2.4.2022

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Laillista työtaistelua ei saa vesittää poikkeuslainsäädännöllä

Suomessa on meneillään hoitoalan työtaistelu. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan pikavauhtia potilasturvallisuuslakia, jonka perusteella lakon piirissä olevaa henkilöstöä voitaisiin määrätä tekemään välttämätöntä suojelutyötä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tuomitsee yritykset vesittää pikalainsäädännöllä laillisessa työtaistelussa olevien lakko-oikeutta.

- Työtaisteluoikeus on Suomessa vahvasti lailla suojeltu. Hoitoalan lakko on täysin laillinen, ja alan liitot ovat luvanneet tehdä vapaaehtoista suojelutyötä lakon aikana tavoitteenaan, että kenenkään henki ja terveys eivät vaarannu. Poliittisen päätöksentekijän ei pidä vesittää lakkoa lainsäädännöllä.

Koko kunta-alan neuvottelutilanne on pahasti tulehtunut. STTK:n puheenjohtajan mielestä hoitoalan lakko on osoitus siitä, että neuvottelut ovat epäonnistuneet.

- Työnantajapuolella ei ole suhtauduttu neuvotteluprosessiin ja tiedossa olleeseen työtaisteluun riittävällä vakavuudella. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT katkaisi neuvottelut.

Suojelutyövoiman määrästä ja laadusta on oltu valmiita neuvottelemaan paikallisesti sairaanhoitopiirien kanssa. Tästä huolimatta työnantajat eivät aloittaneet varautumista heti siinä vaiheessa, kun työtaisteluilmoitus jätettiin tai senkään jälkeen, kun lakon alkamista työ- ja elinkeinoministeriön toimesta siirrettiin kahdella viikolla.

Lähde: STTK:n tiedote 2.4.2022