16.12.2015

Puheenjohtajan nettikolumni: Leikattiin lapsilta – ”sori siitä”

Eduskunta hylkäsi joulukuun mustalla viikolla (15.12.) ennaltaehkäisyn sekä lapsiperheiden hyvinvoinnin. Eduskunnassa nuijittiin läpi lakimuutokset, joilla on merkittävät ja ehkä hyvinkin kauaskantoiset vaikutukset monen suomalaisen elämään. Uudistukset tehtiin säästötarkoituksessa yhtenä osana talouden tasapainottamissuunnitelmaa, mutta totuus näiden säästöjen tuloksista saadaan vasta vuosien päästä. Silloin näidenkin uudistusten hintalappu on selvemmin nähtävissä.

Useat asiantuntijat SuPerin lisäksi ovat varoitelleet siitä, että näiden säästötoimien lopulliset säästöt tulevat olemaan negatiiviset eli vahingot maksetaan kalliimpina korjaavina kustannuksina ja vieläpä korkojen kanssa. Myös kaikkien kuntien edunvalvoja Kuntaliitto arvioi hallituksen kaavailemat todelliset säästöt jopa puolet esitettyjä pienemmiksi.

Varhaiskasvatuksen säästöpaketti sekä liikeaikalain lupaama kauppojen aukioloaikojen pidentäminen voivat palvella joidenkin tahojen etuja, mutta ei lapsiperheiden. Uudistukset tulevat lisäämään myös pätkätyöntekijöiden määrää samalla kun kunnissa joudutaan kuumeisesti miettimään ympärivuorokautisten hoitopaikkojen lisäyksiä niille kaupan alan työntekijöiden lapsille, joiden vanhempien työajat muuttuvat enemmän ilta- ja yöaikojen suuntaan.

Uudistuksilla eduskunta pystyy luomaan kyllä uusia työpaikkoja osa-aikaisille työntekijöille, joiden ansiotulot eivät läheskään aina riitä edes itsensä elättämiseen. Monet asiakasmaksujen korotuspäätökset synkistävät vielä entisestään tätä kurjuuden kierrettä. Lasten- ja lapsiperheiden tukemista ei millään lailla tue esim. lasten aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan asiakasmaksujen 100 %:n korotus.

Lasten päivähoito-oikeuden rajoitukset, osa-aikaisten matalapalkkaisten työpaikkojen luominen yhdistettynä korotettuihin asiakasmaksuihin on lapsiperheille hankala yhtälö. Kuntien toimeentulotukimenot tulevat perheiden pahoinvoinnin lisäksi kasvamaan.

Näistäkin päätöksistä tulee kuitenkin vielä laskun maksun aika. Nykyiset päättäjät tuskin ovat enää vallassa ja katsomassa näitä päätöstensä seurauksia ja toteamassa – ”sori siitä”.

Silja Paavola
puheenjohtaja