23.10.2015

SuPerin puheenjohtaja Paavola tyrmistynyt varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutoksista

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyrmistynyt valtioneuvoston eilisestä päätöksestä, jolla kolme kuukautta vanha varhaiskasvatuslaki sekä päivähoitoasetus muutettiin. Muutosten myötä mm. hoito- ja kasvatustehtävissä olevien työntekijöiden ja lasten välinen suhdeluku muuttuu. Tämä tarkoittaa, että jatkossa lapsia voi olla yhtä kasvatusvastuullista työntekijää kohden kahdeksan entisen seitsemän sijaan kolme vuotta täyttäneiden ryhmässä. – Jos tarkoituksena on luoda säästöjä, on tämä hyvin lyhytnäköistä talouspolitiikkaa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola huomauttaa.

Puheenjohtaja Paavola ihmettelee käytäntöä ja vauhtia, jolla nämä muutokset on nuijittu tuoreeseen lakiin. SuPer vastusti nyt tehtyjä muutoksia lausunnossaan.
– Kuulemiskierroksen lausunnoista olisi mielenkiintoista saada tietoon kuinka moni taho näitä lapsiin kohdistuvia leikkauksia kannatti, SuPerin puheenjohtaja kysyy.

SuPer oli mukana ajamassa ryhmäkokokattoa varhaiskasvatuslakiin. Ryhmäkokokattoa pitivät oikeana päätöksenä sekä asiantuntijat että kentällä työskentelevät.

– Maalaisjärkikin sanoo, että pienten lasten kanssa tarvitaan aikaa kohtaamiseen ja kasvatukseen. Tämä on mahdollista vain, jos lapsiryhmiä ei kasvateta liian suuriksi. Kipuraja on mielestämme 21 lasta yhtä kolme vuotta täyttäneiden ryhmää kohden ja se on sitä yhä. Jos ryhmä tästä kasvaa, kyseessä on lasten säilöntä, puheenjohtaja Paavola sanoo. Turvallisuutta ja terveellisyyttä ei voida tällöin taata, puhumattakaan laadukkaasta varhaiskasvatuksesta.

Päiväkodeissa työskennellään jo nyt äärirajoilla. Vastuullista työtä tehdään pienellä palkalla ja suurella sydämellä. Usein ryhmässä on paikalla vain kaksi kasvattajaa vastuullaan yhä suurempi ryhmä. Päiväkotien pitkistä aukiolo-ajoista johtuen kaikki kolme työntekijää ovat läsnä noin 4-5 tuntia päivässä yhtä aikaa. Lapset ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi hoidossa 8 tuntia päivässä.

Varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutokset tulevat lisäämään lasten pahoinvointia suurissa ryhmissä. Nyt päätetyistä muutoksista seuraa syrjäytymistä, johon ei ehditä riittävässä määrin puuttumaan. Lasten turvallisuus tulee vaarantumaan, ja on myös arveluttavaa, että lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan vanhempien työllisyystilanteen mukaan.

– Varhaiskasvatuksen laatu tulee taantumaan monen vuosikymmenen takaiseen tasoon, ennustaa Paavola. Tämä on täysin järjetöntä. Emme SuPerissa voi hyväksyä näitä uudistuksia, jotka merkitsevät törkeää piittaamattomuutta lapsista, jotka ovat huolenpidosta riippuvaisia.

SuPeriin kuuluu yli 86 000 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085