29.8.2013

SuPer: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin palkkakulujen alibudjetointi ei henkilöstön syy

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ei hyväksy Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin säästötoimia. Säästötoimet vaarantavat potilasturvallisuuden. Sairaanhoitopiiri esittää palkanalennuksia ja uhkaa lomauttaa henkilöstönsä noin 90 päiväksi. Puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan sairaanhoitopiirin johto on itse aiheuttanut tilanteen, jossa se ei pysty vastaamaan kustannuksistaan. Tietoinen alibudjetointi on suuri syy tilanteeseen. Myös lähi- ja perushoitajien toimien muutokset sairaanhoitajan toimiksi ovat aiheuttaneet henkilöstömenojen nousua. Lähi- ja perushoitajien toimenkuvia on kavennettu ja perusteltu näin siirtymistä hoitohenkilöstön lähes yksiportaiseen järjestelmään. – Asiakkailla ja työntekijöillä ei ole velvollisuutta kantaa vastuuta ja kärsiä johdon vastuuttomasta toiminnasta, Paavola muistuttaa.

Kaikkiaan hoitohenkilökuntaa lomauttavia tai lomautuksia suunnittelevia kuntia on tällä hetkellä SuPerin tiedossa noin 20. SuPer ei hyväksy säästötoimia. Lomautukset vaarantavat potilasturvallisuuden. SuPer ohjeistaa luottamusmiehiään, ettei myöskään tarjottuihin palkanalennuksiin suostuta. Palveluiden järjestäminen on työnantajan vastuulla.

SuPer on keskustellut useaan otteeseen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johdon kanssa tilanteesta.  Sairaanhoitopiiri on jättänyt käyttämättä olemassa olevan henkilöstön osaamisen ja menettänyt näin kustannussäästöjä. Hoitotyön johto on jatkanut jo vuosikymmeniä ajamaansa hoitohenkilökuntarakenteen yksiportaistamista vaihtamalla lähi- ja perushoitajien toimet sairaanhoitajan toimiksi. Tämän lisäksi on viimeisen viiden vuoden aikana muutettu kymmenien muiden toisen asteen koulutuksen omaavien nimikkeitä sairaanhoitajan toimiksi nostaen näin palkkakustannuksia sadoilla tuhansilla euroilla. Potilailla on edelleen samat tarpeet perushoidossa kuin aikaisemminkin. On kestämätöntä, että kunta kouluttaa ja samaan aikaan toteaa antamansa koulutuksen olevan riittämätöntä.

- Suomessa on hyvin koulutettu ja osaava lähi- ja perushoitajien ammattikunta, jonka osaamista ei täysimääräisestä hyödynnetä. On kustannustehokasta hyödyntää jo olemassa olevaa koulutusjärjestelmää ja sen tuomaa osaamista. On kummallista, että vaikeassa taloudellisessa tilanteessa on vara olla purkamatta vanhoja hierarkkisia asetelmia ja astua vastuullisempaan toimintaan asiakkaiden parhaaksi, Paavola haastaa.

SuPeriin kuuluu yli 84 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085