1.4.2022

Puheenjohtajalta: Sinä olet tärkeä tekijä

Nyt kun kunta-alan neuvottelut eivät ole tuottaneet toivottua tulosta, on ryhdyttävä toimeen. Aloitamme lakon nimetyissä sairaanhoitopiireissä ja muualla kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Superilainen, ole mukana tukitoimissa, älä lipsu, sinä olet tärkeä tekijä.

Tänään alkaa kuudessa sairaanhoitopiirissä lakko. Jo pari päivää aikaisemmin lääkärit esittivät syvän huolen potilasturvallisuudesta. Aivan huippuhienoa, että he ovat huomanneet hoitajien työn vaativuuden ja tärkeyden eli sen, että tarvitaan ammatti-ihmisiä hoitamaan kansalaisia yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa. Me liitossa tiedämme kyllä, miten korvaamatonta työtä te teette, missä ikinä hoitajina työskentelette. Lakko on nyt äärimmäinen keino näyttää se.

Toinen todella tärkeä toimi on ylityö- ja vuoronvaihtokielto kaikissa muissa työpaikoissa, varhaiskasvatuksessa, sivistystoimessa ja sotessa. Tällä on suuri merkitys neuvotteluissa. Lähes kaikki toiminta pyörii hoitajapulasta johtuen työvuoroja vaihtamalla ja ylitöitä tekemällä. Keskeisenä ajatuksena tulee aina olla, että mitään toimintaa ei saa mitoittaa siten, että se perustuu ylitöihin ja ainaiseen hoitajien venymiseen. Eikä palkka saa olla niin huono, että työntekijä joutuu venyttämään jaksamistaan toimeentulon vuoksi.

Tähän SuPer haluaa ja siihen on välttämätöntä saada parannus: palkalla pitää tulla toimeen!  Työn vaativuutta ja vaikuttavuutta ei kukaan kyseenalaista, ja siitä pitää maksaa. Tarvitaan ratkaisuja erittäin huonoon tilanteeseen, joka ajaa monia hoitajia muille aloille. Kaikki ovat myöntäneet, että hoitajapula on totta. Sekin on myönnetty, ettei alalle ole halukkuutta siinä määrin kuin on tarve.

Tähän yhä pahenevaan tilanteeseen on lääke: palkkaohjelma, työolot ja työnkuvat kuntoon. Se luo näkyvyyttä tulevaisuuteen. Ennen kaikkea se luo toivoa tilanteeseen, jonka moni teistä pelkää jatkuvan ja pahenevan. Meillä on hieno ammatti, sen puitteet pitää vain korjata. Tehdään yhdessä eikä anneta periksi. Sinä olet tärkeä tekijä.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola