30.11.2022

Kolumni: Kohti uutta ja valoa

Olemme menossa kohti valoa ja joulua, ja sen jälkeen on aika laittaa tämä vuosi pakettiin. Uutta päin!

Vuosi 2023 tulee olemaan isojen muutosten aikaa. Muutokset eivät tapahdu heti ja yhdellä rysäyksellä, mutta niitä on tulossa ja muutoksiin varaudutaan mahdollisimman hyvin. SuPer tekee yhteistyötä eri tasoilla. Tavoitteenamme on aina jäsentemme sopimus- ja ammatillinen edunvalvonta, unohtamatta koulutusta. Muutoksia tulee ja me muutumme sen mukana, tuleen ei voi jäädä makaamaan. 

Tämä vuosi on ollut ikimuistoinen kaikilta osin. On ollut ylä- ja alamäkiä, mutta moni päätös on vienyt superilaisten asioita kohti parempaa. Hoitajien työtä arvostetaan usein juhlapuheissa. Nyt on tullut aika realisoida puheet, sillä hoitajapula on edelleen totta. Korjaamiseen on nyt annettu vermeet ja välineet. Ministerivetoisissa työryhmissä on käyty isoja keskusteluja. Kaikissa niissä on todettu asiat, mitä pitää tehdä. Se on vain tekemistä vaille valmis.

Te tiedätte, että asioita on hoidettava ihmisläheisesti, vaikuttavasti ja tuloksellisesti. Jokainen suomalainen tarvitsee hyvinvointipalveluja ja ne täytyy järjestää potilas- ja lapsiturvallisuus edellä. Sen takia on tärkeää, että työpaikoilla kuunnellaan työntekijöiden ajatuksia työnjaosta tai työnkuvasta.

Hyvinvointiyhteiskunnassa hoitoa ja apua tarvitsevien ihmisten on ikään katsomatta saatava heille välttämättömät palvelut. Se juuri on superilaisten työtä: hoito, kuntoutus, tilanteen seuranta ja siihen reagointi, kasvatus ja ohjaaminen, mutta myös rinnalla kulkeminen. Superilainen tekee kokonaisvaltaista, ihmisläheistä ja vaikuttavaa työtä.

Varhaiskasvatuksessa työn tavoitteena on, että lapsi saa oman ikätasonsa mukaista ja kasvua tukevaa hoitoa, ohjausta, opetusta sekä yhdessäoloa. Silloin superilaisten työnkuvan tulee olla juuri tätä päämäärää tukeva.

Kun mietimme koko hoitotyön eetosta ja etiikkaa, niin kannattaa muistaa, että lähihoitajan lupauksessa sanotaan: ”Lupaan tukea ihmisen kasvua ja kehitystä, toimintakykyä ja omatoimisuutta sekä edistää terveyttä ja hoitaa sairaita. Lupaan pitää huolta apua tarvitsevista, ehkäistä syrjäytymistä, lievittää inhimillistä kärsimystä elämän alusta kuolemaan saakka.”

Se lupaus tiivistää sen kokonaisvaltaisen hoito- ja kasvatustyön, jota teemme.

Ihanaa joulukuuta sinulle.

Terveisin,
Silja