28.12.2021

Coronavirusvaccinationen införs temporärt i smittskyddslagen – Se SuPers vanliga frågor om coronavirussituationen

Riksdagen har godkänt regeringens förslag till en temporär ändring av smittskyddslagen (paragraf 48 a), enligt vilken de som inom social- och hälsovården arbetar med riskgrupper förutsätts vara skyddade mot coronaviruset. 

Det huvudsakliga syftet är att speciellt skydda klienter och patienter inom social- och hälsovården mot coronavirussjukdomens allvarliga former. Lagen förpliktar arbetsgivaren att se till saken: arbetsgivaren kan inom social- och hälsovården endast av särskilda skäl anlita personer som saknar i lag föreskrivet skydd mot sjukdomen covid-19 för arbete med klienter och patienter som är utsatta för coronavirussjukdomens allvarliga former. 

Dessutom ges arbetsgivare rätt att behandla arbetstagares hälsouppgifter som berör covid-19-vaccinationsskydd eller genomgången covid-19-sjukdom. Alternativet till vaccination skulle vara ett negativt resultat av ett covid-19-test som tagits inom 72 timmar, om den anställde av medicinska skäl inte kan vaccineras.

Om en anställd inte är vaccinerad – och saknar medicinskt skäl till att inte vaccineras – ska arbetsgivaren i första hand erbjuda annat arbete. Om inget lämpligt arbete står till buds eller om arbetstagaren vägrar ta emot det, är arbetsgivaren inte skyldig att betala lön för den tid som arbetet förhindras, förutsatt att inget annat har avtalats.  Bristen på skydd mot coronaviruset utgör dock ingen uppsägningsgrund för arbetsgivaren.  

Lagen föreslås träda i kraft så snart som möjligt och fortsätta att gälla till den 31 december 2022. Detta skulle dock omfatta en övergångsperiod på en månad för att arbetsgivarna ska kunna ordna tjänsterna på ett ändamålsenligt sätt och för att ovaccinerade anställda ska ha möjlighet att vaccinera sig. 
Däremot skulle moment 2 i paragrafen, som föreskriver arbetsgivarens rätt att behandla arbetstagares hälsouppgifter, träda i kraft omedelbart från och med lagens ikraftträdande.