30.5.2023

SuPer: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Varhaiskasvatuksen yritysten lakko alkaa keskiviikkona

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.5.2023 klo 00:01 ja perjantain 2.6.2023 klo 23:59 välisenä aikana, ja kestää päättyvän työvuoron loppuun. Lakoilla pyritään vauhdittamaan kesken olevia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) palkkaneuvotteluita.

Lakon piiriin kuuluvat alla mainittujen konsernien/yritysten/yritysryhmien/yhteisöjen alaisuudessa Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien alueella työskentelevien työntekijöiden työtehtävät ja toiminnot, jotka kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin. Lakon piirissä ovat kaikki työsopimussuhteiset SuPerin jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.

Pilke päiväkodit -konserni

Dibber Early Education Finland Oy
Pilke päiväkodit Oy 
Kaunis Kaniini Oy 
Päiväkoti Kirsikkapuu Oy 
Päiväkoti Hiirulainen Oy 
Lasten Päiväkoti Sinikello Oy 
Lasten Päiväkoti Omppu Oy 
Junior Daycare Oy 
Pilke playschool Oy 
Junodel Oy 
Muksulanmäki Oy 
Pilke Valonkatu Oy 
Päiväkoti Kotola Oy 
The International Childcare & Education Centre Play’n’Learn Oy 
Pilke lasten kotihoito Oy 
Sivukadun Avopalvelu Oy (Perhepalvelut) 
Taiga Child Oy 
Pilke Päiväkodit Etelä Oy 

Verkanappulat -konserni

Verkanappulat Oy 
Apula Oy 
Lastentalo Mukulax 
Montessori-päiväkoti Aurinkoleijona Oy 

Touhula -konserni

Touhula Leikki Oy
Touhula Ilo Oy
Touhula Nauru Oy 
Touhula Hymy Oy 
Touhula Virne Oy 
Touhula Riemu Oy 
Touhula Onni Oy 
Touhula Huvi Oy 
Touhula Hassu Oy 

Norlandia -konserni

Norlandia Päiväkodit Jyvässeutu OY
Norlandia Päiväkodit Oy
Tähtipäiväkodit Oy 
Norlandia Suomi Oy 
Kettulan Päiväkoti Ulvila Oy 
Kettulan Päiväkoti Oy 
Niiwester Oy 
Tenavat Myötätuulessa Oy 

Sateenkaari koto Oy 
Sateenkaari koto Oy 

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja vuoden 2023 palkankorotuksista on käyty tammikuun lopusta lähtien. Yksi keskeinen kiistakysymys on palkkaero julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

– Työ on tärkeää ja mielekästä, mutta yksityisen sosiaalipalvelualan olosuhteet ja palkkataso eivät houkuttele työntekijöitä jäämään. Alalla työskentelevät jäsenet ovat tehneet selväksi, että jos palkkaero sektoreiden välillä ei häviä, he hakeutuvat töihin julkiselle sektorille tai muille aloille, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola varoittaa.

Varhaiskasvatuksen yritysten lisäksi lakko alkaa myös ilmoitetuissa lastensuojelun yksiköissä keskiviikkona 31.5.2023 klo 00:01. SuPer on lisäksi antanut 17.5. lakkovaroituksen, jonka piirissä on aikaisemmin ilmoitetut palveluasumisen tai ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt. Annetun varoituksen mukaisesti lakko alkaisi näissä yksiköissä torstaina 1.6.2023 klo 00:01.

SuPer asetti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle 2.5.2023 ja ilmoitti 30.5. kiellon jatkumisesta 14.6.2023 asti. Kieltoa voidaan tarvittaessa jatkaa tämän jälkeen.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Lisätietoja:

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085