31.3.2021

Kolumni: Kevät saapuu, mutta pandemia ei ole vielä ohi

On huippuhienoa, että meillä on neljä vuodenaikaa, jotka ihanasti rytmittävät vuotta. Olemme nyt menossa kohti kevättä ja valoa. Kun tämä lehti ilmestyy, on kohta pääsiäinen, joka on keltaista väriä pullollaan. Keltainen tuo auringonpaisteen keskelle pimeyttä tai kylmyyttä. Keltainen liitetään usein myös lämpöön, aurinkoon, voimaan ja toivoon. Niitä me nyt juuri tarvitsemme. 

Vuodenaika on kevät, mutta aikajakso taitaa olla nimeltään korona, ja se on alkanut pikkuhiljaa nyppimään ihan kunnolla. Tämä kestää aikansa ja on kurjaa monella tavalla. Kaikki tiedostavat, kuinka rankkaa aikaa tämä on lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille - kaikille eri tavoin. Senkin ammattilaiset tietävät, kuinka tärkeää on tehdä kaikki mahdollinen, ettei virus leviä. Sitä oppia olemme jo vuoden kuunnelleet ja ammatissamme oppineet. Silti se ei estä sitä, että väsymys kaikkeen alkaa painaa. Ihmiset haluavat aikaan ennen koronaa, kohti normaalia. Uusi aika on tässä. Älä siis päästä elämästä päiviä valumaan hukkaan ajatellen koko ajan, että on tylsää kun…

Suomi on pandemiassa pärjännyt hyvin, vaikka kolhuja on tullut. Jos superilaisia osaavia ammattilaisia ei olisi ollut, miten olisi käynyt? Superilaisten työn ansiosta monilta koronakuolemilta on vältytty. Kulunut vuosi on nostanut ammatillisen osaamisen arvoonsa.

Nyt, kun iso osa vanhuksista etenkin ympärivuorokautisessa hoidossa on rokotettu, he eivät enää ole suuressa vaarassa. Silti homma ei vielä ole ohi. Esimerkiksi kotihoito on esillä jatkuvasti. Monilla muillakin sosiaalitoimen aloilla on parannettavaa. Potilaita on paikoitellen ennätysmäärä niin sairaalaosastoilla kuin teholla. Siellä teidän ihmisläheisellä potilastyöllänne on paljon merkitystä, siellä teitä tarvitaan.

Meillä on uusi virusvariantti, joka tarttuu herkemmin, nuorempiin ja jopa lapsiin. Yhteiskunta on taas uudessa vaiheessa, samoin hoitajat. Lapset, jotka ovat saaneet tartunnan, ovat usein oireettomia. Se on aikamoinen riski varhaiskasvatuksessa. Työntekijöiden suojaaminen on asia, joka pitää ehdottomasti huomioida.  Nyt se on jäänyt puolitiehen. On ajateltu, että lapset ovat terveitä, kun kerran ovat hoidossa.

Liitolla on kaiken tämän keskellä myös huoli opiskelijoista. Miten he kykenevät saamaan opetusta ja työpaikkaohjausta tähän vaativaan ammattiin? Miten sinä työntekijänä jaksat innostaa opiskelijaa? Vaikka pakko on todeta, että palkka ei vastaa edelleenkään työn vaativuutta, ja juuri nyt työmäärä on aivan tolkuton koronan takia, niin ammatti on hieno. Saat olla monessa mukana, auttaa, hoitaa, ohjata, kuntouttaa ja kasvattaa. Saat nähdä, miten hoitamasi ihminen hyötyy niistä toimista ja toimenpiteistä, joita teet tai autat häntä tekemään.

Älä silti unohda hoitaa itseäsi, sillä sinä et ole kone. Älä ole liian kiltti. Työssä joustamisen pitää olla molemminpuolista. Katso kohti kevättä ja luontoa, ja nauti siitä kuten Sir Elwoodin Hiljaiset värit laulaa Neiti Keväässä.

Hän on täällä taas - kuinka sua kaipasin.
Täällä taas - talven yli odotin.
Ja täällä taas - neiti Kevät on tullut kaupunkiin.

Terveisin,
Silja