8.9.2015

SuPer: Hallituksen säästötoimet lisäävät työttömyyttä ja rauhattomuutta

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyrmistynyt hallituksen esittelemistä toimenpiteistä kilpailukyvyn korjaamiseksi. Toimenpidelistalla ovat muun muassa julkisen sektorin lomien leikkaaminen, sairausloman karenssi, arkipyhien siirto, sunnuntailisien leikkaaminen ja yksityisen sektorin työnantajien sosiaaliturvamaksun alentaminen. Toimenpiteet toteutetaan pakottavalla lainsäädännöllä, joka tarkoittaa, että työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa ei voida sopia alakohtaisesti toisin.

  • Onko Suomen tilanne aidosti niin heikko, että on otettava käyttöön pakottava lainsäädäntö ja hyökättävä näin työmarkkinoiden sopimuskulttuuria vastaan eli käytännössä työntekijöiden oikeuksia vastaan sopia omaa työpanostaan koskevista asioista?- Paavola kysyy.

Hallitus haluaa näin romuttaa vuosikymmeniä toimineen kolmikantaisen neuvottelujärjestelmän, jolla työelämää on kehitetty ja myös vastattu maltillisin palkankorotuksin valtion taloudellisiin vaikeuksiin. Hallituksen toimintapa vaarantaa myös yhteiskuntarauhan. – Käytännössä hallituksen ratkaisu tarkoittaa sitä, että Suomessa siirrytään työnantajan sanelupolitiikkaan ja siten rikotaan hyvä sopimuspolitiikka,  jolla Suomi on aina nostettu. Hallituksen säästötoimet tulevat myös syventämään työttömyyttä esimerkiksi sairauslomien karenssien johdosta.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on kiteyttänyt Paavolan mukaan hyvin, kuinka säästöt osuvat erityisesti pieni- ja keskituloisiin naisiin. ”Suomalaiset julkiset hyvinvointipalvelut ovat naisten harteilla. Heidän työehtojensa heikentäminen merkitsee, että tasa-arvo on hallitukselle vain sanahelinää.”

SuPerin puheenjohtaja on pettynyt, että yhteiskuntasopimusneuvottelut eivät osoittautuneet aidoksi neuvotteluksi vaan hallituksen ja työnantajapuolen yksipuoliseksi saneluksi.

Silja Paavola kertoo lisää aiheesta huomenna Ylen aamu-tv:ssä klo 8.10.

 
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085