4.1.2023

Kolumni: Arvosta omaa ammattitaitoasi ja nauti työsi tuloksista

Uusi vuosi alkaa, ja se on täynnä toivoa ja lupauksia. Uuden vuoden lupauksia tekevät monet, ja se on ihanaa. Jotkut toteutuvat ja täyttyvät, toiset eivät, mutta parasta niissä on se, että ne kertovat uskosta tulevaisuuteen. Suurimmat ja vaikeimmat lupaukset ovat niitä, joissa lupaamme tehdä ja toimia itse, ja muuttaa jotakin.   

Minusta meidän kaikkien on tänä vuonna luvattava, että saamme työstämme enemmän itsellemme. Mieti, kuinka tärkeitä me olemme niille ihmisille, joita me hoidamme ja miten moni työkaveri on tyytyväinen sujuvaan yhteistyöhömme. Annetaan osaamisen ja upean ammattitaidon, työn tuloksien, siivittää työtämme eteenpäin. Tänä vuonna emme anna kenenkään aliarvioida ammatillista osaamistamme, vaan päinvastoin nostamme sitä itse esiin ja ylös. Kun lähdemme tällä asenteella uuteen vuoteen, voitamme itsellemme paljon.    

Uusi vuosi tuo tullessaan paljon uudistuksia, eikä kukaan meistä vielä tiedä, kuinka ne tulevat sujumaan. Fakta on, että hoitajia tullaan tarvitsemaan enemmän kuin heitä on. Varmaa on sekin, että työperäisiä maahanmuuttajia tulee ja parasta olisi, jos he haluaisivat myös jäädä. Voimmeko jotenkin auttaa siinä? Ammattitaitoisista työkavereista on pulaa. Tulee myös uusia kotoperäisiä opiskelijoita. Ja tässä on hyvä mahdollisuus taas saada uusia työkavereita.

Hyvin vastaanotettu, hyvän ohjaajan ja ohjauksen työpaikkaharjoittelussa saanut opiskelija on aina potentiaalinen uusi työkaveri. Kun uusi työkaveri saa hyvän perehdytyksen, hän haluaa usein myös jäädä. Tässä hoitajapulassa on tärkeintä muistaa oma ammatti-identiteetti ja se upea kollegiaalisuus, joka ammatillisuudesta kumpuaa. Meidän työssämme opiskelijan tai uuden työntekijän ohjaaminen ja perehdyttäminen ovat tärkeä osa ammatillisuutta. 

Ohjaajat ovat paljon vartioina. Yksin ohjaamista ei voi tehdä, vaan myös työnantajan on kannettava vastuuta ja annettava sille aikaa. Asiasta on puhuttu vuosia ja joskus tuntuu, että kuuroille korville on mennyt. Tähän on saatava muutos. Tehdään se itse! Suomessa on hyvä sanonta: Kaveria ei jätetä. Ei jätetä opiskelijaa tai uutta työkaveria pärjäämään yksin tässä vaativassa ammatissa. Vaadi ohjaus- ja perehdytysaikaa, ja tehdään se kaikki yhdessä, ei yksin.

Uusi vuosi, uudistukset, toivo ja lupaukset luovat mahdollisuuksia muuttaa itsessä jotain ja siten olla osa koko työpaikan muutosta, jota tarvitaan. Moni asia ympärillä muuttuu, mutta hoidon eetos ei muutu. Hoitaminen, kuntouttaminen, ohjaaminen ja kasvattaminen ovat hienoa työtä. Hoitotyö, tehdään sitä missä vain, on ammattitaitoa vaativaa. Ammattitaito ei tule itsestään, vaan koulutuksen, ohjaamisen ja opettelun kautta. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, miten paljon saat työstä itsellesi. Me tiedämme, että tämä työ on hienoa ja palkitsee monin eri tavoin. Tehdään se myös näkyväksi.

Terveisin,

Silja