11.2.2022

STTK: Työllisyystoimet tasapainoisia, koronakriisin jälkeen huomio nuorten kuormittumiseen

STTK pitää tasapainoisina hallituksen päättämiä työllisyystoimia, jotka lisäävät työllisyyttä 5 100 henkilöllä ja vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla.

- Myönteistä on hallituksen asettama kolmikantainen työryhmä jatkuvan oppimisen lisäämiseksi. Työmarkkinajärjestöt ovat jo aiemmin sopineet koulutusvähennyksestä, koulutuskorvauksesta ja ammattitutkintostipendistä, joten niiden tarkastelu kolmikantaisesti on perusteltua, pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa.

On myös hyvä, että opintotuen tulorajojen korotuksesta tehdään pysyvä.

- Se mahdollistaa työn ja opiskelun nykyistä paremman yhteensovittamisen. Nuorten Ohjaamo-toiminnan vakinaistaminen on sekin tärkeää.

Omaehtoisen opiskelun työnhakuvelvoitteen kiristäminen sen sijaan voi STTK:n arvion mukaan katkaista opinnot, mikä ei ole tarkoituksenmukaista.

- Omaehtoinen opiskelu on tärkeä väylä kokonaan uuden tutkinnon suorittamiseen ja sen työllisyysvaikutukset ovat olleet hyviä. Hyvin toimivaa ei kannata heikentää, Lainà sanoo.

STTK ei hyväksy työssäoloehdon euroistamista. - Se ei ole perusteltua, koska se kohtelee eriarvoisesti suuri- ja pienituloisia. Tällä mallilla suurituloinen ansaitsee oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan pienituloista vähemmällä työllä.

Alipalkkaukseen puuttuminen ja palkkaturvan parantaminen ovat askelia oikeaan suuntaan. - Lisätoimia silti tarvitaan väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Koronakriisin jälkihoito huomioitava työturvallisuuslaissa

STTK korostaa, että koronakriisi ei ole ohi, mutta juuri nyt tilanne on helpottumaan päin.

- Opiskelijoiden mielenterveyteen panostaminen ja psykososiaalisen kuormituksen vahva huomioiminen työturvallisuuslaissa ovat tärkeitä toimia kriisin jälkihoidonkin kannalta, Lainà linjaa.

Lähde: STTK:n tiedote 11.2.2022