11.5. jäsenkirje: Sovintoehdotus aliarvioi hoitajien työtä ja hoitajapulaa sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola: Sovintoehdotus aliarvioi hoitajien työtä ja hoitajapulaa sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa

SuPerin liittohallitus päätti yksimielisesti hylätä sovintoehdotuksen kunta-alan työriitaan. Myös Tehy on hylännyt sovintoehdotuksen. Ehdotus ei sisältänyt minkäänlaista ratkaisua hoitajapulaan. Esitetty palkkaohjelma on tasoltaan täysin riittämätön eikä se paranna alan pito- ja vetovoimaa. Myöskään työoloihin ei ollut luvassa edistystä.

Sovintoehdotusta voidaan luonnehtia kelvottomaksi ja se on herättänyt jäsenistössä kummastusta ja kiukkua, sillä sovittelulautakunta ei ymmärtänyt hoitajapulan vakavuutta ja vaikutuksia. Palkankorotukset ovat vaatimattomat ja ehdotuksesta puuttuu hoitoalan pelastusohjelma.

Viiden vuoden palkkaohjelmana markkinoitu esitys on käytännössä kolmen vuoden mittainen palkkausjärjestelmän kehittämistyö, joka sisältää kolme vaatimatonta paikallista palkankorotuserää. Niiden kohdentamisesta päättää työnantaja.

Varhaiskasvatuksen tavoitteet unohdettiin sovintoehdotuksessa kokonaan. Ehdotuksessa ei toteutunut oikeus työvaate/työjalkinekorvaukseen, mikä on tärkeä tavoitteemme. Ehdotuksessa ei myöskään toteutunut suunnitteluaika epäpäteville lastenhoitajille ja varhaiskasvatuksen opettajille eikä siinä ollut korvaavaa lepotaukoa työajalla esimerkkiruokaileville (yhdessä syöminen).

SuPer taistelee edelleen nimenomaan hoitoalan ja varhaiskasvatuksen puolesta ja vaatii ratkaisua hoitajapulaan. Superilaisten työ on yhteiskunnallisesti niin merkittävää, että jos hoitajapulaa ei korjata, se aiheuttaa kansalaisille todella suurta haittaa ja on suuri turvallisuusriski. Olemme vuosia todenneet, että hoitajapula on mahdoton ja maan hallituksen tulee nyt tarttua asiaan. Arvostamme jäsentemme työtä ja ammattitaitoa ja vaadimme, että työn tekemiselle on oltava inhimilliset edellytykset.

Ehdotuksen hylkäämisen jälkeen ryhdymme yhdessä Tehyn kanssa valmistelemaan joukkoirtisanoutumista. SuPerilaisten joukkoirtisanoutuminen tulee kohdistumaan kotihoitoon. Se ajoitetaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen. Joukkoirtisanoutuminen ei toteudu kesällä, koska jäsenten kesälomia ei haluta vaarantaa. Lisäksi opiskelijoiden työharjoittelu halutaan turvata. Hallitus tullee säätämään myös joukkoirtisanoutumisen toteutumisen varalta potilasturvallisuuslain, joka merkitsisi pakkotyötä hoitajille kesällä.

SuPer tulee tiedottamaan jäseniään asiasta myöhemmin. Seuraa SuPerin kanavia ja sähköpostiasi ja toimi SuPerin ohjeiden mukaan. Älä toimi yksin, sillä kysymys on työtaistelutoimesta. Nämä toimet koskevat kunta-alaa.

Lämmin kiitos teille, että olette osallistuneet työtaistelutoimiin. Työtaistelutoimet toteutetaan työpaikoilla kovan paineen alla ja niillä on hyvin ratkaiseva merkitys neuvottelujen etenemisessä. Vielä tarvitaan yhteistä puristusta, jotta saamme päättäjät tarttumaan hoitajapulaan.

Lue myös: