1.9.2021

Kolumni: Tärkeä työ ansaitsee arvostusta

Elastinen laulaa: ”En tajuu miten saat tän toimii. Sul täytyy olla supervoimii.” Se on tismalleen sopiva SuPerin jäsenille. Kaikki muukin biisissä on osuvaa, aivan kuin se kertoisi meidän työstämme.

Tämä kesä on ollut alallamme ennätyksellisen rankka, ja nyt sen ovat huomanneet muutkin. Ilman teidän osaajien huipputyötä korttitalo olisi kaatunut ajat sitten. Vaan nyt se tukiranka, joka on tätä pitänyt pystyssä, on antanut kaikkensa, eikä enää jaksa.

Työmme avainsanat ovat osaaminen, vastuullisuus ja ihmisläheisyys. Nämä arvot opitaan jo koulutuksessa, ja työssä tieto ja taito syvenevät ja paranevat. Koulutus on tämän ammatin perusta ja siksi siihen on panostettava. SuPer on vaikuttanut paljon siihen, että opiskelijoiden koulutus ja työssäoppimisjaksot olisivat tasokkaita. Ala on vaativa ja koulutuksen pitää vastata työelämän vaatimuksia.

Moni opiskelija on nyt todennut, että etäopiskelu ei onnistu. Tosille se on voinut olla helpompaa, mutta pääsääntöisesti opiskelussa tarvitaan ohjausta ja opetusta. Työssäoppimisjaksot on tarkoitettu täydentämään teoriaopiskelua. Opiskelija ei voi silloin olla työntekijän asemassa, vaan hän on oppimassa. Myös työpaikalla ohjaajalle on annettava aikaa ohjata opiskelijaa. Tämä jos mikä on tulevaisuuteen satsaamista. Siinä noviisi ja nestori voivat vaihtaa tietoja ja siten oppia toisiltaan. Näin kasvatetaan kollegiaalisuutta.

Kaikki opiskelijat eivät ole samanlaisia. Onneksi opiskelussakin nykyään suunnitellaan opintoja henkilökohtaisesti ja tunnistetaan jo aiemmin opittua. Iso osa opiskelijoista kuuluu niin sanottuun nuorisoasteeseen, mutta on myös oppisopimusopiskelijoita ja aikuisopiskelijoita. Oppisopimusopiskelu on hyvä silloin, kun ihminen on motivoitunut itsenäiseen opiskeluun ja on päättänyt hankkia hyvän ammattitaidon.

Työmme sinällään on upeaa, merkityksellistä, paljon antavaa ja haluttuakin. Työssämme ei ole mitään vikaa. Vika on siinä, millä tavalla sitä työtä saamme tehdä, paljonko siitä maksetaan palkkaa ja kuinka vähän sitä arvostetaan. Se on ongelma ja siihen on tultava nyt muutos. Kaikkien palkka, olipa palvelun tuottajana sitten julkinen tai yksityinen, tulee veroeuroista. Siihen, miten paljon neuvotteluissa on liikkumavaraa, vaikuttavat politiikassa tehdyt päätökset. Nyt niiden päätösten täytyy tukea tätä työtä, sillä superilaiset tekevät sitä, mitä poliitikot ovat luvanneet kansalle. Yhden jäsenen sanoja lainatakseni. ”Nyt meidän mitta on täynnä.”

Terveisin,

Silja