta-alalla on yhteinen asia, toteaa Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Lomarahaleikkausten vaikutukset ovat olleet ennakoitua suuremmat ja niillä on ollut hyvin negatiivinen vaikutus myös kansantalouteen. Leikkaus on karsinut etenkin julkisen sektorin pieni- ja keskipalkkaisten työntekijöiden arkisia hankintoja. 

-Ei ole mitään järkeä jatkaa näin epäonnistuneeksi osoittautunutta järjestelyä vielä kahden vuoden ajan. Tästä muutkin julkisen sektorin järjestöt ovat varmasti samaa mieltä, toteaa Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.  

Koulutetun hoitohenkilöstön järjestöihin Tehyyn ja SuPeriin kuuluu yhteensä 250 000 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. 

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Rauno Vesivalo, Tehy ry, p. 040 587 4346

Puheenjohtaja Silja Paavola, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, p. 050 527 5085