Centrala begrepp som har att göra med lönen

Det finns flera olika begrepp som hänför sig till lönen och som det kan vara bra att känna till. Inom välfärdsområdet finns det ett utvärderingssystem för att fastställa uppgifternas svårighetsgrad samt till exempel individuella tillägg. Inom den privata sektorn varierar lönebestämmelserna mellan de olika avtalsbranscherna. Inom lönestatistiken använder man igen olika inkomstbegrepp, såsom totalinkomst och regelbunden inkomst. 

Nedanstående ordlista hjälper dig att förstå vad man avser med de enskilda lönebegreppen. 

Ordinarie lön

I den ordinarie lönen ingår den uppgiftsbaserade lönen, det individuella tillägget, arbetserfarenhetstillägget samt årstillägg, glesbygdstillägg, språktillägg, rekryteringstillägg, förtroendemannaersättning och ersättning till arbetarskyddsfullmäktig. Begreppet ordinarie lön behövs när man beräknar bland annat timlön, dagslön, semesterlön och sjuklön.

Dagslön

Dagslönen är den ordinarie lönen dividerad med antalet dagar i kalendermånaden. Om till exempel den ordinarie lönen är 2 500 euro är dagslönen 2500:30 (kalenderdagar i juni) = 83,33 euro

Om du under obetald ledighet utför extrajobb för din egen arbetsgivare, till exempel medan du är vårdledig, betalas din lön som dagslön. Du får dagslön om anställningen pågår i över 12 dagar, eftersom ditt anställningsförhållande fortlöper trots att du är på obetald ledighet.  

Deltidslön

I deltidsarbete är den uppgiftsbaserade lönen och tilläggen i euro lägre i samma proportion som arbetstiden för tjänsteinnehavaren eller den anställda är kortare än full arbetstid. 

Timlön

Ifall anställningsförhållandet pågår högst 12 dagar betalas lönen som timlön. Timlönen beräknas genom att dividera den ordinarie lönen med en specifik timlönedivisor, för allmän och periodarbetstid används divisorn 163. Om din ordinarie lön till exempel är 2500 euro, blir timlönen 2500:163= 15,34 euro.

För byråarbetstid används divisorn 152.

Grundlön

Grundlönen är den minimilön som man enligt kollektivavtalet ska betala en arbetstagare/tjänsteinnehavare för ifrågavarande löneprissättningsgrupp. SH-avtalets lönegrupp i bilaga 1 är till exempel 01HOI040. Till den här gruppen hör närvårdarnas uppgifter. 

Uppgiftsbaserad lön

Den uppgiftsbaserade lönen baserar sig på uppgiftens svårighetsgrad. Inom välfärdsområdet ska det finnas ett utvärderingssystem som fastställer uppgifternas svårighetsgrad och på basen av vilket den uppgiftsbaserade lönen fastställs. Alla arbetsgivare har sina egna utvärderingssystem och därför betalar olika arbetsgivare olika uppgiftsbaserad lön för samma arbete. 

Minimilön

Enligt SH-avtalet är minimilönen från och med 1.6.2023 1 746 euro för dem som har fyllt 17 år och som arbetar fulltid.

Arbetserfarenhetstillägg

Arbetserfarenhetstillägget baserar sig på anställningstiden. Man får arbetserfarenhetstillägg efter att man har arbetat en viss tid för samma arbetsgivare. Anställning hos en annan arbetsgivare i en uppgift som är av väsentlig nytta med tanke på den nuvarande uppgiften räknas också som sådan relevant anställningstid som berättigar till arbetserfarenhetstillägg. Sådan egen företagsverksamhet som är av väsentlig nytta i den nuvarande uppgiften kan också berättiga till arbetserfarenhetstillägg. 

Individuellt tillägg

Ett tillägg som hör till den ordinarie lönen och som baserar sig på individuella arbetsresultat och yrkesskicklighet samt på eventuella övriga lokalt fastställda kriterier.

Utvärderingssystem

Med hjälp av utvärderingssystemet fastställer man uppgiftens svårighetsgrad och därmed också den uppgiftsbaserade lönen. 

Regelbunden inkomst

Regelbunden inkomst är ett statistiskt begrepp som avser den lön som betalas för regelbunden arbetstid, inklusive arbetstids- och övriga tillägg och t.ex. naturaförmåner. Den regelbundna inkomsten inkluderar inte engångsarvoden, såsom semesterlön eller resultatbonus. 

Totalinkomst 

I totalinkomsten ingår den lön som betalas för den regelbundna arbetstiden och för över- och tilläggstid. Totalinkomsten skiljer sig från begreppet regelbunden inkomst, eftersom totalinkomsten inkluderar över- och tilläggstidsersättningar. Totalinkomsten inkluderar inte semesterlön eller resultatbonus.