17.11.2017

Kunta-alan parhaat kehittäjät ja työntekijät palkittiin KunTeko-gaalassa

KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen KunTeko 2020 -ohjelma palkitsi kymmeniä kuntaorganisaatioita ja työntekijöitä. Palkitsemisella halutaan nostaa esille kunta-alalla tehtävää työtä työelämän kehittämisessä.

Palkittujen joukossa oli myös superilaisia kehittäjiä ja työyhteisöjä. KunTeko-Gaalassa 16.11. palkittiin Ihmeiden tekijät -sarjassa muun muassa Ikaalisten kunta.

Kaarina MäkeläGaalassa paikalla oli myös SuPerin pääluottamusmies Kaarina Mäkelä. Mäkelä työskentelee Ikaalisten Markunkodissa, joka on lyhytaikaista tehostettua palveluasumista tarjoava yksikkö.

– Parasta hankkeessa on ollut se, että työntekijät on nostettu oman työnsä asiantuntijoiksi ja keskiöön ja heitä arvostetaan. Mielestäni Ikaalisten kaupunki on toiminut rohkeasti ja viisaasti, kun toimintaa on lähdetty kehittämään tällä tavalla. Hanke on luonut innostusta ja kehittämisellä on mm. selkeytetty vastuita ja muutettu toimintatapoja arjen työssä, jolloin työhön on saatu aiempaa enemmän sujuvuutta, Kaarina Mäkelä kertoo.

Lue myös miten kehittämistyötä on tehty Ikaalisten varhaiskasvatuksessa >>

 

 

Hankkeessa henkilöstö voi itse vaikuttaa

– On tärkeää, että kehittämistyöhön lähdettäisiin työpaikoilla, SuPerin työympäristöasiantuntija Eija Kemppainen kannustaa.

– Tähän KunTeko tarjoaa hyvän mahdollisuuden sekä apua, muun muassa sparraajan tukemaan työyhteisöä ja saamaan kehittämistyötä alkuun. Hankkeessa henkilöstö voi itse olla vaikuttamassa työhönsä ja tämä tukee myös työssä jaksamista. Kun työnantajat ja työntekijät tarttuvat kehittämishaasteisiin yhdessä, opitaan myös tekemään yhteistyötä. Henkilöstön mukaan ottaminen lisää työntekijöiden osaamisen ja näkemysten arvostusta, Kemppainen tiivistää.

Ihmeiden tekijät -sarjassa palkitut lavallaEija Kemppainen ja Sari Tirronen  
Ihmeiden tekijät -sarjassa palkittiin Ikaalisten kaupunki, Hämeenkyrön kunta, Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Kemin kaupunki ja Satakunnan sairaanhoitopiiri.
Kuva: Matti Matikainen
Kuvassa vasemmalla SuPerin työympäristöasiantuntija
Eija Kemppainen hankkeen ohjelmaryhmästä ja oikealla SuPerin tiedotuspäällikkö Sari Tirronen viestintäryhmästä.
  

Innostavat teot -sarjassa palkittiin eri toimialojen innostavia kehittämistekoja

KunTeko-gaalassa palkittiin Innostavat teot -sarjassa useita innostavia kehittämistekoja eri toimialoilta. Sosiaali- ja terveysalalta palkittiin muun muassa Sastamalan Anninpirtti ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston Malmin 2 lähipalvelualueen kotihoito.

Sastamalan Anninpirtti: Yksilövastuullinen hoitotyömalli

Sastamalassa sijaitseva Hopun Anninpirtti muuttui 2013 vanhainkodista tehostetuksi palveluasumisen yksiköksi. Muutoksessa työyhteisössä siirryttiin tehtäväkeskeisestä toimintatavasta asiakaslähtöisyyteen, jolloin asukas otettiin kaiken toiminnan lähtökohdaksi. Käytössä on nyt yksilövastuullinen hoitotyönmalli ja kaikki toiminta lähtee asukkaiden yksilöllisistä tarpeista ja toiveista. Käytössä on asukaskokoukset, työntekijöiden mielenkiinnonkohteet ja vahvuudet on otettu koko työyhteisön käyttöön ja omaiset nähdään voimavarana.

Anninpirtin kehittämiseen ovat osallistuneet johto, henkilöstö ja palvelujen käyttäjät eli asukkaat.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston Malmin 2 lähipalvelualue: Vetovoimainen kotihoito

Malmin 2 lähipalvelualueen kotihoidossa tavoitteena oli entistä parempi hoito, työyhteisön toimivuuden ja avoimuuden kehittäminen, työn epävarmuuden vähentäminen ja työntekijöiden jaksamisen tukeminen. Käytännössä käyttöön otettiin esim. lähipalvelualueen yhteinen aamupalaveri, säännölliset ja tiiviit tiimikokoukset ja hoitotyön infot/työpajat. Eri työntekijöiden vahvuuksia pyritään huomioimaan. Parantunut tilanne on työntekijöiden mukaan erityisesti avoimen, selkeän ja vuorovaikutteisen johtamisen ansiota. Kehittämistyön ansiosta myös sairauspoissaolot alueella ovat laskeneet huomattavasti.

Malmin 2 lähipalvelualueen kotihoidon kehittämiseen ovat osallistuneet johto/esimiehet ja henkilöstö. 

Kaikki sosiaali- ja terveysalan Innostavat teot -palkitut ovat:

  • Kuopion kaupunki, vanhuspalvelut
  • Hämeenkyrön kunta, Pähkinäpolun päivätoiminta 
  • Sastaman kunta, Anninpirtti yksilövastuullinen hoitotyömalli 
  • Helsinki, Malmin päivystysyksikkö 
  • Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu 
  • Satakunnan sairaanhoitopiiri, Silmätautien yksikkö 5S 
  • Helsingin kaupunki, Malmin 2 lähipalvelualueen kotihoito 
     

Hankkeen logotKunTeko 2020 – kunta-alan työelämän kehittämisohjelmassa tehdään näkyväksi hyvää kuntatyötä. Kolmivuotinen ohjelma on tukenut palveluillaan työelämän kehittämistä kuntatyöpaikoilla.


Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on mukana KunTeko 2020 -ohjelmassa.

Lue lisää: kunteko.fi