19.12.2017

Yhtyneet Medix Laboratorioiden työntekijät aloittavat lakon

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:tä uhannut lakko alkaa tänään tiistaina 19.12. Työntekijät poistuvat työpaikalta klo 15. Lakko päättyy torstaina 21.12. klo 5:59, jolloin työntekijät palaavat töihin.

Työtaistelutoimet ovat välttämättömiä, koska työnantajaliitto Palta ei halua neuvotella uudesta työehtosopimuksesta Tehyn ja SuPerin kanssa ja yrityksessä noudatetaan alalle soveltumatonta työehtosopimusta.

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy on alkanut marraskuussa noudattaa työntekijöihin yksityistä laboratorioalaa koskevaa työehtosopimusta. Kyseistä työehtosopimusta ei ole noudatettu kliiniseen laboratoriotyöhön aikaisemmin, eikä se sovellu kliiniseen laboratoriotyöhön.

– Kliininen laboratoriotoiminta on osa terveydenhuoltoa, jota toteuttavat terveydenhuollon ammattihenkilöt. Työehtosopimusten on tuettava velvoitteita, joita lait asettavat terveydenhuollon palvelujen tuottajille ja terveydenhuollon ammattihenkilöille. Työehtosopimus, joka on tehty elintarvike-, ympäristö- ja teollisuusaloille, ei näitä velvoitteita tue, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Työsuhteen ehdot yksityistä laboratorioalaa koskevassa työehtosopimuksessa ovat lisäksi heikommat kuin ne, joita on aiemmin paikallisesti noudatettu.

– Työnantaja pyrkii selkeästi heikentämään työsuhteen ehtoja valitsemalla halvemman työehtosopimuksen. Räikeä esimerkki työehtoshoppailusta, sanoo Else-Mai Kirvesniemi.

Tehy ja SuPer jättivät perjantaina 15.12. uuden lakkovaroituksen. Uusi lakko ajoittuu keskiviikolle 3.1.2018.

Tehy ja SuPer ovat valmiita perumaan työtaistelutoimet, mikäli työnantajaliitto Palta tai Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy suostuu aloittamaan neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta.

 

Lisätietoja:

Else-Mai Kirvesniemi
Tehyn edunvalvontajohtaja
p. 050 346 0847

Vappu Okkeri
Tehyn lakimies
p. 0400 913 230

Pia Zaerens
SuPerin yksityissektorin neuvottelupäällikkö
p. 050 385 8042