9.8.2012

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola: Vanhukset odottavat nyt poliitikoilta tekoja

STTK:laisen Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksestä on unohdettu vanhukset. Vanhuspalveluihin varattu määräraha ei ole riittävä.  Yhdellä miljoonalla palkataan 25 lähihoitajaa vuodeksi. Kunnat eivät pysty yksin huolehtimaan vanhustenhoidon velvoitteista. Tarvitaan valtion voimakkaampaa tukea.

Vanhuspalvelulakiin on ehdottomasti saatava henkilöstömitoitus, jotta vanhuksille voidaan turvata hyvä hoito. Myös työntekijöiden jaksaminen on turvattava. Vanhustyöstä valuu koko ajan työvoimaa muille aloille työn kohtuuttoman kuormittavuuden vuoksi. SuPerin kesällä julkaistun selvityksen mukaan 98 prosenttia lähi- ja perushoitajista katsoo, että lakiin on saatava henkilöstömitoitus. 40 prosenttia on miettinyt alan vaihtoa, sillä käytännön hoitotyössä ei ole mahdollista toteuttaa hyvää hoitoa. Selvitys tehtiin vanhusten ympärivuorokautisesta laitoshoidosta.

Sosiaalidemokraattien poliitikot kansanedustaja Jouni Backman, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson sekä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ovat julkisuudessa puhuneet vanhustenhoidon puolesta. Myös muiden puolueiden edustajia on asettunut hyvän vanhustenhoidon taakse. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko on muistuttanut, ettei laitoshoidosta voida siirtää vastuuttomasti kotihoitoon. - Vanhustenhoito on turvattava sekä laitoshoidossa että kotona, toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Poliitikkojen myönteisten puheiden lisäksi tarvitaan nyt tekoja. Käytännössä se tarkoittaa riittävien määrärahojen turvaamista kunnille vanhustenhoidon kuntoon saattamiseksi. Valtionvarainministeriön ehdotus vuoden 2013 talousarvioksi ei mahdollista hyvää vanhustenhoitoa.

SuPeriin kuuluu yli 81 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085