15.3.2016

Väliraportti asiakkaan valinnanvapaudesta julkistettiin

Asiakkaan valinnanvapautta ja monikanavarahoituksen yksinkertaistamista selvittävä ryhmä luovutti väliraporttinsa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle tänään, 15. maaliskuuta. Ryhmän puheenjohtaja on professori Mats Brommels.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja. - On arvioitava, päästäänkö raportissa esiteltyjen vaihtoehtojen pohjalta tavoitteisiin, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo. 

Selvityshenkilöiden väliraportissa on listattu neljä vaihtoehtoista tapaa toteuttaa valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Malleissa keskitytään vahvasti terveydenhuoltoon. Mukana ovat myös vanhuspalvelut ilman tarkempaa määrittelyä. Muilta osin sosiaalihuolto jää myöhempään tarkasteluun.

–  Sote-uudistuksen on edettävä kokonaisuutena, Paavola sanoo. Odotan myös, että eri ammattiryhmien ammatillinen osaaminen otetaan käyttöön. Sitä ei nyt tässä raportissa näy.

Kaikissa malleissa on lähtökohtana hallituksen linjaus, jonka mukaan valtio on jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiallinen rahoittaja.

Nyt tehdyn kartoituksen perusteella selvityshenkilöryhmä laatii lopullisen ehdotuksensa 31.5. mennessä.
 

Tutustu koko raporttiin