17.6.2014

TEHO-ryhmän kannanotto: Kaksois- ja kolmoisjaksojen käytöstä jaksotyössä luovuttava

Terveydenhuollon erityiskysymyksiä käsittelevän TEHO-ryhmän yhteinen näkemys on, että kaksois- tai kolmoisjaksojen käyttö on syytä lopettaa niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään 1.9.2014 tai lähinnä sitä seuraavan työaikajakson alusta.

KT Kuntatyönantajilla ja eri pääsopijajärjestöillä on ollut näkemyseroja jaksotyöaikamääräysten soveltamisesta ja tulkinnasta kaksoisjaksoilla. Työtuomioistuimen käsiteltävänä on kahdesti ollut KVTES III luvun 17 §:n 2 momentin soveltamisohje, jonka mukaan työntekijä on aina (siis myös kaksois- ja kolmoisjaksolla) oikeutettu saamaan kahden viikon työaikajakson 12 ensimmäisen ja kolmiviikkoisjakson 18 ensimmäisen ylityötunnin jälkeen 100 %:lla korotetun tuntipalkan. Erimielisyyden kohteena on ollut siis 50 % ja 100 % ylityökorvauksen raja 2 X 3 viikon kaksoisjaksolla.
 
Tuomiossa TT 2014:49 vahvistettiin, että työntekijällä on oikeus saada ennalta tiedetystä syystä keskeytyneellä kaksoisjaksolla kolmiviikkoisjakson 18 ensimmäisen ylityötunnin jälkeisiltä ylityötunneilta 100 prosentilla korotettu ylityökorvaus. Työtuomioistuin on antanut tuomiossa TT 2008:48 vastaavan sisältöisen tuomion, joka koski yllättävästä syystä keskeytynyttä kaksoisjaksoa. Molemmissa tapauksissa kantajan kannevaatimus vahvistettiin.
 
Tuomiossa TT 2014:49 esillä olleissa tapauksissa ei ollut erimielisyyttä ylityön määrästä, vaikka kantaja oli laskenut ylitöiden määrän soveltamalla kolmiviikkoisjaksoon ja vastaaja soveltamalla kuusiviikkoisjaksoon perustuvaa tarkastelua. Lopputulos on vastaavanlainen lähes kaikissa muissakin tapauksissa.
 
Ylityökorvauksen tarkastelu tuomion mukaisesti kolmi- tai kaksiviikkoiskohtaisesti vaatisi merkittäviä muutoksia työaikaohjelmistoihin. Muutokset olisivat voimassa vain vajaan vuoden ennen kuin uudet jaksotyöaikamääräykset otetaan käyttöön 1.6.2015. Kolmen tai kahden viikon työaikajaksoja käytettäessä tietojärjestelmämuutoksia ei tarvitse tehdä.
 
TEHO-ryhmän yhteinen näkemys on, että jaksotyön kaksois- tai kolmoisjaksojen käyttöä ei ole syytä jatkaa tarkoituksenmukaisuussyistä. Samalla vältetään määräysten soveltamista koskevien epäselvyyksien syntyminen. Uudet 1.6.2015 voimaan tulevat jaksotyöaikaa koskevat kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen sopimusmääräykset eivät myöskään mahdollista kaksois- tai kolmoisjaksojen käyttöä.
 
Helsingissä 17.6.2014
 
TEHO-ryhmän osapuolet
KT Kuntatyönantajat       
KoHo ry                
JUKO ry             
KUNTA-ALAN UNIONI